Engineering: Hasmik vertelt over haar studiekeuze

Waarom heb je voor de studie Engineering gekozen?
“Ik ontdekte pas toen ik 26 was, dat ik aanleg heb voor techniek. Ik hielp iemand met klussen in huis en hij maakte een opmerking over mijn technisch inzicht. Ik heb het nooit zo bekeken, maar als er vroeger iets geïnstalleerd moest worden in huis deed ik het altijd. Daar zocht ik nooit iets achter, dacht niet aan Engineering. Omdat ik goed was met cijfers ben ik destijds boekhouden gaan studeren. Dat je voor techniek ook goed moet zijn met cijfers, die link legde ik niet. Ik wist op mijn zesentwintigste dus alleen dat ik iets met techniek wilde, maar niet wat precies. Doordat Engineering heel breed is, hoefde ik niet meteen een specifieke keuze te maken. Alleen van de studierichting Mechatronic Engineering nam ik aan dat het vast te moeilijk voor mij zou zijn, maar het is toch Mechatronic Engineering geworden.” 

Tekst loopt door onder de foto

Dsc 6169 Hasmik Klein

Wat deed je voordat je aan deze opleiding begon?
“Ik heb vroeger boekhouden gestudeerd en op mbo niveau 2 afgerond. Destijds was ik vluchteling zonder verblijfsvergunning. Toen ik bezig was met niveau 3 kwam er een wetswijziging, waardoor ik niet verder kon studeren. Ik wilde heel graag door, maar kon bijvoorbeeld geen stage lopen, want ik had nog geen geldig legitimatiebewijs. Toen ik een verblijfsvergunning kreeg, liep ik te ver achter. Ik heb nog volwassenenonderwijs geprobeerd, maar dat lag me niet. Vervolgens ben ik in de horeca gaan werken en heb ik het boekhouden links laten liggen. Zes jaar later wist ik dat ik iets moest ondernemen. Ik werkte onder mijn niveau en zag dat ik niet echt vooruit kwam. Ik wist eigenlijk al dat ik naar het hbo wilde. Tijdens de open dag van de HZ ging ik als eerste bij Engineering kijken, daarna wilde ik eigenlijk niet meer verder kijken.”

Waarom heb je destijds voor de HZ gekozen?  
“Het leek destijds onbereikbaar voor mij, maar ik wilde altijd al naar de HZ. Ik ben ook naar open dagen in Den Haag en in Amsterdam geweest maar de kleinschalige sfeer van de HZ sprak mij meer aan. Docenten kennen je bij naam, je kunt zo bij ze langslopen. Je bent geen nummer en iedereen kent elkaar. Dat is volgens mij de kracht van de HZ. Het valt op als je er niet bent. Ik ben erg gehecht geraakt aan mijn opleiding en de HZ.”

Waar gaat je afstudeeronderzoek over? 
“Ik ben bij Rijkswaterstaat bezig met een onderzoek voor de Krammersluizen. Daar worden zoet en zout water gescheiden en dat systeem wordt helemaal vernieuwd. De sluisdeuren worden aangepast en die zijn straks te zwaar voor onderhoud. Een eventuele goede oplossing zou zijn om de onderrolwagens van tevoren, onder water, los te maken. Ik onderzoek hoe dat gedaan kan worden en hoe de deur er daarna weer veilig op gezet kan worden.”

Hoe kijk je nu, vlak voor de eindstreep, terug op de opleiding? 
“Vooral het eerste jaar van de opleiding vond ik heel zwaar. Op de eerste toets haalde ik een 1,4. ‘Dit ga ik nooit halen’, dacht ik. Maar dezelfde docent die op de open dag tegen mij zei ‘als jij dit echt wil, dan kan je het’, bleef mij ook na die eerste toets steunen. Ook vertelden docenten ons dat het normaal was dat zo’n eerste toets heel slecht wordt gemaakt. Die steun gaf mij het vertrouwen om niet op te geven. Tijdens mijn minor Mechanical Engineering, die ik in Oostenrijk heb gevolgd, twijfelde ik ook even of ik het wel ging halen. Maar ik ben toch met een gemiddelde van 8,3 teruggekomen. Zelfs in het vierde jaar dacht ik nog een keer: 'dit is niet te doen', maar dan denk ik terug aan hoe vaak ik dat al niet gedacht heb en dat het toch goed gekomen is. Nu denk ik: niet opgeven, maar doorzetten.”

Weet je al wat je na je studie gaat doen? Bij wat voor bedrijf wil je aan het werk gaan? 
“Meerdere bedrijven hebben me al aanbiedingen gedaan, maar ik twijfel nog. Als ik straks klaar ben, ga ik eens goed alle voor- en nadelen van verschillende bedrijven tegen elkaar afwegen. Dankzij mijn meeloopstage in het derde jaar en mijn afstudeerstage bij Rijkswaterstaat heb ik al wat vergelijkingsmateriaal. Ik vind het in ieder geval leuk om met grote dingen bezig te zijn en kwaliteit te leveren. Mensen kopen tegenwoordig snel nieuwe spullen en gooien het oude weg, maar als je met een sluis te maken hebt, moet deze gewoon echt jaren en jaren goed blijven. Dat brengt hoge kwaliteitseisen met zich mee en daar houd ik van, daarin voel ik me wel thuis.”

Lees meer over de opleiding Engineering aan de HZ