HBO-ICT: Maaike over de opleiding

Waarom heb je gekozen voor de opleiding HBO-ICT?
“Ik heb altijd al iets met computers gehad, ik vond het leuk om er mee bezig te zijn. Op mijn twaalfde heb ik mijzelf het programmeren van websites aangeleerd, dat vond ik zo leuk dat ik hiermee verder wilde. Uiteindelijk bleek de opleiding HBO-ICT daar goed op aan te sluiten.”

En zit je dan vooral achter de computer tijdens de opleiding?
“Binnen de opleiding HBO-ICT leer ik meer dan alleen programmeren. Je leert om met klanten te overleggen, hoe je documenten klaarmaakt zodat er een programmeur mee aan de slag kan, het uittekenen van structuren en bijvoorbeeld de planning van het budget. Je bent betrokken vanaf de ontwerpfase tot aan oplevering en afwikkeling van het product. Dat maakt het erg leuk.”

Hoe bevalt het om te studeren aan de HZ?
“Ik vind de begeleiding vanuit school erg goed. Je hebt veel vrijheid om zelf je proces te leiden en in handen te houden. Wanneer je vragen hebt kan je altijd terecht bij een docent. Je leert op de opleiding HBO-ICT vooral zaken die je in de praktijk kunt gebruiken. Een groot deel van wat je leert is direct toepasbaar in projecten en dat is gaaf.”

Je werkt dus ook aan projecten. Hoe is dat?
“Projecten binnen de opleiding komen vaak uit de praktijk, zo heb ik met mijn klas bijvoorbeeld opdrachten gedaan voor Zeeland Seaports. Een deel van het project is uiteindelijk ook echt in werking genomen en verder ontwikkeld. Het is gaaf om te zien dat iets wat je als student maakt, ook echt gebruikt wordt in het bedrijfsleven.”

Welke kant binnen ICT zou jij graag op willen?
“Ik vind virtual reality interessant en heb mijn stage rond dit onderwerp binnen de HZ kunnen doen. Ik heb in een half jaar tijd meegeholpen aan het bouwen van een virtual reality app voor het onderwijs. Een leuke ervaring in een wereld waar virtual reality en augmented reality de toekomst zijn.”

Lees meer over de opleiding HBO-ICT aan de HZ