Ga direct naar

Financiële ouderenmisleiding

Notarissen en financiële dienstverleners belanden soms in situaties waarbij het ruikt naar financiële ouderenmisleiding. Kinderen die bijvoorbeeld hun ouders financieel uitbuiten of een oudoom die niet weerbaar genoeg is om financiële misleiding van neven en nichten tegen te gaan.

Hoe kunnen notarissen en financiële dienstverleners hier mee om gaan? En waar kunnen zij een melding maken zodat het probleem wordt opgelost? Ze hebben immers een geheimhoudingsplicht en ze weten niet 100% zeker of er daadwerkelijk sprake is van financiële ouderenmisleiding.

In opdracht van het CZW bureau en op verzoek van Sauer & Oonk Adviseurs & Notarissen onderzochten studenten van de HZ-opleiding Social Work financiële ouderenmisleiding. Onderzoekers Andy Minderhoud en Olaf Timmermans begeleidden het onderzoeksproject. In 3 deelprojecten werd onderzocht wat notarissen en financiële dienstverleners in zo’n situatie kunnen doen en welke hulpverlening hiervoor nodig is. Tegelijkertijd ontwikkelen en verfijnen Maatschappelijk Werk en de HZ een methodiek om financiële ouderenmisleiding op te lossen.

Tijdens het slotevent werd het onderstaande onderzoeksrapport gepresenteerd en gaven diverse sprekers een presentatie over financiële ouderenmisleiding.  

Onderzoekers