Ben volgt de Associate degree Energietransitie Engineer aan de HZ. Na 20 jaar werken als kraanmachinist vond hij het tijd voor een carrièreswitch. Hoe is hij van start gegaan? En wat houdt de opleiding precies in? In dit artikel deelt hij zijn ervaringen.

Een opleiding in de energietransitie na 20 jaar ‘werken op de kraan’: wat een omslag!

“Dat is het zeker. Ik wilde al kraanmachinist worden sinds mijn vierde. Toen ik eenmaal op de kraan zat, wilde ik er nooit meer vanaf. En toch kwam opeens dat stemmetje: wil ik dit de rest van mijn leven doen of daag ik mijzelf nog eens goed uit? Ik wilde me graag blijven ontwikkelen, het liefst in een heel nieuw vakgebied."

Hoe kwam je uit bij de opleiding Energietransitie Engineer?

"Energietransitie Engineer is een brede opleiding. Je vindt er alle kanten van de energietransitie in terug. Van thermodynamica tot zonne-energie en waterstof. En niet alleen het technische verhaal, maar ook de projectmatige kant. Die brede benadering sprak me erg aan, want mijn interesses lopen vrij ver uiteen. Het zorgt dat je straks flexibel inzetbaar bent.”

Wat vind je zo interessant aan werken in de energietransitie?

“Los van mijn interesse voor techniek en innovatie, gaat het over een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. De ontwikkelingen volgen elkaar met een sneltreinvaart op. Dat maakt het heel dynamisch. We staan overal in de wereld voor dezelfde uitdaging. Het geeft een gaaf gevoel dat je daar op lokale schaal een bijdrage aan kunt leveren. Ik vind het leuk om oplossingen te bedenken waardoor je mensen of organisaties helpt aan de 0 op de meter. Dat geeft voldoening.”

De 20 jaar hiervoor heb je altijd gewerkt. Was het spannend om weer te studeren?

“Natuurlijk was dat wel even spannend, maar ik had er bovenal ontzettend veel zin in. Al ver voor mijn aanmelding heb ik een kennismakingsgesprek gehad met een docent van de opleiding. Tijdens zo’n gesprek bespreek je niet alleen de opleiding, maar ook je situatie en je verwachtingen. De docent kan door zo’n gesprek een goede inschatting maken of de studie bij je past. In mijn geval was het antwoord positief. Dat gaf me een goed gevoel. Daarna heb ik nog twee open dagen van de HZ bezocht om me nog wat extra te kunnen verdiepen. Daarna heb ik een 21+toets afgerond, zodat ik me kon aanmelden.”

Hoe bevalt het nu je onderweg bent in je eerste jaar?

“Het is een goede stap geweest. Ik stort me in een heel nieuwe wereld, maar tot nu toe pik ik alles goed op. Tegelijkertijd is het best wel pittig. Ik ben nog altijd een beetje zoekende. Echt alle kennis in dit werkveld is nieuw voor me. Niet alleen binnen de opleiding, maar ook op mijn werkplek. Ik denk dat de opleiding iets gemakkelijker is wanneer je al wat werkervaring in de sector hebt. Toch ben ik niet ontevreden. Mijn kennis groeit met de dag. Over de techniek, maar ook over projectmanagement, financiën, klantcontact en communicatie. Er komt straks een omslagpunt waarop ik denk: nu heb ik de basis onder de knie. Op naar de rest.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat doe je voor werk?

“Ik werk voor een bedrijf dat systemen voor duurzame energie aanlegt. Van zonnepanelen tot windmolens. Ik rol er steeds beter in. Nu houd ik me vooral bezig met het opmaken van offertes voor zonnepanelen. Ik teken en engineer de legplannen op de computer en maak de berekeningen. Binnenkort komen daar de opnames op locatie bij. Zo groei ik steeds meer toe naar het klantcontact en naar het coördineren van een project. Het voelde in het begin best vreemd dat ik alles nog moest leren. Gelukkig ziet mijn werkgever de potentie en proberen ze me zo goed mogelijk te ondersteunen. Ik maak goede stappen. Dat krijg ik ook terug van mijn werkgever. Dat is fijn om te horen als je ergens op nul begint.”

Hoe zijn werk en privé in balans bij deze deeltijdstudie?

“Ik werk 32 uur per week en ga één dag per week naar de HZ. Verder studeer ik in de avonduren of soms een paar uurtjes in het weekend. Het vraagt best wat van mijn tijd. Een Associate degree duurt 2 jaar, dus dat is wel te overzien. Naast mijn school en mijn werk heb ik ook nog een gezien met 2 kinderen. Dan is het fijn om te weten dat je na 2 jaar een mooi diploma in handen hebt. Met een Ad op zak, kun je instromen in jaar 3 van een bachelor. Direct, of op een later moment. Of ik het ga doen? Dat zie ik tegen die tijd wel! Ik vind het nu vooral een prettig idee dat de mogelijkheid er is.”

Heb je een tip voor iemand die de opleiding Energietransitie Engineer wil volgen?

“Als je nog niet over de basiskennis beschikt, zoals in mijn geval, kan de kennis in het begin best even overdonderend zijn. Praat in dat geval veel met je docenten. Zij stellen zich echt voor je open. Voor je vragen, je struikelblokken, maar ook voor je feedback. Iedere week komen we als groep samen met de docenten om te kijken waar de opleiding nog beter kan aansluiten op onze situatie. De HZ is een heel persoonlijke en toegankelijke omgeving, dus maak daar gebruik van. Verder zou ik zeggen: volg je gevoel en ga doen wat je leuk vindt. Dan kun je nooit fout zitten.”

Lees meer over de deeltijd Associate degree Energietransitie Engineer aan de HZ