Ga direct naar

Empowering disabled people

Assisterende Technologie (AT) wordt aan een toenemend aantal ouderen en gehandicapten aangeboden om hen zo onafhankelijk mogelijk te laten leven. Echter, wat een goed idee blijkt in theorie, is het niet per se in de praktijk; de technologie wordt vaak niet optimaal gebruikt of kan zelfs helemaal worden afgewezen. Dit kan leiden tot verhoogde stress voor de gebruikers, hun families en de ondersteunende professionals in de gezondheidszorg – het is daarenboven verspilling van de beperkte financiële middelen.

Om deze uitdaging aan te pakken nam een multidisciplinaire groep uit Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk deel aan het zeer succesvolle EU-gefinancierde Interreg IVA 2 Zeeën project "Empowerment van mensen met een beperking/ handicap door middel van ethiek in de Zorg en Technologie '(EDECT). In dit project werkten rolstoelgebruikers en hun familie samen met verzorgers en andere professionals in de gezondheidszorg, bedrijven, vrijwilligersorganisaties en academici uit de vier landen. Ze identificeerden belangrijke factoren die nodig zijn voor de succesvolle ontwikkeling en implementatie van ondersteunende technologie (AT).

Twee belangrijke factoren bij het aanbieden van AT zijn onderzocht. In de eerste plaats de betrokkenheid van de gebruikers bij de ontwikkeling van AT. In dit geval ging het om de ontwikkeling van een elektrische rolstoel met een “driving assistance” (het vermijden van botsingen). De tweede was een training voor hulpverleners om het gebruik van hulptechnologie te ondersteunen met daarbij het doel om het empathisch vermogen van hulpverlener te ontwikkelen. Hiervoor werd een communicatie hulpmiddel zonder spraak gebruikt.

Met behulp van deze tools kan AT bijdragen aan meer zelfstandigheid en de kwaliteit van leven verhogen. De tool heeft de potentie in zich om mensen met een handicap te empoweren en in staat stellen om een actievere en productievere rol te krijgen in de samenleving.

Verdere informatie over de bevindingen en resultaten van het project kunt u vinden op http://edect-nl.weebly.com/.

Contactpersoon: Nicolette de Klerk-Jolink: nicolette.de.klerk@hz.nl.

Onderzoekers

Nicolette de Klerk-Jolink Docent-onderzoeker Healthy Region