Les geven op een school in Malawi

“Voordat ik de opleiding Leraar Basisonderwijs startte, heb ik de mbo-opleiding Onderwijsassistent gedaan. Doorstromen naar een hbo-studie waar met kinderen wordt gewerkt was voor mij een logische stap.

Leren in de praktijk
Bij de opleiding Leraar Basisonderwijs loop je vanaf de eerste dag stage. Dit vind ik erg goed, omdat ik hiermee de theorie vanuit de HZ direct kan toetsen in de praktijk. Daarnaast ben je na vier jaar zo vertrouwd met de werkvloer, dat de overgang van stagiair naar professioneel leerkracht soepel verloopt. Omdat ik zelf Christelijk ben heb ik gekozen voor het volgen van de Christelijke denominatie van de opleiding, dit doe je door stage te gaan lopen op een Christelijke basisschool. Een denominatie is een levensbeschouwelijke visie waarmee scholen zich binnen het onderwijs onderscheiden. In het eerste jaar kijk je mee, observeer je en kijk je hoe juffen en meesters te werk gaan, waarna je in het tweede jaar aan de slag gaat met het ontwikkelen en geven van lessen. In jaar drie komen daar oudergesprekken en behandelplannen bij om uiteindelijk tijdens je LIO (Leraar in Opleiding)-stage twee dagen per week zelfstandig voor de klas te staan.

Een minor in Malawi
Samen met een vriendin heb ik vier maanden les gegeven op een school in Malawi. Dat was ontzettend gaaf. Niet omdat ik daar veel heb geleerd van het onderwijs, maar met name voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb daar de kans gekregen om te ontdekken wie ik ben en hoe ik zou willen zijn als leerkracht. Door vier maanden in een gastgezin te hebben gewoond, ben ik in het leven gekropen van de lokale inwoners. Alles wat we gezien en gedaan hebben was heel bijzonder. De HZ heeft ons ondersteund in het mogelijk maken van deze minor, zij hebben ons in contact gebracht met de organisatie Ontmoet in Noord-Afrika, zij bieden stageplekken aan voor studenten in onder andere Malawi en helpen bij het vinden van een gastgezin.

Binnen de opleiding is veel persoonlijk contact met docenten, de manier waarop zij begeleiden en het mogelijk maken om een minor te doen zoals die van mij, vind ik heel waardevol. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin!”

Lees meer over de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ

Gerelateerd

Dimitri

Tweedejaarsstudent Logistics Engineering

“Ik vind het heel leuk om samen met klasgenoten aan projecten voor bedrijven te werken. Ze waren erg blij met onze hulp en hebben onze bevinden ook meteen geïmplementeerd als klein project.”

Lees het hele verhaal van Dimitri

Anke

Alumnus Pedagogiek

“Tijdens mijn stage heb ik gewerkt met kinderen met een lichtelijk verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek.”

Lees het hele verhaal van Anke

Han

Tweedejaarsstudent Communicatie

“Je kunt hier echt je creativiteit loslaten op allerlei opdrachten uit het bedrijfsleven.”

Lees het hele verhaal van Han
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×