Voor ouders/decanen

Het kiezen voor een studie is een belangrijke mijlpaal in het leven van je zoon of dochter. Scholieren blijken het fijn te vinden als ze door hun ouders of een decaan worden ondersteund bij het maken van een keuze. Wat kun je als ouder doen om te helpen bij het studiekeuzeproces?

  • Belangrijk is dat je interesse toont. Stel niet alleen af en toe een vraag, maar ga bijvoorbeeld mee naar een open dag en praat over het toekomstbeeld van jouw kind.
  • Stimuleer jouw kind om op zoek te gaan naar de studiemogelijkheid en ga zelf ook op zoek.
  • Kijk samen naar de studiemogelijkheden die bij de wensen van jouw kind passen.
  • Probeer jouw zoon of dochter niet te veel te beïnvloeden, uiteindelijk is het zijn of haar keuze.

Helpen kiezen

Studiekeuzeactiviteiten

Een van de mogelijkheden om je zoon of dochter te helpen bij het maken van een studiekeuze is door mee te gaan naar een studiekeuzeactiviteit, zoals bijvoorbeeld een Open Dag. Tijdens een Open Dag geven alle opleidingen voorlichtingen, kan je zoon of dochter in gesprek met een docent of student en ervaren of de HZ bij hem of haar past. Verder organiseren we Meeloopdagen, waarbij je zoon of dochter lessen kan volgen van een specifieke opleiding.

Bekijk het overzicht met aankomende studiekeuzeactiviteiten

Profielkeuze

Het juiste profiel kiezen is een belangrijk moment op de middelbare school. De juiste keuze zorgt er voor dat je zoon of dochter straks goed door kan stromen naar het hoger beroepsonderwijs. Belangrijk, want een de keuze voor een opleiding doe goed bij hem of haar past, zorgt later voor een passende baan.

Op school kan de decaan of mentor je zoon of dochter helpen bij de profielkeuze, maar ook als ouder kan je een belangrijke rol spelen. Als geen ander ken je de kwaliteiten, interesses en talenten van je kind. Praat hier samen over en blader eens het Profielkeuzemagazine door. Hoe ziet je zoon of dochter de toekomst en wat zijn de verwachtingen? Door hierbij stil te staan, komen jullie er achter welk profiel past.

Hulpmiddelen

Kiezen voor de HZ

Kiezen voor de HZ betekent kiezen voor persoonlijke begeleiding, kleinschalig onderwijs, een veilige leer- en werkomgeving en kwaliteit. Studenten kunnen hierdoor het maximale uit zichzelf halen.

Jeske Derdejaarsstudent Sportkunde "Als je een doel hebt om ergens naartoe te werken, krijg je op de HZ echt de kans." Lees het hele verhaal van Jeske
De persoonlijke hogeschool

De HZ telt zo’n 4800 studenten. Dankzij de kleinschaligheid van het onderwijs en de relatief kleine klassen, kan je zoon of dochter rekenen op persoonlijke begeleiding. Onze studenten zijn geen nummer. Docenten kennen hun studenten bij naam. De studenten worden door een studieloopbaancoach ondersteund bij de studiekeuze, voortgang van de studie en planning.

Onderzoek en kennis

Om studenten goed voor te bereiden op de toekomst, is er veel aandacht voor onderzoek en de beroepspraktijk. Dat betekent dat studenten competenties ontwikkelen waar het werkveld behoefte aan heeft. Ze ontmoeten professionals uit hun vakgebied en komen in aanraking met actuele thema’s.

Student- en procesgericht onderwijs

Studenten worden opgeleid volgens het student- en procesgericht onderwijsmodel. Ze worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen, maar ze zijn zelf verantwoordelijk voor het succes van hun studie en ontwikkeling. Er wordt ingezet op persoonlijke ontwikkeling en kennisontwikkeling van de student. Niet het afleggen van tentamens staat centraal, maar het leerproces. Door middel van interactie en reflectie krijgen onze studenten zicht op hun ontwikkeling en de behaalde leeropbrengst.

Kwaliteit

Alle HZ-opleidingen zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De NVAO beoordeelt de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van de opleidingen. Alle geaccrediteerde opleidingen zijn opgenomen in het CROHO, het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs. De HZ-bacheloropleidingen hebben het recht om bachelor-getuigschriften toe te kennen binnen hun domein.

Beoordelingen

De HZ wordt door de jaren heen door verschillende onderzoeksbureaus beoordeeld op het gebied van onderwijs, studiebegeleiding en facilitaire voorzieningen. Uit Nationale Studenten Enquête blijkt dat HZ-studenten ook dit jaar weer erg tevreden zijn over hun studie en hogeschool. Onderwerpen waarop de HZ significant boven het landelijke gemiddelde scoort zijn onder andere kwaliteitszorg, stage en opleiding en de studiefaciliteiten. Bekijk hier de resultaten.

Financiën

Je zoon of dochter wil gaan studeren aan het hbo. Naast dat het een grote stap is, brengt studeren ook de nodige kosten met zich mee. Wij hebben op een rij gezet welke kosten komen kijken bij studeren.

Collegegeld

Het collegegeld voor een voltijd hbo-opleiding wordt jaarlijks wettelijk vastgesteld en moet worden voldaan aan de HZ. Bekijk alle tarieven voor het collegegeld en het overzicht van incassotermijnen.

De HZ biedt twee mogelijkheden om het collegegeld te voldoen:

  • Betaling in één keer; het gehele bedrag wordt dan rond 25 september geïncasseerd;
  • Betalen in tien gelijke termijnen; bij de eerste incasso wordt €22,50 administratiekosten geïncasseerd.

Via Studielink geeft je zoon of dochter een digitale machtiging om het collegegeld te betalen. De HZ krijgt dan toestemming het collegegeld automatisch te incasseren.

Leenstelsel

In september 2015 is de studiefinanciering gewijzigd en is het leenstelsel ingevoerd. Met het leenstelsel kan je zoon of dochter een studievoorschot aanvragen. Dit kan bestaan uit een lening, een optioneel krediet (een lening voor het betalen van het collegegeld) en een aanvullende beurs voor studenten met ouders die minder dan €46.000 verdienen.

Wanneer de studie is afgerond, moet de lening worden afgelost. De voorwaarden voor terugbetaling zijn:

  • Aflossen in 35 jaar;
  • Aflossen vanaf verdienen van minimumloon;
  • Daarboven aflossing van maximaal 4% van het maandinkomen;
  • De eventuele restschuld na 35 jaar wordt kwijtgescholden.

Kijk voor meer informatie over het leenstelsel bij DUO.

Bijkomende kosten

Naast het collegegeld zijn er altijd bijkomende kosten voor een opleiding. Denk hierbij aan kosten voor boeken, excursies en kamerhuur. De bijkomende kosten verschillen per opleiding. Een indicatie van deze kosten kan je vinden bij het onderdeel ‘studiekosten’ van de betreffende opleiding.