Veelgestelde vragen

Ga snel naar veelgestelde vragen van:

  Techniek

  Over je inschrijving/aanmelding/afstuderen/schakelcursus

  Tot wanneer kan ik mij inschrijven?

  Het is mogelijk om je tot 1 september aan te melden voor een opleiding aan de HZ. Inschrijvingen na 1 juni brengen met zich mee dat je pas wordt toegelaten tot de opleiding wanneer je de studiekeuzecheck met goed resultaat hebt doorlopen. Dit kan betekenen dat je bij een negatief studiekeuzeadvies niet wordt toegelaten. Het kan ook zijn dat een opleiding je adviseert om bijvoorbeeld een schakelcursus te volgen, waardoor je wel deel kunt nemen aan de opleiding van jouw keuze. Mocht je vragen hebben over toelating, inschrijving en de studiekeuzecheck, dan kun je contact opnemen met het Studentenbureau van de HZ via csa@hz.nl.

  Er gaat iets mis met mijn inschrijving

  Voor alle vragen omtrent in- of uitschrijving kun je het beste contact opnemen met het Studentenbureau van de HZ. Dit kan via e-mail: csa@hz.nl.

  Waar kan ik een verklaring van inschrijving krijgen?

  Je kunt hiervoor een mail sturen naar csa@hz.nl. Je krijgt de verklaring dan per mail toegestuurd.

  Ik loop op het mbo een kleine studievertraging op
  Wil jij doorstromen van het mbo naar het hbo? En kun je door de coronacrisis één of enkele kleine vakken niet afronden voor 1 september? Of zit je in de afronding van je stage? In sommige gevallen kun je dan alsnog in september 2021 starten aan de hbo-opleiding van je keuze, zonder je mbo-diploma.

  Hoe werkt het?
  Je wordt onder voorwaarden toegelaten tot de HZ:

  • Mbo-diploma voor januari 2021 behaald Je moet voor 1 januari 2021 je mbo-diploma hebben behaald, anders dan kun je de opleiding aan de HZ niet voortzetten.
  • Het afrondingsadvies Bij aanmelding voor een opleiding krijg je van de HZ een verwijzing naar een document: het afrondingsadvies. Dit document moet ingevuld zijn door jou, je mbo-begeleider en de mbo-instelling voordat je start met de opleiding. Het geeft antwoord op de vragen of het voor jou haalbaar is met je nieuwe hbo-opleiding te starten en je mbo voor januari 2021 af te ronden.
  Ik heb nog geen studiekeuzecheck gehad

  Ook dit jaar maakt een studiekeuzecheck (SKC) geen verplicht onderdeel meer van de inschrijving. Je hebt bij het aanmelden voor je studie een link naar HZ Learn ontvangen. Op deze pagina tref je de informatie aan voor wat betreft de SKC van de door jou gekozen opleiding. Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kun je contact met ons opnemen via receptiegw@hz.nl voor opleidingen in Middelburg en technology@hz.nl voor opleidingen in Vlissingen.

  Ik wil toch liever een andere opleiding gaan doen binnen de HZ dan de opleiding waarvoor ik heb ingeschreven. Hoe regel ik dit zo snel mogelijk?

  Je regelt dit via je Studielink account d.m.v. een ‘Nieuw inschrijvingsverzoek’ in te dienen.

  Kan ik als internationale student mijn collegeld ook automatisch af laten schrijven?

  Ben je een internationale student en wil je het collegegeld per automatische incasso af laten schrijven, kijk dan op onze website bij https://hz.nl/studiekeuze/studiekosten. Hier vind je een link met daarin alle SEPA landen. Studenten uit deze landen kunnen kiezen voor een automatische incasso. Indien dit niet lukt stuur dan een mail naar de Financiële dienst via fin@hz.nl.

