Engineering: de studentervaring van Omar

Waarom heb je voor de studie Engineering gekozen?

“Ik wist dat ik iets in de techniek wilde doen, maar nog niet precies wat. Dat maakte Engineering een goede optie voor mij, omdat het een brede bachelor is. Ik heb me ook in Energie- en Procestechnologie georiënteerd, maar ben toch bij Engineering terecht gekomen. Daar ben ik achteraf wel blij om. Mijn interesse blijkt toch meer uit te gaan naar mechatronica, minder naar energie- en procestechniek.”

Engineering heeft vier afstudeerrichtingen. Hoe heb jij jouw specialisatie gekozen?

“Bij het semester mechatronica, in het eerste jaar, moesten we een hoverboard maken dat autonoom pakketjes kan bezorgen. We gingen aan de slag met elektronica en programmeren, dat vond ik geweldig. Toen wist ik: deze kant wil ik op. Mechatronica in een fabrieksomgeving vind ik het interessantst.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Dsc 6500 Omar Web

Waarom heb je voor de HZ gekozen?

“Ik woon in Terneuzen en was destijds 16, te jong om op mezelf te gaan wonen. Ik wist gewoon dat ik naar de HZ zou gaan en dat heeft goed uitgepakt. De HZ is een stuk compacter dan andere hogescholen. Docenten bij Engineering weten niet alleen je naam, maar ook welke richting je op wilt, wat je gaat doen, welke keuzes je hebt gemaakt. Het valt op als je niet in de les aanwezig bent, docenten letten meer op je. Zeker omdat ik zo jong was, vond ik dat heel belangrijk. Want ook al was er veel begeleiding, de stap van havo naar hbo was echt groot. Omdat ik nog maar 16 was, had ik iets meer aandacht nodig, zeker in het begin. Dat heeft mij een goede start gegeven.”

Wat wil je doen wanneer je je opleiding hebt afgerond?

“Ik ga doorstuderen. Ik overwoog al om door te gaan studeren en mijn stage heeft dat bevestigd. Ik ga waarschijnlijk een tweejarige master Electrical Engineering of Embedded Systems volgen aan de TU Eindhoven. Pittige masterprogramma’s, waar ik ook een pre-master programma voor moet volgen. Ik ben nu al bezig om mijn wiskunde bij te spijkeren en voor alle vakken al colleges op universitair niveau te volgen. Dat is tijdsintensief, maar het is het wel waard. Misschien ben ik het studeren daarna beu, anders ga ik nog een post-master doen om mijn professionele doctoraat in Engineering te halen.”

Wat wil je uiteindelijk doen als je uitgestudeerd bent?

 “Ik wil uiteindelijk wel de industrie in. Mijn hoofddoel is om CTO, Chief Technical Officer, te worden. Dat is de hoogst haalbare technische positie binnen een bedrijf. Of stel dat het echt allemaal meezit, dan wil ik graag een fabriek starten, maar dan met duurzame energie. In de fabriek wil ik alles zo efficiënt en automatisch mogelijk laten lopen door middel van het Internet of Things. Een 'smart factory’ noemen ze dat, industrie 4.0. Voornamelijk richting de duurzame energie-kant.”

Lees meer over de opleiding Engineering aan de HZ