Pre Departure Avond 2022

Wil je weten hoe het is om in het buitenland te studeren?
Bekijk de video van Luuk in Wenen en Tristan en Mitch in Seoul.

Tristan en Mitch in Seoul
Tristan en Mitch over hun studie in Seoul, Zuid-Korea
Luuk in Wenen
Luuk over zijn studie in Wenen
De Pre-Departure Avond op 21 juni is voor studenten die in de fall van 2022 naar het buitenland gaan voor studie en/of stage.

De Pre-Departure Avond 21 juni 2022 - online sessie! Vanaf 19.00 uur.
Ieder jaar organiseert het HZ International Office een Pre-Departure Avond. Studenten die het jaar daarna in het buitenland gaan studeren en/of stage lopen worden hiervoor uitgenodigd, evenals hun ouders. Het doel van deze avond is om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun verblijf in het buitenland. Dit jaar bieden we de informatie die we normaal gesproken op de HZ geven, op deze website aan. Op de avond zelf organiseren we een aantal Q & A sessies.

Waarom ook voor ouders?
Als je zoon of dochter in het buitenland gaat studeren, wil je er zeker van zijn dat alles goed geregeld is. Wij hopen dat met informatie die we op deze pagina publiceren en door vragen te beantwoorden tijdens de avond zelf, ouders het buitenlandavontuur met vertrouwen tegemoet zien.

Goed voorbereiden, erg belangrijk!
Aan het begin van de COVID-19 pandemie moesten veel studenten hun stage of studie in het buitenland noodgedwongen afbreken. Veelal met tegenzin en halsoverkop. Er waren heel wat vragen te beantwoorden, problemen op te lossen. Daarna kwam de oorlog in Oekraïne. We hebben veel geleerd van deze situaties, en hopen met deze kennis de studenten die komend semester naar het buitenland gaan, goed voor te bereiden.

Q&A sessies - dinsdag 21 juni 19.00 via Microsoft Teams (MT) - geef je op via het online aanmeldformulier
Tijdens de Pre-Departure Avond organiseren we Q&A sessies. Jij en je ouders worden vanzelf uitgenodigd voor deze sessies via MT. Indien je ouders ook deelnemen en op een ander adres wonen dan jij, moet je hun e-mailadres aan ons opgeven in het online aanmeldformulier dat je eind mei ontvangt.
Hieronder vind je de presentaties, bekijk die alvast, bereid je vragen voor en vermeld ze later in het online aanmeldformulier.

Het programma - Klik hier om deel te nemen
19.00: Voorwoord
19.05-19.15: HZ-student Nienke Brouwer (Communicatie) over haar studie in Praag.
19.15-19.45: Q & A sessie studie buitenland en beurzen. Door Johannetta van den Broek en Astrid Umbgrove (vragen over stage kun je ook aan Astrid stellen).
19.45-20.00: Q & A sessie over verzekeringen. Dhr. Frank Antonisse van Aon Verzekeringen beantwoordt vragen en geeft informatie over verzekeringen.
20.00-21.00 (of langer): stel je vragen aan studenten die hebben gestudeerd bij de partnerinstelling waar jij volgend semester heen gaat (we maken per partnerinstelling een 'team' in MT, deelnemers worden automatisch toegevoegd).

De presentaties over studie (stage) buitenland en beurzen
Presentatie minor Studie Buitenland
Presentatie beurzen en stage buitenland - Kijk op MyHZ voor alle informatie over beurzen.

