Civiele Techniek: Joost vertelt je over de opleiding

Waarom heb je voor de opleiding Civiele Techniek gekozen?
"Eigenlijk wist ik niet goed wat ik wilde. Ik heb vwo gedaan en heb in zowel 5 vwo als 6 vwo heel veel open dagen bezocht. Op het laatst twijfelde ik tussen Bouwkunde en Civiele Techniek, maar Bouwkunde beperkt zich tot gebouwen en bij Civiele Techniek heb je de wegen, de spoorwegen, de waterbouw...het is enorm breed en je kunt alle kanten op. Dat maakt de studie aantrekkelijk voor mij. En het banenperspectief is supergoed, ook in het buitenland. Zeker wanneer je in Nederland Civiele Techniek hebt gestudeerd, heb je een streepje voor."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Civiele Techniek Joost De Kater Web

Hoe bevalt Civiele Techniek?
"Het eerste jaar ging best goed. Ik kom van het vwo dus een vak als wiskunde was voor mij vooral herhaling. Maar het is best een moeilijke studie, daar moet ik eerlijk over zijn. Veel rekenen, veel natuurkunde. Daarmee ben ik in het begin ook een paar keer goed onderuit gegaan. Ik heb niet alles in één keer gehaald. Maar het is wél leuk, zeker onze projecten. Doordat bij deze projecten een opdrachtgever uit het bedrijfsleven betrokken is, zijn deze projecten namelijk realistisch."

Wat maakt de opleiding zo leuk?
"De projecten, én Zeeland natuurlijk. Zeeland is dé provincie voor civiele techniek. Je hebt de Deltawerken, de Zeelandbrug, de Westerscheldetunnel en in Terneuzen wordt momenteel een van de grootste sluizen ter wereld gebouwd. Bovendien kom je vrij gemakkelijk overal binnen. Als je belt dat je met een groepje studenten wilt komen kijken, dan ben je welkom. Zowel bij de overheid als in de aannemerswereld is een tekort aan mensen die civiele techniek gestudeerd hebben, dus bedrijven zijn heel enthousiast."

Waarom moet een studiekiezer voor de HZ kiezen volgens jou?
"Ik heb goede docenten, met veel praktijkervaring. Dat maakt de lessen leuk, omdat docenten precies kunnen vertellen hoe alles in de praktijk werkt. Daardoor weet je waarvoor je al die theorie en wiskunde leert. En de uitleg bij ieder vak is echt dik in orde. Ook is de relatie met docenten goed, je kunt gewoon bij ze binnenlopen. Ze staan er ook best voor open om extra les of uitleg te geven. Daarnaast is de sfeer prima, ik heb een hele leuke klas. Wel met alleen maar kerels, er zijn weinig vrouwen die deze opleiding volgen."

Waarom heb jij voor het hbo gekozen in plaats van een universiteit?
"Het praktijkgerichte is de voornaamste reden dat ik voor het hbo heb gekozen en niet voor de universiteit. Ik was na het vwo wel klaar met alleen maar boeken en wilde graag de praktijk zien. Bovendien is er op de HZ heel veel mogelijk, de meeste docenten staan voor veel open. Laatst zijn we bijvoorbeeld op een platform voor een windmolenpark geweest. Een soort transformatorhuis, maar dan voor op zee. Dat had een klasgenoot geregeld en dat was echt hartstikke gaaf. Alles kan en alles mag en als je het van tevoren goed plant, krijg je het wel geregeld hier."

Lees meer over de opleiding Civiele Techniek aan de HZ