  Schakelcursus Natuurkunde

  Voldoet je profiel niet aan de toelatingseisen van een opleiding? Dan kun je een schakelcursus volgen op het gebied van natuurkunde . Wanneer je de schakelcursus en de toets met een voldoende hebt afgesloten kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten. Je kunt deze cursus ook volgen wanneer je extra lessen kunt gebruiken, het door een opleiding wordt aanbevolen of wanneer de HZ het als voorwaarde stelt om te worden toegelaten. Alle aankomende studenten die vinden dat ze extra lessen kunnen gebruiken zijn uiteraard ook welkom. Deze cursus wordt ook aangeraden aan mbo-ers.
  De deadline voor de schakelcursus natuurkunde is inmiddels verlopen. In het nieuwe schooljaar zal er een cursus starten. Op de website kun je meer informatie over de schakelcursus vinden: hz.nl/opleidingen/natuurkunde.

  Schakelcursus Wiskunde

  Voldoet je profiel niet aan de toelatingseisen van een opleiding? Dan kun je een schakelcursus volgen op het gebied van wiskunde. Wanneer je de schakelcursus en de toets met een voldoende hebt afgesloten kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten. Je kunt deze cursus ook volgen wanneer je extra lessen kunt gebruiken, het door een opleiding wordt aanbevolen of wanneer de HZ het als voorwaarde stelt om te worden toegelaten. Alle aankomende studenten die vinden dat ze extra lessen kunnen gebruiken zijn uiteraard ook welkom. Deze cursus wordt ook aangeraden aan mbo-ers. Op de website kun je meer informatie over de schakelcursus vinden: hz.nl/opleidingen/wiskunde.

  Ik ben voor de zomervakantie afgestudeerd. Waar kan ik een verklaring van afstuderen krijgen?

  Een verklaring van afstuderen wordt niet verstrekt. Je diploma is voldoende bewijs van afstuderen.

  Verzoeken aan deelexamencommissie
  Heb je een verzoek aan de deelexamencommissie dan is de uiterste aanleverdatum hiervoor 16 augustus 2021. Je verzoek wordt dan tijdens de vergadering van 25/26 augustus behandeld. Uiterlijk 10 werkdagen na de vergadering krijg je bericht over het besluit van deelexamencommissie. Verzoeken kun je mailen naar dex.twe-m@hz.nl voor opleidingen in Middelburg en dex.twe-v@hz.nl voor opleidingen in Vlissingen.

  Praktische zaken voor je start

  Ik heb geen BSA gehad

  Studenten krijgen normaal gesproken aan het eind van het eerste jaar een advies of zij, afhankelijk van het bepaalde aantal studiepunten, door kunnen naar het volgende jaar. Door de maatregelen rondom het coronavirus kan het voorkomen dat studenten vertraging oplopen.

  • Dit studiejaar (2020/2021) heeft de HZ (wederom) besloten om geen enkele eerstejaars student een negatief bindend studieadvies te geven en het geven van een studieadvies aan eerstejaars die niet aan de norm voldoen, uit te stellen tot het tweede studiejaar. De huidige tweedejaars waarvoor het geven van een studieadvies vorig jaar is uitgesteld, krijgen dit jaar dus wel een (voornemen tot) negatief bindend studieadvies indien ze niet aan de norm voldoen. Indien er sprake is van persoonlijke omstandigheden kan de examencommissie besluiten het geven van een studieadvies nogmaals een jaar uit te stellen.
  • Ook voor deeltijdstudenten geldt dat aan het einde van dit studiejaar (2020-2021) geen bindend studieadvies wordt uitgereikt en wordt uitgesteld tot 31 augustus 2022.

  Je ontvangt voor 1 september namens de Examencommissie bericht over je studievoortgang.

  Mocht je desondanks nog vragen hebben dan kun je die mailen naar dex.twe-m@hz.nl voor de opleidingen in Middelburg en dex.twe-v@hz.nl voor de opleidingen in Vlissingen.

  Ik ben nog op vakantie als het jaar begint

  Je bent verplicht om aanwezig te zijn bij de kick-off in week 35. Je krijgt tijdens de kick-off veel relevante en praktische informatie en maakt tevens kennis met de docenten en studenten van je opleiding. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn geef dit dan door aan ons via e-mail: receptiegw@hz.nl voor opleidingen in Middelburg en technology@hz.nl voor opleidingen in Vlissingen.

  Ik heb nog geen gebruikersnaam en/of wachtwoord ontvangen

  Controleer of je inschrijving volledig is afgerond op Studielink. Wanneer dit niet het geval is, kan dat een reden zijn dat je je inlog gegevens niet hebt ontvangen.