Informatie over verzekeringen
Natuurlijk kies jij zelf welke verzekering het beste bij jou past voor jouw verblijf in het buitenland. Een aantal verzekeringsmaatchappijen biedt speciale pakketten aan voor studenten die in het buitenland gaan studeren of stage lopen, zoals Aon Student Insurance en OOM. Een vertegenwoordiger van Aon-verzekeringen zal tijdens Pre-Departure Avond online zijn om jullie vragen te beantwoorden. Over het Aon-pakket maar ook andere vragen die jullie hebben met betrekking tot verzekeringen. Hier vind je alvast presentatie van Aon die je kunt gebruiken om je vragen over verzekeringen voor te bereiden.
Presentatie Aon Verzekeringen

Informatie over veiligheid
HZ werkt samen met International Security Partners (ISP). ISP biedt 24/7 ondersteuning aan HZ-studenten in het buitenland als zich calamiteiten voordoen. Hun alarmnummer is: +(31)-(0)320-331343. Zij hebben voor HZ ook een gids over veiligheid geschreven met veel praktische tips.
Video presentatie ISP - Veiligheid
Presentatie ISP - Veiligheid
Q & A document ISP

Je kunt je vragen over veiligheid vermelden in het online aanmeldformulier. Wij verzamelen alle vragen en zullen deze samen met de antwoorden publiceren op deze website of beantwoorden tijdens de Pre-Departure Avond.

Andere belangrijke formulieren met betrekking tot veiligheid:
Stappenplan ISP in geval van nood
Formulier met belangrijke gegevens voor de thuisblijvers

Reisadviezen en wat zijn de corona-regels per land?
Op de website van Nederlandwereldwijd vind je per land het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de informatie en regels met betrekking tot COVID-19. Klik op het land, kies reisadvies en dan zie je de tegel 'Coronavirus'. Hierin vind je weer links naar de autoriteiten van dat land die informatie gegeven over (de regelgeving met betrekking tot) COVID-19.

HZ-beleid reisadviezen
De beslissingen die HZ heeft genomen ten aanzien van de reisadviezen vind je op de website bij de FAQ's: kijk bij "Mag ik voor mijn studie of stage naar het buitenland". Houd de informatie die de HZ daar publiceert goed in de gaten want deze kan wijzigen als gevolg van internationale ontwikkelingen.

Bevestiging 'Noodzakelijke Reis'
Als op het moment van je vertrek het land van jouw bestemming code oranje heeft (reisadvies Nederlande Ministerie van Buitenlandse Zaken), en je beslist om voor je studie of stage toch af te reizen naar deze bestemming: vraag dan een bevestiging 'Noodzakelijke reis' bij het Studentenbureau. In deze bevestiging staat dat je je reis maakt in het kader van je studie aan de HZ.

Wat als?
Natuurlijk hopen we dat jij je hele semester in het buitenland gewoon kunt afmaken. Maar wat te doen als er tóch weer een corona uitbraak komt of zich een andere calamiteit voordoet? Hier alvast een paar tips:

  • Neem eerst contact op met het international office van de partnerinstelling/lees de e-mails die je van hen ontvangt.
  • Neem contact op met het HZ International Office (IO) als je advies nodig hebt.
  • Houd het HZ IO op de hoogte van je plannen/beslissingen: het is belangrijk dat we weten waar onze studenten zijn en hoe het met hen gaat.
  • Volg de instructies van de plaatselijke autoriteiten.
  • Houd het reisadvies van Ministerie Buitenlandse Zaken in de gaten, of bel hen: (+31 247 247 247). Download de reisapp van MinBuZA (zie hieronder).
  • Lees de informatie op de HZ-website. Ook de FAQ’s.
  • Ontvang je de Erasmus+ beurs? Houd rekening met de minimale verblijfsduur om je beurs te behouden: 2 maanden.

Als dat mogelijk is: blijf de vakken bij de partnerinstelling online volgen volgens de goedgekeurde Learning Agreement. Óók als je terugkomt naar Nederland.

Ook nog doen voor vertrek
Denk vooral aan zaken als OV-vergoeding aanvragen en uitzoeken of je vaccinaties nodig hebt. Lees hierover op MyHZ.

Handige apps en websites
- Over het Digitaal Corona Certificaat voor reizen binnen Europa
- CoronaCheckApp
- KopieID app
- Reisapp Buitenlandse Zaken
- Re-open EU
- GGD reist mee
- WilWeg
- Douane app
- Off line maps