Kwaliteit

De HZ wordt ieder jaar beoordeeld op haar kwaliteit door verschillende onderzoeksbureaus, zoals Elsevier, de Keuzegids en de Nationale Studenten Enquête. Er wordt onderzocht hoe de kwaliteit van de opleidingen en de school is, maar ook hoe tevreden studenten zijn over hun studie. De resultaten van de onderzoeken worden zeer serieus genomen. Met de resultaten proberen we blijvend de kwaliteit van onze opleidingen en school op een hoog niveau te houden en te verbeteren waar nodig. 

Keuzegids 2017

Uit de beoordeling van de Keuzegids Hbo 2017 blijkt dat de HZ op de derde plaats van beste, middelgrote hogescholen van Nederland staat. Tien van de 23 HZ-opleidingen hebben een top-3 notering gekregen. Hiermee staat de HZ voor het zevende jaar op rij in de top-3 van Nederland.

Tien opleidingen in top-3
Dit jaar mogen vier opleidingen zich de beste van Nederland noemen: Social Work, Engineering, Pedagogiek en International Business & Languages. Naast deze opleiding worden ook de opleidingen Leraar Basisonderwijs, Logistics Engineering, Bedrijfseconomie, Maritiem Officier, Verpleegkunde (HBO-V) en Watermanagement hoog gewaardeerd. Opleidingen die 76 of meer punten halen, mogen zich van de Keuzegids bovendien een ‘topopleiding’ noemen. Social Work verdient dit kwaliteitskenmerk. Hiermee staat de opleiding Social Work voor het derde jaar op rij op de eerste plaats van Nederland. De HZ is dan ook tevreden met de behaalde resultaten en de continuïteit van de kwaliteit van het onderwijs.

Eervolle derde plaats
De Keuzegids zegt dit over de HZ: “Een breed studieaanbod vind je in Zeeland bij de HZ. Je kan er bijna alles studeren, in opleidingen met vaak maar één of twee klasjes per jaar. De faciliteiten zijn goed en het contact met studenten ook. Ook het studiesucces is bovengemiddeld. De kwaliteit verschilt wel per opleiding.” De Keuzegids noemt hierbij specifiek Social Work, Verpleegkunde (HBO-V) en Leraar Basisonderwijs als goede opleidingen.

Keuzegids 2016

Keuzegids HBO 2016
Uit de beoordeling van de Keuzegids Hbo 2016 blijkt dat de HZ op de derde plaats van beste, middelgrote hogescholen van Nederland staat. Elf van de 24 HZ-opleidingen hebben een top-3 notering gekregen. Hiermee staat de HZ voor het zesde jaar op rij in de top-3 van Nederland.

Elf opleidingen in top-3
Dit jaar mogen drie opleidingen zich de beste van Nederland noemen: Social Work, Pedagogiek en International Business and Languages. Naast deze drie opleidingen, staan nog eens acht opleidingen in de top-3: Bedrijfseconomie, Verpleegkunde, Sport- & Bewegingseducatie, Chemie, Engineering, Technische Bedrijfskunde/International Maintenance Management, Logistics Engineering en Maritiem Officier.

Opleidingen die 76 of meer punten halen, mogen zich van de Keuzegids bovendien een ‘topopleiding’ noemen. Social Work, Chemie en Technische Bedrijfskunde/International Maintenance Management verdienen dit kwaliteitskenmerk. Uit de cijfers van de Keuzegids blijkt dat de kwaliteit in het gehele hbo omhoog is gegaan. De HZ is dan ook tevreden met de behaalde resultaten en de continuïteit van de kwaliteit van het onderwijs. 

Hoogste responspercentage
De resultaten uit de Keuzegids worden onder andere gebaseerd op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête 2015. De betrokkenheid onder HZ-studenten bij hun opleiding blijkt hoog. Dit jaar vulde maar liefst 52,9 % van de studenten de enquête in, waarmee de HZ landelijk het hoogste responspercentage behaalde. 

Wat doen we met de resultaten?
De kwaliteit van ons onderwijs heeft doorlopend alle aandacht. We nemen de meningen van onze studenten serieus en bestuderen de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2015 nauwkeurig. We bespreken samen met studenten de verbeterpunten per opleiding en formuleren actieplannen. Dit gebeurt onder meer door de docententeams, in de lessen en in diverse overlegvormen als opleidingscommissies en studentenraden.

Ga voor meer informatie naar de website van de Keuzegids

NSE 2016

Uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2016 blijkt dat HZ-studenten ook dit jaar weer erg tevreden zijn over hun studie en hogeschool. Op vrijwel alle thema’s beoordelen de studenten hun opleiding hoger dan vorig jaar. Onderwerpen waarop de HZ significant boven het landelijke gemiddelde scoort zijn onder andere kwaliteitszorg, stage en opleiding en de studiefaciliteiten. 

Voorbereiding beroepspraktijk
Studenten zijn tevreden over hun studie in het algemeen en de sfeer op de opleiding. Hoge waarderingen geven de studenten over onder meer het thema ‘algemene vaardigheden’ zoals samenwerken , het aanleren van een kritische houding en het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen. De voorbereiding op de beroepsloopbaan scoort tevens hoog, waaronder het opdoen van de juiste vaardigheden, de praktijkgerichtheid van de opleidingen en het contact met de beroepspraktijk. Aspecten die onder het landelijke gemiddelde scoren vallen binnen het thema ‘studieomgeving’, waaronder de bereikbaarheid van de instellingen en de voorzieningen in de studiestad. 

Kwaliteitsverbetering
De NSE vormt een waardevolle bron van informatie voor de HZ. Resultaten worden gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs en de organisatie te verbeteren. Studiekiezers zien de kwaliteit van de school door de ogen van de huidige student.
 
Hoge betrokkenheid
Van 11 januari tot en met 16 maart 2016 gaven HZ-studenten hun oordeel over hun studie. Dit jaar vulden 50,7% van de studenten de NSE in tegen een landelijke respons van 42,8%.
 
Nationale Studenten Enquête
De NSE is een grootschalig landelijk onderzoek van Stichting Studiekeuze 123, waarin jaarlijks alle studenten van hogescholen en universiteiten worden uitgenodigd hun mening te geven over hun opleiding. Alle NVAO-geaccrediteerde opleidingen kunnen deelnemen. In 2016 gaven ruim 700.000 studenten hun mening op basis van een vijfpuntenschaal over in totaal 17 thema’s.   

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×