Christel vertelt over de nieuwe opleiding Sport

Wat is je naam en welke vakken geef je?

“Mijn naam is Christel van den Hooven. Ik werk als docent, afstudeercoördinator en onderwijsontwikkelaar bij de bacheloropleiding Sportkunde aan de HZ. Samen met mijn collega’s en professionals uit het werkveld heb ik de opleiding Associate degree Sport ontwikkeld.”

Wat is er bijzonder aan de nieuwe Associate degree opleiding Sport?

“De opleiding vervult de behoefte om een brug te bouwen tussen praktijk en theorie voor sportprofessionals in de regio Zeeland, West Brabant en de Zuid Hollandse eilanden. We horen regelmatig dat het werkveld behoefte heeft aan sportprofessionals met een focus op ondernemen én samenwerken. Dankzij deze opleiding kunnen studenten die van het mbo komen een tweejarige hbo-opleiding in deeltijd volgen om deze competenties te behalen. De Ad Sport opgeleide wordt de bruggenbouwer tussen het domein van sport en bewegen en andere sectoren, zoals gezondheid, welzijn, recreatie, toerisme en zorg.”

Wat kan een student van deze studie en van jou als docent verwachten?

“Met deze studie vergroot een sportprofessional zijn waarde op de arbeidsmarkt. Je wordt opgeleid tot een sportprofessional die sociale impact maakt. Door te leren hoe je samenwerkingen opzet, trends vertaalt naar een sterk aanbod, een eigen onderneming start, ondernemerschap toepast binnen commerciële organisaties én binnen de maatschappelijke sector. Kortom, alle ondernemende vaardigheden om goede diensten op de markt te brengen.

De opleiding bestaat uit leeruitkomsten, waarbij de student ieder semester kiest aan welke doelen hij of zij werkt. Tegelijkertijd heeft de student een werkplek om deze leeruitkomsten te behalen en projecten uit te voeren. Werken en leren gaan zo samen. We bieden studenten verschillende manieren om te leren: digitaal, face-to-face, klassikaal en met groepsbijeenkomsten.”

Wat is jouw advies aan iemand die overweegt de Ad opleiding Sport te volgen?

“Bezoek de open dag of vraag een adviesgesprek aan. Tijdens zo’n gesprek bespreken we eventuele twijfels die je hebt en bekijken we je persoonlijke situatie. De opleiding is flexibel en jij kunt als student je eigen tempo bepalen. Samen met de studiebegeleider en je werkgever kijken we naar passende projecten om je portfolio mee te vullen.”

Hoe kan een deeltijdstudent deze opleiding combineren met zijn of haar werk? Voor wie is deze opleiding geschikt?
“Deze opleiding is geschikt voor professionals met een mbo-opleiding die zich verder willen ontwikkelen, maar tegelijkertijd willen werken. Of juist wanneer je al een aantal jaar werkervaring hebt en de overstap naar de sportsector wilt maken. Ook sluit de opleiding goed aan bij medewerkers in de sportwereld die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van beleid, signaleren en onderzoek doen.

Afhankelijk van de begeleiding die de student per leeruitkomst kiest ben je één middag of avond op de HZ voor lessen, coaching, samenwerking met medestudenten en andere leeractiviteiten. Daarnaast helpt het als je een werkgever hebt die bereid is mee te werken, zodat jij taken en projecten kunt oppakken, ontwikkelen en uitvoeren.”