Kwaliteit

De HZ wordt ieder jaar beoordeeld op haar kwaliteit door verschillende onderzoeksbureaus, zoals Elsevier, de Keuzegids en de Nationale Studenten Enquête. Er wordt onderzocht hoe de kwaliteit van de opleidingen en de school is, maar ook hoe tevreden studenten zijn over hun studie. De resultaten van de onderzoeken worden zeer serieus genomen. Met de resultaten proberen we blijvend de kwaliteit van onze opleidingen en school op een hoog niveau te houden en te verbeteren waar nodig. 

Keuzegids 2018

Uit de beoordeling van de Keuzegids hbo 2018 blijkt dat de HZ opnieuw op de derde plaats van beste middelgrote hogescholen van Nederland staat. Drie opleidingen verdienen het predicaat topopleiding en de HZ heeft dit jaar zes opleidingen in de top 3 staan. Tegelijkertijd is er ook ruimte voor verbetering.

Hoge waardering
Dit jaar mogen drie HZ-opleidingen zich topopleiding noemen omdat ze van de Keuzegids meer dan 76 punten krijgen: Social Work, Pedagogiek en Logistics Engineering, waarbij de opleiding Social Work zelfs 96 van de maximale 100 punten scoort. Alle drie zijn ze daarnaast de nummer 1 van Nederland. Ook de opleiding Engineering staat op een eerste plaats. Daarnaast zijn er hoge waarderingscijfers voor de opleidingen Maritiem Officier, Vitaliteitsmanagement & Toerisme en Verpleegkunde.

Beste brede hogeschool in haar categorie
De Keuzegids zegt over de HZ: “De best beoordeelde brede hogeschool in de categorie middelgrote hogescholen blijft de HZ in Vlissingen. Je kan er bijna alles studeren, in opleidingen met vaak maar één of twee klasjes per jaar. De faciliteiten zijn goed en het contact met studenten ook. Ook het studiesucces is bovengemiddeld.” 

Studenten betrekken bij verbeterplannen
De HZ is trots en verheugd voor het achtste jaar op rij in de top 3 van Nederland te staan, maar ziet ook dat er opleidingen zijn waar de tevredenheid niet aan de gestelde doelen voldoet. “Drie opleidingen scoren minder dan 50 punten. We streven naar de hoogste kwaliteit en hechten veel waarde aan de mening van onze studenten. Daarom zullen we hen betrekken bij het opstellen en uitvoeren van verbeterplannen om zo de kwaliteit van ons onderwijs te blijven waarborgen,” aldus Adri de Buck, voorzitter van het College van Bestuur.

Keuzegids 2017

Uit de beoordeling van de Keuzegids Hbo 2017 blijkt dat de HZ op de derde plaats van beste, middelgrote hogescholen van Nederland staat. Tien van de 23 HZ-opleidingen hebben een top-3 notering gekregen. Hiermee staat de HZ voor het zevende jaar op rij in de top-3 van Nederland.

Tien opleidingen in top-3
Dit jaar mogen vier opleidingen zich de beste van Nederland noemen: Social Work, Engineering, Pedagogiek en International Business & Languages. Naast deze opleiding worden ook de opleidingen Leraar Basisonderwijs, Logistics Engineering, Bedrijfseconomie, Maritiem Officier, Verpleegkunde (HBO-V) en Watermanagement hoog gewaardeerd. Opleidingen die 76 of meer punten halen, mogen zich van de Keuzegids bovendien een ‘topopleiding’ noemen. Social Work verdient dit kwaliteitskenmerk. Hiermee staat de opleiding Social Work voor het derde jaar op rij op de eerste plaats van Nederland. De HZ is dan ook tevreden met de behaalde resultaten en de continuïteit van de kwaliteit van het onderwijs.

Eervolle derde plaats
De Keuzegids zegt dit over de HZ: “Een breed studieaanbod vind je in Zeeland bij de HZ. Je kan er bijna alles studeren, in opleidingen met vaak maar één of twee klasjes per jaar. De faciliteiten zijn goed en het contact met studenten ook. Ook het studiesucces is bovengemiddeld. De kwaliteit verschilt wel per opleiding.” De Keuzegids noemt hierbij specifiek Social Work, Verpleegkunde (HBO-V) en Leraar Basisonderwijs als goede opleidingen.

Keuzegids 2016

Keuzegids HBO 2016
Uit de beoordeling van de Keuzegids Hbo 2016 blijkt dat de HZ op de derde plaats van beste, middelgrote hogescholen van Nederland staat. Elf van de 24 HZ-opleidingen hebben een top-3 notering gekregen. Hiermee staat de HZ voor het zesde jaar op rij in de top-3 van Nederland.

Elf opleidingen in top-3
Dit jaar mogen drie opleidingen zich de beste van Nederland noemen: Social Work, Pedagogiek en International Business and Languages. Naast deze drie opleidingen, staan nog eens acht opleidingen in de top-3: Bedrijfseconomie, Verpleegkunde, Sport- & Bewegingseducatie, Chemie, Engineering, Technische Bedrijfskunde/International Maintenance Management, Logistics Engineering en Maritiem Officier.

Opleidingen die 76 of meer punten halen, mogen zich van de Keuzegids bovendien een ‘topopleiding’ noemen. Social Work, Chemie en Technische Bedrijfskunde/International Maintenance Management verdienen dit kwaliteitskenmerk. Uit de cijfers van de Keuzegids blijkt dat de kwaliteit in het gehele hbo omhoog is gegaan. De HZ is dan ook tevreden met de behaalde resultaten en de continuïteit van de kwaliteit van het onderwijs. 

Hoogste responspercentage
De resultaten uit de Keuzegids worden onder andere gebaseerd op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête 2015. De betrokkenheid onder HZ-studenten bij hun opleiding blijkt hoog. Dit jaar vulde maar liefst 52,9 % van de studenten de enquête in, waarmee de HZ landelijk het hoogste responspercentage behaalde. 

Wat doen we met de resultaten?
De kwaliteit van ons onderwijs heeft doorlopend alle aandacht. We nemen de meningen van onze studenten serieus en bestuderen de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2015 nauwkeurig. We bespreken samen met studenten de verbeterpunten per opleiding en formuleren actieplannen. Dit gebeurt onder meer door de docententeams, in de lessen en in diverse overlegvormen als opleidingscommissies en studentenraden.

Ga voor meer informatie naar de website van de Keuzegids

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×