Ga direct naar

CBCI

Het Europees gesubsidieerde project Circular Biobased Construction Industry (CBCI) onderzoekt hoe we grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Niet alleen in de bouwfase, maar gedurende de hele levenscyclus van een gebouw. Voor de transitie naar een circulaire economie wordt een integrale aanpak voor circulair en biobased bouwen ontwikkeld, die de basis vormt voor de bouwsector.

Circulair en biobased bouwen
De bouw is een grootverbruiker van materialen en is verantwoordelijk voor ongeveer 33% van de totale CO2-uitstoot. Momenteel zijn de gebruikte componenten en materialen vaak niet aanpasbaar tijdens de levenscyclus. En zijn ze ook niet gemaakt van hernieuwbare, biobased materialen. Dit komt omdat de meeste bouwprojecten nog steeds op een lineaire manier zijn ontworpen, wat hergebruik van materiaal bemoeilijkt. Een transitie van de huidige ‘lineaire bouw’ naar een biobased, circulaire bouw is noodzakelijk. 

Integrale aanpak
Om circulair en biobased bouwen te kunnen realiseren is een integrale aanpak nodig waarin processen, disciplines, bedrijven en wet- en regelgeving veranderd moeten worden. Dit betekent dat bestaande rollen van belanghebbenden in de bouwsector zullen veranderen en nieuwe rollen nodig zijn. We ontwikkelen binnen CBCI een aanpak die samenhang garandeert tussen technische, juridische en sociale aspecten, en businessmodellen om biobased en circulair te kunnen ontwerpen en bouwen. De insteek is dat wat wij ontwikkelen vervolgens op industriële schaal gemaakt kan worden. 


Prototyping, living labs en real life toepassingen
Om tot een werkende aanpak te komen, vindt ontwerpend onderzoek plaats. Kenmerkend daarbij is de iteratieve aanpak en dat we een breed scala aan stakeholders en experts bij het onderzoek betrekken. Tijdens workshops bekijken we de verschillende invalshoeken. 

In dit onderzoek staan 2 real-life cases centraal. Een kliniek van de Zeeuwse zorginstelling Emergis en een gebouw van KU Leuven in Gent worden circulair gerenoveerd met biobased materialen. Via de aanpak met stakeholders en experts ontwikkelen we gevelelementen, die we niet alleen als prototypes in laboratoria testen, maar ook real-life gaan toepassen in deze cases. 

Voor een goede leerervaring en kennisdeling zorgen we door vastlegging en analyse van de diverse stappen in de verschillende ontwikkelprocessen, zoals workshops, prototyping, living labs en real-life cases. Voor het ontwerpen, testen en produceren van de prototypes gebruiken we laboratoria in België (BBRI), Nederland (SPARK Maker Space Lab) en Engeland (BRE Centre for Innovative Construction Materials). Daarbij maken de onderzoekers gebruik van de modernste productietechnieken en onderzoeksfaciliteiten. 

Verwachte opbrengsten
Met CBCI realiseren we verschillende outputs voor een zo breed mogelijk effect op de bouwsector. Het project resulteert in diverse publicaties, MOOC's, een praktische gids en een haalbaarheidsstudie. Dit is allemaal bedoeld om (toekomstige) professionals te inspireren en te voorzien van praktische informatie voor hun eigen bouwprojecten, in elke fase van het proces. De leeropbrengsten van het project en de ontwikkelde materialen komen uiteindelijk samen in een demonstratietentoonstelling bij Kamp C in Westerlo (BE). Het doel van CBCI is om bij te dragen aan de toepassing van nieuwe oplossingen voor de circulaire economie.

Samenwerkingspartner
Dit project is een samenwerking tussen 9 verschillende kennisinstellingen en organisaties in binnen- en buitenland. In dit project werken wij als HZ University of Applied Sciences samen met Avans Hogeschool, Emergis, Provincie Zeeland, Agrodome BV, KU Leuven (BE), Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (BE), Vlaamse Confederatie Bouw (BE), Kamp C - Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen (BE) en University of Bath (UK).

Daarnaast zijn er 18 observer-partners. Zij dragen via de workshops bij in de kennis van materialen en businessmodellen, de projectorganisatie en het testen van prototypes.

Project ‘CBCI’ is gefinancierd binnen het Interreg 2 Zeeën programma, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.interreg2seas.eu.

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×