Ga direct naar

Gezond in Zeeland

Fietsen langs de kust of over de uitgestrekte velden van Zeeuws-Vlaanderen. Wandelen over het strand of door de bossen van Schouwen-Duiveland. Zwemmen, surfen, zeilen of suppen op de Oosterschelde. Yoga of bootcamp op de stranden van Walcheren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in Zeeland.

Mosselen, oesters, zwarte bessen, zeekraal of verse vis. Appels, peren, pruimen, bonen, krab, kreeft of scheermes: het komt van ons land of uit ons water. Zeeland bewijst dat gezond en lekker prima samen kunnen gaan.

Gezond in Zeeland wil de natuurlijke kwaliteiten van Zeeland die een positieve invloed (kunnen) hebben op de gezondheid van bewoners én toeristen veel meer over het voetlicht brengen. Er is immers een blijvende verandering zichtbaar in de manier waarop we werken, recreëren, eten, drinken en voor onszelf zorgen. Die publieke aandacht voor een gezonde leefstijl biedt kansen voor zowel ondernemers als maatschappelijke organisaties. Gezond in Zeeland wil die ondernemers en organisaties met elkaar in contact brengen, ze informeren, prikkelen en ondersteunen. Want er ligt nog een wereld open op het gebied van een gezonde leefstijl.

Om die ondernemers en organisaties bij elkaar te brengen, zijn er vijf Gezond in Zeeland-makelaars actief. Dat zijn Zeeuwen die hun sporen hebben verdiend op het gebied van een gezonde leefstijl. Ieder met een eigen expertise en een eigen, breed netwerk. Daarbinnen zijn zij aanspreekpunt, verbinder, adviseur en inspirator in één.

Uitzending Gezond in Zeeland 2020

Bekijk hier de themapublicatie Gezond in Zeeland 2020
In deze themapublicatie wordt u meegenomen in de hoogtepunten van onderzoek op het gebied van gezondheid in de provincie Zeeland. University College Roosevelt gaat in op de coronabesmettingen in Zeeland en licht toe welke plaatsen het zwaarst getroffen zijn. Het ZB|Planbureau geeft vervolg aan de impact van corona en richt zich op de opvoeding van jonge kinderen tijdens de huidige omstandigheden. Vervolgens gaan SportZeeland en HZ University Of Applied Sciences in op de motoriek van basisschoolkinderen. De themapublicatie wordt afgesloten met een toekomstvisie, waarbij wordt ingegaan op trendwatching in de vrijetijdseconomie. Mede geschreven door de HZ University Of Applied Sciences.

Bekijk hier de themapublicatie Gezond in Zeeland 2019
In de onderzoeksartikelen van deze publicatie wordt een aantal van de dimensies uit het gezondheidsmodel van het lectoraat Healthy Region toegepast, uitgelegd of getoetst in de Zeeuwse praktijk. Onderzoekers van University Roosevelt College (UCR), Zeeuws Planbureau (ZB), HZ University of Applied Sciences en SportZeeland schreven mee aan onderstaande artikelen, welke steeds raakvlak hebben met tenminste twee dimensies.

Onderzoekers