Social Work: de studentervaring van Joris

Waarom heb je voor de opleiding Social Work gekozen?
“Ik ben een mensenmens en vond het altijd al heel leuk om met mensen te werken en bezig te zijn. Social Work was daarom een logische keuze. Bij Social Work leren we hoe je mensen die wat meer ondersteuning nodig hebben, begeleidt om zelf weer de touwtjes in handen te krijgen in hun leven. Ik zeg altijd: ik help mensen niet, ik ondersteun ze, zodat mensen het uiteindelijk zelf kunnen en controle hebben over hun doelen en keuzes.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Social Work Joris 1 Web

Waar werkt iemand die is afgestudeerd in Social Work?
“Voornamelijk zorginstellingen. Maar je kunt zelf kiezen waar je wilt werken, hoe je wilt werken, met welke doelgroepen. Dat kan zijn bij dak- en thuislozen, verslavingszorg, asielzoekers, maar ook gehandicapten, ouderen of de jeugd. Je kan op kantoor werken waar je vooral rapporteert en gesprekken voert, maar ambulant werk is ook mogelijk, dan doe je juist veel huisbezoeken. Of je werkt in een gesloten instelling. Deze keuzemogelijkheden waren voor mij trouwens ook een reden om voor Social Work te kiezen.”

Waarom heb je voor de HZ gekozen?
“Het is een persoonlijke hogeschool. Ik vind het heel erg fijn dat je een prettige interactie hebt met de docenten, elkaar bij de voornaam aanspreekt. Je bent geen nummer. Vooral bij een opleiding als Social Work is dat heel belangrijk en docenten stralen dat ook uit. Daarnaast vind ik de studie voor een hbo-opleiding heel erg praktijkgericht. Je hebt vanaf het eerste jaar stages en ook de lessen zijn gericht op de praktijk. Je voert samen gesprekken, doet samen oefeningen, het is nooit zomaar droge stof.”

Welke eigenschappen heeft iemand volgens jou nodig voor de opleiding Social Work?
“Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om met mensen om te gaan. En je moet jezelf kunnen zijn, authentiek durven zijn. Als je je anders voordoet dan je bent, heeft een cliënt dat snel door. Daarnaast is veelzijdigheid belangrijk. Je moet niet alleen aardig en lief kunnen zijn, maar ook streng en in staat zijn om je grenzen aan te geven. Maar dat leer je heel goed hier op de opleiding.”

Weet je al wat je na de opleiding wilt gaan doen?
“Eerst werkervaring opdoen, ik weet nog niet waar. Momenteel loop ik stage in de dak- en thuislozenopvang. Tijdens het tweede jaar heb ik in een asielzoekerscentrum gewerkt, dat vond ik heel leuk vanwege het team en de doelgroep. Maar de richting maatschappelijk werk vind ik ook heel interessant, omdat je dan individueel een relatie aangaat met cliënten en hen een zekere begeleiding kan bieden. Het mooiste is wanneer je uiteindelijk ook ziet dat je aanpak werkt.”

Lees meer over de studie Social Work aan de HZ