Maritiem Officier: Melisande vertelt over de opleiding

Waarom heb je voor de opleiding Maritiem Officier gekozen?

"Tijdens een beroepsoriëntatiedag in havo 3 op de middelbare school was ik toevallig als een van de weinigen bij een oud-leerling gaan zitten die de opleiding Maritiem Officier heeft gedaan. Wat ik daar hoorde vond ik zo gaaf dat ik daarna naar de open dag van de HZ ben gegaan en ook een dag heb meegelopen. Toen was het wel duidelijk: ik ging varen!"

Had je al langer interesse in techniek?

"Op zich spraken de technische vakken me al langer aan, maar toen ik in Havo3 had besloten dat ik deze opleiding wilde gaan doen, heb ik er bewustvoor gekozen. En dat kwam goed uit. In eerste instantie wilde ik stuurvrouw worden, maar tijdens de opleiding heb ik toch gekozen voor machinist. Als machinist werk je in de machinekamer en ben je heel de dag bezig met techniek."

Hoe is het om met zoveel jongens in de klas te zitten?

"Ik denk dat als je er zelf geen probleem van maakt, dat het onderscheid er ook niet is. Ik ben overigens niet het enige meisje in mijn klas en we hebben het super gezellig, ook met de jongens."

Ben je vaak op zee tijdens je opleiding?

"Tijdens de opleiding loop je twee keer vijf maanden stage, in totaal moet je namelijk 300 dagen varen. Mijn eerste stage was echt geweldig. Ik stapte in Canada aan boord. We vervoerden grote papierrollen en vaarden de halve wereld rond: naar Ierland, Engeland, Finland, Lapland, Amerika en weer terug naar Canada."

Tekst loopt door onder afbeelding

GF Melisande foto in tekst

Wat doen jullie tijdens de praktijklessen?

"Er zijn verschillende simulatoren op school. De brugsimulator, waarmee je leert varen en waarmee je de hele wereld over kunt. Daarnaast is er een machinesimulator. De docent veroorzaakt meestal een technisch probleem en dat moet jij dan zien op te lossen. En als laatste is er ook nog een echte machinekamer vlak naast de school. Daar kun je, net als op een echt schip, alle onderdelen van de motor uit elkaar halen en weer in elkaar sleutelen."

Waarom zouden andere meiden ook voor deze opleiding moeten kiezen?

"Als je houdt van avontuur, dan is dit de perfecte opleiding. Je vaart de hele wereld over, maakt van alles mee en geen dag is hetzelfde. Je zit geen acht uur per dag op kantoor, maar bent lekker met je handen bezig. Elke dag is een uitdaging en als er problemen ontstaan moet je die samen met de rest van de bemanning oplossen."

Wat zou jij al varend voor de wereld willen betekenen?

"De scheepvaart brengt producten van A naar B, zo bevoorraden wij de wereld. Maar schepen worden ook nog op veel andere manieren ingezet. Zo zou ik met mijn werk kunnen meehelpen bij de bouw van windmolenparken op zee, het leggen van kabels door zee, het verdiepen van vaargeulen of bij het creëren van nieuw land."

Lees meer over de opleiding Maritiem Officier aan de HZ

Dit artikel komt uit het magazine van GirlsFuture: de glossy over en voor meiden in de techniek.