Van mbo naar hbo

Weet jij al of je gaat werken of doorstuderen aan een hbo-opleiding? We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. 

Doorstuderen of werken

Kiezen voor een hbo-opleiding biedt mooie kansen voor nu en in je toekomst. Misschien heb je na 4 jaar wel genoeg van studeren. Bedenk ook goed of je er nog 2 of 4 jaar voor wilt gaan. Toch biedt het volgen van een hbo-opleiding mooie kansen voor nu en je toekomst. 

 • Heb je tijdens je mbo-opleiding gemerkt dat je toch liever iets anders doet? Een hbo-opleiding biedt je de mogelijkheid om een andere richting op te gaan.
 • Je bent breed inzetbaar. Wanneer je zowel een mbo-opleiding als hbo-opleiding hebt afgerond, beheers je zowel de praktijk als de theorie. Dit maakt je zeer interessant voor werkgevers. Bovendien word je in een hbo-functie  over het algemeen beter betaald dan in een mbo-functie.
 • Je kunt jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied, waardoor je kans maakt op een betere baan.
Kiezen voor het hbo

Als mbo’er heb je een aantal voordelen als je de overstap naar een hbo-studie maakt. Waarom? Je bent al gewend om in projectgroepen te werken, je hebt vanuit stages praktijkervaring opgedaan en beschikt (misschien) al over basiskennis in jouw vakgebied. Dit zijn de verschillen tussen het mbo en het hbo:

 • Het hbo is zelfstandiger: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen planning en je hebt minder contacturen.
 • De opdrachten komen vaak direct uit de praktijk, waardoor je aan de slag gaat voor echte bedrijven
 • Kansen om in het buitenland te studeren. Op het hbo krijg je alle kansen om tijdens je minor of stage naar het buitenland te gaan. 

Twee of vier jaar studeren?
Kom je van het mbo dan kun je kiezen voor een vierjarige bacheloropleiding of een tweejarige Associate degree. Ook heb je de keuze of je in deeltijd of voltijd gaat studeren. 

Vier jaar studeren: bacheloropleiding

Op een hogeschool duurt een bacheloropleiding vier jaar. Tijdens het eerste en tweede jaar van je opleiding maak je kennis met het vak. In het derde jaar volg je een minor en ga je stage lopen. Tijdens het laatste jaar bereid je je voor op het afstuderen en schrijf je je scriptie. Je kunt kiezen voor verschillende opleidingen in voltijd of deeltijd.

Bekijk hbo-bacheloropleidingen

Twee jaar studeren: Associate degree

Heb je de ambitie om door te studeren, maar vind je 4 jaar te lang? Dan is een Associate degree (Ad) een goed alternatief. Een Ad is een tweejarige studie en zit qua niveau tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in. Je kunt met de Associate degree starten als:

 • Je een mbo-4 diploma hebt en graag wil doorleren, maar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te lang vindt.
 • Je werkt (op mbo-4 of havo-niveau) en je graag verder wil specialiseren in je beroep.

Bekijk Associate degrees

Studiekeuzetips
Ben je nog aan het overwegen of het hbo iets voor jou is? Gebruik dan vooral onze tips om je keuze te maken.

 • Stel jezelf de vraag: waarom wil ik studeren aan het hbo?
 • Oriënteer jezelf online op het aanbod. Je hebt keuze uit een hbo-bachelor of een Associate degree. Daarnaast heb je een keuze in type opleiding: voltijd of deeltijd
 • Een Open Dag of Meeloopdag kan goed helpen bij het maken van je keuze. Kijk ook eens op www.hz.nl/kiezen, waar je een overzicht vindt van alle studiekeuzeactiviteiten

Nu je weet waar je rekening mee moet houden als je overstapt van het mbo naar het hbo en weet wat de voordelen zijn is het maken van je keuze wellicht al wat makkelijker geworden. Wil je het in de praktijk ervaren? Meld je dan aan voor een van onze studiekeuzeactiviteiten. Daar krijg je een goede indruk van de opleidingen en kun je studenten en docenten al je vragen stellen!

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×