Alumnus Jip over Civiele Techniek aan de HZ

"Bij Civiele Techniek moet je denken aan dijken, bruggen, parkeergarages, maar ook rioolstelsels en snelwegen horen erbij. Eigenlijk gaat de Civiele Techniek over alle fysieke aanpassingen aan onze leefomgeving die nodig zijn om er veilig en comfortabel te kunnen leven. Het werkveld is dus erg breed en de opleiding Civiele Techniek aan de HZ is ook zo opgezet. Dat vond ik het leuke aan de opleiding."

Groepsprojecten en praktijkstages
"Je krijgt best veel theorie voor je kiezen, maar ik vond het prettig dat de praktijk altijd in beeld bleef. Daarnaast waren er veel projecten, waarin we met een groep studenten een ontwerp uitwerkten, van bijvoorbeeld een snelweg of tunnel. Iedereen was dan verantwoordelijk voor zijn of haar deel van het ontwerp. Zo ben je niet alleen inhoudelijk bezig, maar leer je ook samenwerken in multidisciplinaire projecten. Het hoogtepunt van de opleiding vond ik de praktijkstages. Zo heb ik mee mogen bouwen aan de Sluiskiltunnel in Zeeuws-Vlaanderen en de parkeergarage onder de Markthal in Rotterdam. Zulke ervaringen voegen heel veel aan toe aan de lesstof. En je verdient er nog een leuk zakcentje mee ook."

Volop baankansen
"Met dit diploma op zak kun je heel veel kanten op en er zijn volop baankansen. Je kunt er ook voor kiezen om je nog te specialiseren in het vakgebied met een Master aan een Technische Universiteit. Dit heb ik gedaan in Delft, waar ik de master Geo-Engineering heb gevolgd. Hiermee word je verder opgeleid in de wereld van ondergronds bouwen en geotechniek, waarbij je leert om te rekenen aan tunnels, funderingen, maar ook aan dijklichamen en bodemdaling. Het leuke was dat ik vanuit de HZ relatief veel stage-ervaring heb opgedaan en dat helpt zeker om door de soms droge theorie te komen."

"Na mijn studie in Delft ben ik werkzaam geweest als geotechnisch ingenieur bij Witteveen+Bos in Amsterdam. Een paar maanden geleden ben ik met een nieuwe uitdaging begonnen bij Sweco Nederland in Middelburg. Sweco is het grootste ingenieursbureau van Europa met 14.500 werknemers. Vanuit ons kantoor in Middelburg werken we aan diverse civiele projecten in Zuidwest-Nederland."

Lees meer over de opleiding Civiele Techniek aan de HZ