Chemie is overal mee verbonden

Waarom ben jij chemie gaan studeren?
“Ik ben na de havo naar het vwo gegaan omdat ik destijds graag medicijnen wilde studeren, maar de loting bleek te streng voor mij. Doordat ik op de havo al een klik had met scheikunde, bedacht ik dat chemie ook een goede optie was. Dat bleek goed te bevallen. Ik ben nu erg blij met de keuze die ik gemaakt heb en zou geen geneeskunde meer willen doen.”

Waar houdt een chemicus zich mee bezig?
“Het standaard beeld van in een laboratorium werken met een labjas aan klopt wel, alleen de verschillende dingen die je op zo'n lab kan doen, gaan verder dan stofje A bij stofje B doen en kijken wat er gebeurt. Er zit gewoon heel veel achter. Chemie is overal mee verbonden. Monsteranalyses in een ziekenhuis, kwaliteitscontroles in een productielijn, alles wat zich in je lichaam afspeelt, ook dat is chemie. Met chemie leer je de wereld op een heel fundamenteel niveau kennen.”

Had je als studiekiezer een goed beeld van wat de opleiding Chemie inhield?
“Achteraf gezien, helemaal niet eigenlijk. Ik had er een basaal idee van, maar pas tijdens de opleiding kwam ik erachter hoe ontzettend breed chemie eigenlijk is en wat je er allemaal mee kan. Je krijgt tijdens de opleiding voldoende gelegenheid om erachter te komen wat je er uiteindelijk mee wilt doen. De eerste twee jaar zijn heel breed en oriënterend. In het derde jaar specialiseer je je via de major en tijdens je minor en stage ontdek je echt welke kant je op wilt. Of je in de industrie of het onderzoek in wilt, of je grootschalig of kleinschalig wil werken, op wat voor soort lab je graag zit. Je krijgt echt goed de kans om daarachter te komen.”

Waarom heb je ervoor gekozen om Chemie aan de HZ te studeren?
“De HZ stond toen ook al hoog aangeschreven. Onderzoek wordt hier heel erg goed geïntegreerd in het onderwijs. De practica zijn thematisch ingericht, de vakken staan met elkaar in verbinding. Dingen die je bij het ene vak leert, zie je bij het andere vak terug komen en dat komt allemaal samen in je praktijklessen. We hebben docenten die rechtstreeks uit de industrie of de onderzoekswereld komen, zij hebben een goed beeld van wat er in de beroepspraktijk speelt. En ze zijn heel benaderbaar, als je iets niet snapt kun je altijd bij ze terecht.”

Hoe kwam jij erachter dat je na je studie als onderzoeker verder wilde?
“Toen ik stage liep op de afdeling vasculaire geneeskunde van het Erasmus MC. Daarna heb ik mijn afstudeerstage gedaan bij het lectoraat Marine Biobased Specialties (MBBS), een onderzoeksgroep binnen de opleiding. Het onderzoek zelf heb ik aan het Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ) uitgevoerd, waar ik plantensterolen uit zeewier heb geanalyseerd. Dat zijn cholesterol-achtige stofjes met mogelijk farmaceutische toepassingen, denk aan wat sommige merken aan margarine toevoegen om je cholesterolniveau te verlagen. Ik heb onderzocht hoe verschillende kweektemperaturen de productie van die stofjes beïnvloeden, om te kijken naar wat voor omstandigheden de hoogste productie opleveren. Na mijn afstuderen kreeg ik de kans als junior onderzoeker verder te werken aan dit project, die kans heb ik natuurlijk gelijk aangegrepen. Ik hoop hierin door te groeien en nog een lange tijd als onderzoeker door het leven te gaan.”

Lees meer over de opleiding Chemie aan de HZ