Pre Departure Avond 2021

Dinsdag 14 december 2021

Wil je weten hoe het is om in het buitenland te studeren, zelfs tijdens Covid-19?
Bekijk de video van Luuk in Wenen en Tristan en Mitch in Seoul.

Tristan en Mitch in Seoul
Tristan en Mitch over hun studie in Seoul, Zuid-Korea
Luuk in Wenen
Luuk over zijn studie in Wenen

De Pre-Departure avond 2021 - online sessie! Dinsdag 14 december vanaf 19.00
Ieder jaar organiseert het HZ International Office een Pre-Departure avond. Studenten die het jaar daarna in het buitenland gaan studeren en/of stage lopen worden hiervoor uitgenodigd, evenals hun ouders. Het doel van deze avond is om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun verblijf in het buitenland. Dit jaar bieden we de informatie die we normaal gesproken op de HZ geven, op deze website aan. Op de avond zelf organiseren we een aantal Q & A sessies.

Voor studenten die volgend semester hun minor in het buitenland doen
De sessie in december is speciaal voor de studenten die komend semester (spring 2022) in het buitenland gaan studeren.

Het programma - Klik hier om deel te nemen (link wordt later geactiveerd)
19.00: Voorwoord
19.05-19.15: HZ-student over studie ervaring in het buitenland
19.15-19.45: Q & A sessie studie buitenland en beurzen. Door Johannetta van den Broek en Astrid Umbgrove (vragen over stage kun je ook aan Astrid stellen).
19.45-20.00: Q & A sessie over verzekeringen, AON.
20.00-21.00: (of langer): stel je vragen aan studenten die hebben gestudeerd bij de partnerinstelling waar jij volgend semester heen gaat.

Waarom ook voor ouders?

Als je zoon of dochter in het buitenland gaat studeren, wil je er zeker van zijn dat alles goed geregeld is. Wij hopen dat met informatie die we op deze pagina publiceren en door vragen te beantwoorden tijdens de avond zelf, ouders het buitenlandavontuur met vertrouwen tegemoet zien.

Goed voorbereiden, vooral nu extra belangrijk!

Vorig jaar in maart en april moesten veel studenten hun stage of studie in het buitenland noodgedwongen afbreken als gevolg van de uitbraak van de COVID-19 pandemie. Veelal met tegenzin en halsoverkop. Er waren heel wat vragen te beantwoorden, problemen om op te lossen. We hebben hier veel van geleerd, en hopen met deze kennis de studenten die komend semester naar het buitenland gaan, goed voor te bereiden op een semester in het buitenland tijdens 'Covid-19'. Het semester in het buitenland zal wellicht anders zijn dan je je had voorgesteld: lessen zijn misschien nog deels online, en je stage misschien ook wel. Het sociale leven kan daardoor ook wat anders zijn. Het wordt vast en zeker een interessante en leerzame ervaring!

Q&A sessies - dinsdag 14 December vanaf 19.00 via Microsoft Teams (MT) - geef je op via het online aanmeldformulier

Tijdens de Pre-Departure avond organiseren we Q&A sessies. Jij en je ouders worden vanzelf uitgenodigd via MT. Indien je ouders ook deelnemen en op een ander adres wonen dan jij, moet je hun e-mailadres aan ons opgeven in het online aanmeldformulier dat je in de 3e of 4e week van november ontvangt.
Hieronder vind je de presentaties, bekijk die alvast, bereid je vragen voor en vermeld ze later in het online aanmeldformulier.

De presentaties over studie (stage) buitenland en beurzen
Informatie over verzekeringen

Natuurlijk kies jij zelf welke verzekering het beste bij jou past voor jouw verblijf in het buitenland. In de informatiemap die we je zullen sturen (1e of 2e week van december) vind je folders van diverse verzekeringsmaatschappijen die speciale pakketten aanbieden voor studenten die in het buitenland gaan studeren of stage lopen. Een vertegenwoordiger van AON-verzekeringen zal tijdens Pre-Departure avond online zijn om jullie vragen te beantwoorden. Over het AON-pakket maar ook andere vragen die jullie hebben met betrekking tot verzekeringen. Hier vind je alvast presentatie van AON die je kunt gebruiken om je vragen over verzekeringen voor te bereiden.

Presentatie AON - Verzekeringen

Informatie over veiligheid

HZ werkt samen met International Security Partners (ISP). ISP biedt 24/7 ondersteuning aan HZ-studenten in het buitenland als zich calamiteiten voordoen. Hun alarmnummer is: +(31)-(0)320-331343. Zij hebben voor HZ ook een gids over veiligheid geschreven met veel praktische tips.

Video presentatie ISP - Veiligheid

Presentatie ISP - Veiligheid
Q & A document ISP

Je kunt je vragen over veiligheid vermelden in het online aanmeldformulier. Wij verzamelen alle vragen en zullen deze samen met de antwoorden publiceren op deze website of beantwoorden tijdens de Pre-Departure Avond.

Wat zijn de corona-regels per land?

Op de website van Nederlandwereldwijd vind je per land de informatie en regels met betrekking to COVID-19. Klik op het land, kies reisadvies en dan zie je de tegel 'Coronavirus'. Hierin vind je weer links naar de autoriteiten van dat land die informatie gegeven over (de regelgeving met betrekking tot) COVID-19.

Bevestiging 'Noodzakelijke Reis'

Als op het moment van je vertrek het land van jouw bestemming code oranje heeft (reisadvies Nederlande Ministerie van Buitenlandse Zaken), en je beslist om voor je studie toch af te reizen naar deze bestemming: vraag dan een bevestiging 'Noodzakelijke reis' bij het Studentenbureau. In deze bevestiging staat dat je je reis maakt in het kader van je studie aan de HZ.

COVID-19. Wat als?

Natuurlijk hopen we dat jij je hele semester in het buitenland gewoon kunt afmaken. Maar wat te doen als er tóch weer een corona uitbraak komt? Hier alvast een paar tips:
▪ Neem eerst contact op met het international office van de partnerinstelling/lees de e-mails die je van hen ontvangt.
▪ Neem contact op met het HZ International Office (IO) als je advies nodig hebt.
▪ Houd het HZ IO op de hoogte van je plannen/beslissingen: het is belangrijk dat we weten waar onze studenten zijn en hoe het met hen gaat.
▪ Volg de instructies van de plaatselijke autoriteiten.
▪ Houd het reisadvies van MinBuZa in de gaten, of bel hen: (+31 247 247 247). Download de reisapp van MinBuZA (zie hieronder).
▪ Lees de informatie op de HZ-website m.b.t. COVID-19.Ook de FAQ’s.
▪ Ontvang je de Erasmus+ beurs? Houd rekening met de minimale verblijfsduur om je beurs te behouden (2 maanden).

Blijf de vakken bij de partnerinstelling online volgen volgens de goedgekeurde Learning Agreement. Óók als je terugkomt naar Nederland.

Ook nog doen voor vertrek

Denk vooral aan zaken als OV-vergoeding aanvragen en uitzoeken of je vaccinaties nodig hebt. Lees hierover op MyHZ.

Handige apps en websites