Studenten
Waar moet je als student rekening mee houden? Lees meer in de veelgestelde vragen en antwoorden.
Je kunt voor andere vragen terecht bij je opleidingscoördinator of lees de algemene FAQ's. Je eigen opleiding informeert je ook over specifieke opleidingszaken.
Studievoortgang
-
Bij wie kan ik terecht als ik tegen knelpunten aanloop in mijn studie?
Twijfel niet en neem in dit geval contact op met je studieloopbaancoach (SLC) of de opleidingscoördinator (OLC) van je opleiding. Heb je extra hulp of begeleiding nodig? De HZ heeft een team van decanen en studentenpsychologen. Zij begeleiden je met problemen die je bij je studie ondervindt of met problemen van persoonlijke aard die van invloed zijn op je studie. Kijk ook op de pagina begeleiding en hulp.
-
Hoe werkt het studieadvies in het studiejaar 2021-2022 i.v.m. de coronacrisis?
Studenten die niet aan de norm voor een positief studieadvies voldoen omdat zij door de coronamaatregelen vertraging hebben opgelopen, krijgen een jaar uitstel.
Wanneer krijg je een negatief (bindend) advies?
Behaal je minder dan 45 van de 60 studiepunten van de propedeutische fase? Dan ontvang je een negatief (bindend) advies. In dat geval moet je helaas stoppen met je opleiding. Lees hier meer over het uitstel van dit advies.
Voor voltijd studenten
Ben je een voltijd studie gestart in studiejaar 2021-2022?
Als je in studiejaar 2021-2022 je studie bent gestart en aan het einde van het studiejaar 2021-2022 niet voldoet aan de norm van 45 studiepunten, wordt het studieadvies een jaar uitgesteld. Je kunt doorstromen naar het tweede jaar en je krijgt de kans om de norm uiterlijk 31 augustus 2023 te behalen.
Ben je een voltijd studie gestart in studiejaar 2020-2021?
Als je in studiejaar 2020-2021 je studie bent gestart en aan het einde van het studiejaar 2020-2021 niet voldeed aan de norm van 45 studiepunten, is het studieadvies uitgesteld tot het einde van je tweede studiejaar. Je krijgt de kans om de norm uiterlijk 31 augustus 2022 te behalen.
Voor deeltijd en duale studenten
Ben je een deeltijd of duale studie gestart in studiejaar 2021-2022?
Als je in studiejaar 2021-2022 je studie bent gestart en aan het einde van het studiejaar 2022-2023 niet voldoet aan de norm van 45 studiepunten, wordt het studieadvies een jaar uitgesteld. Je kunt je studie voortzetten en je krijgt de kans om de norm uiterlijk 31 augustus 2024 te behalen.
Ben je een deeltijd of duale studie gestart in 2020-2021?
Als je in studiejaar 2020-2021 je studie bent gestart en aan het einde van het studiejaar 2021-2022 niet voldoet aan de norm van 45 studiepunten, is het studieadvies eenmalig uitgesteld met één studiejaar. Je krijgt de kans om de norm uiterlijk 31 augustus 2023 te behalen.
Voor voltijd, deeltijd en duale studenten- Let op, het kan zijn dat er voor jou specifieke regelingen gelden. Dit geldt bijvoorbeeld als je in februari een opleiding bent gestart (i.p.v. in september) of als je student Leraar Basisonderwijs bent. Laat je goed informeren door je SLC of OLC, je bent hier zelf verantwoordelijk voor.
- Ben je in 2018-2019 gestart (deeltijd) of 2019-2020 (voltijd of deeltijd) en heb je nog geen studieadvies gehad? Neem dan contact op met je SLC of OLC.
- Uiterlijk 15 maart en 31 juli van het jaar waarin je je punten moet behalen, word je geïnformeerd over je studievoortgang. Zo nodig ontvang je dan een waarschuwing dat je je studieresultaten moet verbeteren om een negatief bindend studieadvies te voorkomen. In hoofdstuk 8 van de Onderwijs- en Examenregelingen (HZ-breed) vind je gedetailleerde informatie over de studieadviezen.
