Ga direct naar

Rode muggenlarven

3F Frozen Fish Food, fabrikant van aquariumvisvoer, heeft onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas opdracht gegeven onderzoek te doen naar de kweek van rode muggenlarven. Rode muggenlarven vormen een belangrijke voedingsbron voor aquariumvissen. Voorheen werden rode muggenlarven uit natuurlijke wateren geleverd vanuit Polen en Oekraïne, maar vanwege veranderende waterkwaliteit en de politiek onstabiele situatie in Oekraïne, dreigt de aanvoer van rode muggenlarven te stagneren. Rode muggenlarven zijn er in vele soorten en maten. De meeste soorten muggenlarven eten dood organisch materiaal. In Zeeland zijn er verschillende zoute en zoete processtromen die hoge concentraties aan organisch materiaal bevatten. In veel gevallen worden die processtromen met veel moeite gereinigd.

In 2014 heeft de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid om rode muggenlarven te kweken. Daaruit bleek dat het technisch haalbaar is om muggenlarven te kweken onder gecontroleerde omstandigheden. Momenteel wordt in een vervolgproject gewerkt aan het optimaliseren van de kweek van rode muggenlarven. Daarbij wordt voor zoutwater rode muggenlarven in het SEA Lab onderzocht wat het effect van verschillende afvalstromen (vanuit viskwekerijen en een aardappelverwerkingsbedrijf), verschillende temperaturen en verschillende zoutgehaltes op de groei, productie en samenstelling (vetzuren) van rode muggenlarven. De analyses van de samenstelling worden uitgevoerd met docenten en studenten van de HZ-opleiding Chemie. De resultaten uit het onderzoek moeten leiden tot een beter inzicht in de mogelijkheden om de productie van rode muggenlarven onder geconditioneerde omstandigheden mogelijk te maken.

Het project loopt tot 1 juli 2015. De onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas is opdrachtnemer in dit project. Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit het Centre of Expertise Biobased Economy en een biobased kennisvoucher van de Provincie Zeeland.