Helpen kiezen

Je zoon of dochter wil gaan studeren aan het hbo, maar welke studie wordt het? Scholieren blijken het fijn te vinden als ze door hun ouders worden ondersteund bij het maken van een keuze. Wat kun je als ouder doen om te helpen bij het studiekeuzeproces?

  • Belangrijk is dat u interesse toont. Stel niet alleen af en toe een vraag, maar ga bijvoorbeeld mee naar een open dag en praat over het toekomstbeeld van uw kind.
  • Stimuleer uw kind om op zoek te gaan naar de studiemogelijkheid en ga zelf ook op zoek.
  • Kijk samen naar de studiemogelijkheden die bij de wensen van uw kind passen.
  • Probeer uw zoon of dochter niet te veel te beïnvloeden, uiteindelijk is het zijn of haar keuze.

De juiste profielkeuze
Het juiste profiel kiezen is een belangrijk moment op de middelbare school. De juiste keuze zorgt er voor dat je zoon of dochter straks goed door kan stromen naar het hoger beroepsonderwijs. Belangrijk, want een de keuze voor een opleiding doe goed bij hem of haar past, zorgt later voor een passende baan.

Op school kan de decaan of mentor je zoon of dochter helpen bij de profielkeuze, maar ook als ouder kan je een belangrijke rol spelen. Als geen ander ken je de kwaliteiten, interesses en talenten van je kind. Praat hier samen over. Hoe ziet je zoon of dochter de toekomst en wat zijn de verwachtingen? Door hierbij stil te staan, komen jullie er achter welk profiel past.