Informatie voor ouders

Het kiezen voor een studie is een belangrijke mijlpaal in het leven van je zoon of dochter. Logisch dus dat jij je kind zo goed mogelijk wilt ondersteunen bij het maken van een keuze. Wat kun je als ouder allemaal doen om te helpen bij het studiekeuzeproces?

Helpen kiezen

Hier vind je informatie over het helpen bij de studiekeuze van je kind. Je kunt onder andere samen naar studiekeuzeactiviteiten gaan of een online magazine doornemen. Over onderwerpen waarmee veel ouders te maken hebben, vind je blogs met adviezen van onze studiekeuzeadviseur. Ook geeft hij uitgebreide tips in een webinar over helpen kiezen.

  Ga mee naar studiekeuzeactiviteiten

  Ga met je zoon of dochter mee naar een studiekeuzeactiviteit zoals een Open Dag. Tijdens een Open Dag geven alle opleidingen voorlichtingen. Je zoon of dochter heeft de kans om docenten en studenten te spreken en te ervaren of de HZ bij hem of haar past. Een andere studiekeuzeactiviteit is een Meeloopdag, waarbij je zoon of dochter lessen kan volgen van een specifieke opleiding.

  Eric en Kyona Vader en dochter op de Open Dag "We hebben geleerd dat een kind geen keuze voor het leven maakt" Lees het verhaal van Eric en Kyona

  Praat samen over profielkeuze

  Het kiezen van een profiel is een belangrijk moment op de middelbare school. Met een profiel dat past bij zijn of haar talenten en interesses, zal je kind straks goed kunnen doorstromen naar het hbo. Op school kan de decaan of mentor helpen, maar ook als ouder speel je een belangrijke rol. Niemand kent jouw kind immers beter dan jij. Welke verwachtingen, wensen en dromen heeft jouw zoon of dochter? Praat hier samen over en blader eens door het Profielkeuzemagazine.

  Miranda en Justin Moeder en zoon op de Open Dag "Ik probeer sturing te geven zonder te sturen" Lees het verhaal van Miranda

  Lees magazines en blogs

  Als HZ vinden wij het maken van een passende studiekeuze belangrijk. Wij bieden dan ook graag informatie voor scholieren en hun ouders. Lees meer over:

  Tips van onze studiekeuzeadviseur

  Wil je meer tips over hoe je jouw kind kunt helpen met kiezen? Bekijk dan dit webinar van onze studiekeuzeadviseur.

  Jouw kind helpen kiezen? Tips van onze studiekeuzeadviser

  Kiezen voor de HZ

  Kiezen voor de HZ betekent kiezen voor persoonlijke begeleiding, kleinschalig onderwijs, een veilige leer- en werkomgeving en kwaliteit.

  Persoonlijke hogeschool

  De HZ telt zo’n 4800 studenten. Dankzij de kleinschaligheid van het onderwijs en de relatief kleine klassen, kan je zoon of dochter rekenen op persoonlijke begeleiding. Onze studenten zijn geen nummer. De docenten kennen hun studenten bij naam en een studieloopbaancoach ondersteunt hen bij hun studiekeuze, studievoortgang en planning.

  Onderzoek en kennis

  Om studenten goed voor te bereiden op de toekomst, is er veel aandacht voor onderzoek en de beroepspraktijk. Dat betekent dat studenten competenties ontwikkelen waar het werkveld behoefte aan heeft. Ze ontmoeten professionals uit hun vakgebied en komen in aanraking met actuele thema’s.

  Student- en procesgericht onderwijs

  Studenten worden opgeleid volgens het student- en procesgericht onderwijsmodel. Ze worden daarbij gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen en zijn zelf verantwoordelijk voor het succes van hun studie. Niet het afleggen van tentamens staat centraal, maar het leerproces en persoonlijke ontwikkeling.

  Kwaliteit van opleidingen

  Alle HZ-opleidingen zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De NVAO beoordeelt de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van de opleidingen. Alle geaccrediteerde opleidingen zijn opgenomen in het CROHO, het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs.

  Continue beoordeling van HZ

  Het onderwijs, de studiebegeleiding en de facilitaire voorzieningen van de HZ worden beoordeeld door diverse onderzoeksbureaus. Ook studenten kunnen hun mening geven over hun studie en de HZ. Uit de Nationale Studenten Enquête blijkt dat HZ-studenten erg tevreden zijn: de HZ scoort boven het landelijke gemiddelde op onder andere kwaliteitszorg, stage en opleiding en de studiefaciliteiten.