Ga direct naar

Chemische kennis toepassen in de praktijk met kombucha als resultaat

Brouwerij Vermeersen in Hulst wil zich naast het brouwen van bier richten op de productie van kombucha. Kombucha is gefermenteerde (zwarte of groene) thee. Van oudsher dichten mensen er helende krachten aan toe.

De basis van kombucha is een zogenaamde scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast). Deze zorgt dat het drankje gaat fermenteren. Fermenteren betekent eigenlijk dat het drankje gaat schimmelen, waardoor het verandert van kleur, smaak en geur. Vind je het vies klinken? Weet dan dat producten zoals yoghurt en bier ook zijn gefermenteerd.

Bacterieën

Onderzoekers van de onderzoeksgroep Marine Biobased Specialties en chemiestudenten van de HZ helpen brouwer John Vermeersen bij het proces. Zij monitoren de productie, kijken of alles goed gaat qua bacteriën, onderzoeken hoe je de productie kunt opschalen en achterhalen hoe je het alcoholpercentage onder een half procent kunt houden. “Het is tweerichtingsverkeer”, zegt onderzoeker Tanja Moerdijk. “Wij en onze studenten zijn altijd welkom in de brouwerij in Hulst. Daardoor leren onze studenten chemische kennis toe te passen in de praktijk. Aan de andere kant proberen wij Johan zo goed mogelijk te ondersteunen met ons onderzoek.”

Grootste producent

De provincie Zeeland heeft het onderzoek naar de productie van kombucha gesubsidieerd. Brouwerij Vermeersen wil uitgroeien tot de grootste producent van kombucha in Europa.

Andere partners in het project zijn RKI Sustainable Solutions, Fermentis, Fooddelta Zeeland, Kloosterboer, World of Drinks, Burg Metaal, Duinlust, Hector en Koninklijke Horeca Nederland.

Logo Vermeersch 1