Project Economie

Ondernemerschap // Big Data // Soft Skills

In de wereld om je heen verandert er veel en dat gaat snel. Wat je baan straks van je vraagt is nu nog onzeker. Zeker is wel dat jij meer kansen op de arbeidsmarkt hebt als je flexibel bent en makkelijk kunt inspelen op vernieuwingen. Samenwerken en over grenzen van vakgebieden heen kijken zijn daarbij vanzelfsprekend. Je zult ervaren dat nieuwsgierigheid en kritisch en analytisch kunnen denken net zo belangrijk zijn als beroepsgerichte kennis. 

Met de scholierenmanifestatie willen we je helpen bij de profielkeuze die je moet gaan maken. Op basis van de onderwerpen Big data, ondernemerschap en soft skills willen we je een kijkje geven in de wereld van de Academie voor Economie en management en haar economische studies.  

Ondernemerschap
Nederland is een ondernemend land. Nooit eerder waren er zoveel bedrijven in Nederland: eind 2015 kwam het aantal op 1.777.183. Inmiddels speelt het ondernemerschap ‘als levensstijl’ een grote rol. Autonomie en vrijheid staan daarin centraal. Motieven als ‘eigen baas zijn’, de persoonlijke uitdaging of ‘werk maken van je hobby’ zijn leidend voor de keuze voor het ondernemerschap. We vinden het belangrijk dat studenten leren ondernemen en moedigen dit aan. De leerlijn ondernemen zorgt ervoor dat jij alle aspecten van het ondernemen leert: van het schrijven van een businessplan tot het werken met klanten tot het starten van je eigen bedrijf. Ondernemerschap is met name een kernthema van de opleiding Commerciële Economie maar zit ook verweven in andere opleidingen als leerlijn en kom je hiermee in aanraking als bv. een Minor en een Student Company. Dit is met name interessant als je een profiel overweegt als Economie & maatschappij of Cultuur en Maatschappij. Droom jij nu al van je eigen bedrijf? 

Big Data
 ‘De olie van de 21e eeuw’, ‘de mooiste baan van de toekomst’, en ieder bedrijf wil er wel ‘iets’ mee. (Big)-Data! Elke dag genereren wij gigantische stromen aan data, waaruit bedrijven waarde kunnen creëren. Maar hoe doen ze dat? En wat hebben ze er precies aan? Vanuit economisch perspectief leren we jou toekomstbestendige skills om met data om te gaan. Iedere opleiding binnen de academie zal Big Data moeten integreren in het onderwijs en je zal dit dus ook bij iedere opleiding tegen komen. Ben jij klaar voor Big Data?

Soft Skills
Soft skills zijn persoonlijke vaardigheden die je in alle beroepen nodig zult hebben. Met goede soft skills kun je de concurrentie een stapje voor blijven. Door een boeiend gedragsexperiment leer je iets over vaardigheden als creativiteit, communicatie & ‘critical thinking’. Leer iets over het gedrag van anderen en van jezelf. Ga actief aan de slag bij dit thema en laat je verwonderen.