  Nadat je bent ingeschreven ontvang je 2 mail berichten met de volgende onderwerpen:

  • gebruikersnaam voor toegang tot HZ ICT faciliteiten
  • wachtwoord voor ICT faciliteiten

  Deze berichten worden gestuurd naar het privé e-mail adres dat je hebt ingevuld op Studielink. Heb je deze berichten niet ontvangen, controleer dan of ze niet in je spam folder zijn beland.

  Wanneer kan ik inloggen op MyHZ?

  Op My.HZ.nl vind je onder andere je rooster en je persoonlijke gegevens zoals die bij ons zijn geregistreerd. Op de elektronische leeromgeving (genaamd Learn) vind je je literatuur(bestel)lijst.

  Je inschrijving aan de HZ is compleet als:

  1. Als aan de vooropleidingseisen is voldaan;
  2. De machtiging collegegeld afgegeven is.
  Wanneer krijg ik een studentenpas?

  Tijdens de Kick-off dagen zal een studentenpas worden uitgereikt; mits aan alle inschrijvingseisen is voldaan: voldaan aan de toelatingseis en collegegeld betaling (via de digitale machtiging op Studielink) EN een digitale pasfoto is geüpload in je MyHZ account (dus niet in je Learn account!).

  Ik zie mijn boekenlijst en/of rooster niet

  Pas nadat alle formaliteiten, inclusief de financiële, via Studielink zijn afgehandeld en je gekoppeld bent aan een groep heb je inzage in je rooster en je literatuurlijst. Je kunt contact opnemen met het Studentenbureau om na te vragen of je inschrijving volledig is. Nadat je inschrijving volledig is kan het nog tot week 34 duren voordat je vanaf deze week gekoppeld wordt aan een klas en daarmee je rooster en/of literatuurlijst zichtbaar wordt.

  Waar kan ik mijn auto parkeren als ik naar de HZ in Middelburg ga?

  Locatie Het Groene Woud in Middelburg

  Gratis parkeren is mogelijk op het parkeerterrein van PZEM aan de Poelendaelesingel 10 in Middelburg. Dit is op een paar minuten lopen afstand naar de HZ. Het is helaas niet mogelijk om direct bij het HZ-pand te parkeren. Bij het pand zelf zijn wel twee invalideplaatsen en plekken voor HZ-auto’s.

  Let op, parkeer je aan de Poelendaelesingel, dan kun je niet via het tunneltje de HZ bereiken i.v.m. de bouwwerkzaamheden voor het Joint Research Center Zeeland. Je kan via het kruispunt bij de stoplichten oversteken.

  Problemen met OnStage

  Indien je problemen ondervindt met OnStage kun je het beste contact opnemen met The Work Zone/ Stagebureau HZ, het studentenuitzend- en stagebureau van de HZ., via e-mail stage@hz.nl of telefonisch via

  +31(0)118-489111. Openingstijden tijdens de zomervakantie: van 9.00 uur tot 16.30 uur.

  Hoe geef ik een adreswijziging door?

  Een adreswijziging kun je zelf doorgeven via Studielink.

  Contact

  Studentenbureau

  Studentenbureau is bereikbaar via csa@hz.nl

  The Work Zone

  The Work Zone is bereikbaar via stage@hz.nl of telefonisch via + 31(0)118-479207

  Hoorcommissie

  Hoorcommissie is bereikbaar via hoorcommissie@hz.nl

  Domein Technology, Water & Environment

  Domein Technology, Water & Environment is bereikbaar voor:

  • opleidingen in Middelburg via receptiegw@hz.nl
  • opleidingen in Vlissingen via technology@hz.nl
  Deelexamencommissie domein Technology, Water & Environment

  Deelexamencommissie domein Technology, Water & Environment is bereikbaar voor:

  Sociaal maatschappelijke opleidingen

  Bekijk de veelgestelde vragen van de opleiding:

  Economische opleidingen

  Bekijk de veelgestelde vragen van de economische opleidingen Bedrijfskunde, Commerciele Economie, Communicatie, Finance & Control, Human Resource Management, International Business, Sportkunde en Tourism Management: