Social Work: Ramon vertelt je over de opleiding

Wat deed je voordat je met de studie Social Work begon?
"Ik studeerde eerst fysiotherapie in Utrecht. Dat was toch eigenlijk niet wat ik zocht, maar ik wist niet wat dan wel. Daarom heb ik een beroepskeuzetest gedaan bij een gespecialiseerde instelling. Je doet dan een dag lang allerlei tests om erachter te komen wat nou echt bij je past. Uit die test kwam Social Work. Ik had er nog nooit van gehoord, dus ben toen veel gaan lezen over wat het inhoudt."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Social Work Ramon Web 1

Waarom heb je voor Social Work gekozen?
"Het was deels gevoel, deels eigen ervaring. Ik heb altijd al wel geweten dat ik met mensen bezig wilde zijn. Ik maak makkelijk contact en vind het fijn om mensen om me heen te hebben. En ik heb zelf gemerkt wat de meerwaarde is. In de periode dat ik nog fysiotherapie studeerde ging het thuis niet zo goed, ik heb toen zelf een aantal gesprekken gevoerd met een psycholoog. Daardoor dacht ik: mensen helpen, naar ze luisteren en met ze aan de aan de slag gaan, dat spreekt me aan. In diezelfde periode kwam Social Work uit de beroepskeuzetest en heb ik de knoop doorgehakt."

Waarom heb je voor de HZ gekozen?
"Van de hogescholen die Social Work aanbieden stond de HZ voor mij bovenaan, omdat de opleiding landelijk op nummer één staat. Andere pluspunten zijn dat de HZ niet te groot is, maar zeker ook niet te klein. Je bent geen nummer. Dat creëert een veilige sfeer. Docenten zijn makkelijk te vinden en makkelijk aanspreekbaar. Ze zijn ook altijd bereid je te helpen, het contact is gewoon heel goed."

Zijn er misverstanden over Social Work die jij de wereld uit wil helpen?
"Er wordt wel heel makkelijk gezegd dat Social Work echt een vrouwenopleiding is. Je ziet wel in de klassenverdeling dat meer vrouwen dan mannen de opleiding volgen, maar de beroepspraktijk is zó niet alleen voor vrouwen bedoeld. Het vak heeft ook gewoon echt mannen nodig, zeker om met jongens te praten."

Voor wie is de opleiding Social Work een goede studiekeuze?
"Belangrijk is dat je heel sociaal bent. Je moet ervoor openstaan om je eigen gevoelens te delen met anderen. Ik heb gemerkt dat je in vier jaar tijd zelf ook door allerlei fases heen gaat, die tijdens de les behandeld worden. Als we het bijvoorbeeld hebben over trauma of verliesverwerking, kun je er zelf ook achter komen dat je bepaalde gebeurtenissen nog niet verwerkt hebt. Je gaat dan een proces in waarbij je telkens ook een beetje aan jezelf werkt. Dat is ook de kracht van de opleiding, want dan weet je gelijk hoe een cliënt bepaalde trajecten die aangegaan worden ervaart."

Je zit inmiddels in het vierde jaar. Wat zie je jezelf na de opleiding doen?
"Ik doe de uitstroomrichting jeugdzorgwerk. Ik ben veel met jeugd bezig en ben er tijdens mijn stage achter gekomen dat het docentschap mij ook goed ligt. Ik loop nu stage op een mbo-school als zorgcoördinator, maar ik val af en toe in bij lessen. Ik denk dat lesgeven wel iets voor mij is, ik vind het in ieder geval leuk om jongeren iets te leren waar ze gepassioneerd over zijn."

Lees meer over de studie Social Work aan de HZ