Ga direct naar

ENSURE

Het internationale project ENSURE zorgt ervoor dat, door middel van een peer-to peer-methodiek, een proactief psychosociaal vangnet en netwerk gecreëerd wordt. ENSURE is innovatief doordat het elke relevante partij op lokaal niveau betrekt bij het creëren van een aanpak die resulteert in het empoweren van mensen die kwetsbaar zijn geworden vanwege contextuele omstandigheden.

Samen met acht actieve partners en elf observer partners in Nederland, België, Frankrijk en Engeland werken we aan een nieuw kosteneffectief, geëvalueerd model om kwetsbaarheid en de kloof tussen mensen en overheidsdiensten te verminderen en te voorkomen, voortbouwend op het zeer succesvolle 'Moms for Moms'-netwerk van peer-to-peer gemeenschapsvrijwilligers. Het lectoraat Healthy Region (HZ University of Applied Sciences) is verantwoordelijk voor de evaluatie van het project, waarvoor het verschillende onderzoeksactiviteiten uitvoert in samenwerking met het Artesis Plantijn Antwerpen. Naast het onderzoek is het lectoraat betrokken bij de ontwikkeling van een trainingsprogramma voor integratie van statushouders in Nederland. Dit gebeurt op basis van het ‘maatjes-principe’, waarbij HZ-studenten worden gekoppeld aan statushouders om hen mee te nemen in de dagelijkse gang van zaken.

Gemeenschappelijke uitdaging 
Sociale uitsluiting wordt gedefinieerd als een: "proces waardoor individuen of groepen geheel of gedeeltelijk worden uitgesloten van volledige deelname aan de samenleving waarin zij leven" (Europese Stichting, 1995). Overal in de 2Seas-regio zijn zorgverleners zich bewust geworden van een groeiend aantal sociaal uitgesloten kwetsbare mensen wier behoeften niet worden erkend / voorzien door de huidige structuren en diensten. Op dit moment zijn diensten toegankelijk door mensen een vooraf bepaald "label" toe te kennen, bijvoorbeeld autisme. ENSURE bereikt zowel het grote aantal mensen dat niet aan deze labels voldoet en van de ene dienst naar de andere wordt doorgestuurd zonder ondersteuning te krijgen, als degenen die geen toegang hebben tot ondersteuning ondanks het voldoen aan de criteria. ENSURE biedt een eenvoudige, effectieve oplossing om te voorkomen dat hun situatie verslechtert en grote kosten voor hen en de samenleving veroorzaakt. Het erkent dat services deze mensen tekort schieten en biedt een kosteneffectief systeemontwerp om kwetsbaarheid in onze gemeenschappen te voorkomen.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met onderzoekers binnen dit project. Namen en contactgegevens bevinden zich onderaan deze pagina. 

Onderzoekers

Met een financiële bijdrage van

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×