Vragen?
- We kunnen begrijpen dat je wellicht nog vragen hebt. Je SLC of OLC kunnen je verder informeren.
-
Ik loop stage, welke richtlijnen moet ik volgen?
Voor stages in Nederland gelden de regels die voor de sector/branche gelden waar de stage gelopen wordt. Als die activiteiten door gaan, kan je stage ook doorgaan. Heb je vragen of twijfels, overleg dan met de contactpersoon van je opleiding.
Buitenland
-
Mag ik voor mijn studie of stage naar het buitenland?
Voor stages en studie in het buitenland wordt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gevolgd. Als het Ministerie van Buitenlandse Zaken op het moment dat je vertrekt naar het land van jouw stage of studie een positief reisadvies geeft (geel of groen), dan mag je vertrekken. Echter wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken een land code oranje toewijst, dan beslis jij zelf.
Code oranje: jij beslist
Jij beslist zelf of je naar het buitenland gaat voor je stage of studie, maar neem het reisadvies in acht. Op het moment dat jouw bestemming code oranje heeft, ligt de beslissing om te vertrekken bij jou. Echter wanneer je dit wilt, vragen wij jou een disclaimer -de zogenaamde Own Risk Declaration- in te vullen en te ondertekenen. Het HZ International Office zal je deze per e-mail toezenden.Realiseer je dat het reisadvies kan veranderen en dat de ontwikkelingen en consequenties van de COVID-19 pandemie onvoorspelbaar zijn. Houd bij het maken van je keuze rekening met het volgende:
- Hoe realistisch is het dat je naar het land van bestemming toe kan gaan?
- Wat is de kwaliteit van de gezondheidszorg in het land van bestemming?
- Mocht er iets gebeuren, kun je dan naar huis reizen? Sommige bestemmingen kunnen met de trein en de auto worden bereikt als het luchtruim is afgesloten, andere niet.
- Als het stagebedrijf je aanbiedt om niet op hun locatie maar alleen op afstand te werken, krijg je dan ook de culturele ervaring die je verwacht? Of als de lessen van je minor alleen online worden aangeboden? Dit vormt een belangrijk onderdeel van je ervaring in het buitenland.
Als je besluit om naar het buitenland te gaan
- Maak een ‘plan B’ voor als je studie of stage in het buitenland op het laatste moment toch niet doorgaat.Voor de Study Abroad minor: dit wordt een minor aan de HZ.
Voor een stage in het buitenland: neem contact op met je opleidingscoördinator/Studiecoach (SLC) om de alternatieven te bespreken (stage in Nederland?). - Bespreek altijd je plannen met je studiecoach (SLC).
- Wanneer je opleidingscoördinator of SLC een overzicht heeft van je plannen, kunnen zij met jou de alternatieven bespreken.
- Zorg ervoor dat je een verzekering afsluit die onder andere de medische kosten in verband met covid-19 dekt. En zo ja, dat deze ook 100% van de werkelijk gemaakte kosten dekt (vooral buiten de EU).
-
Wat moet ik doen als ik vanuit een risicogebied (terug) naar Nederland kom?
Als je vanuit een risicogebied naar Nederland komt, is het dringende advies om in quarantaine te gaan. Dit betekent dat je tijdelijk je woning of verblijfplaats niet mag verlaten. Het dringende advies is daarnaast het contact met eventueel aanwezige familieleden en derden te vermijden.
Moet je in quarantaine vanwege een reis vanuit een oranje of rood gebied, een besmetting of een contactonderzoek? Meld dit dan bij je opleidingscoördinator. Er worden dan afspraken met je gemaakt over het volgen van het onderwijs zodat je geen onnodige vertraging oploopt
Financiën
-
Kom ik aanmerking voor een financiële tegemoetkoming?
Momenteel zijn er twee tijdelijke financiële tegemoetkomingen. Als je aanvullende beurs wegvalt of als je extra kosten maakt omdat je studievertraging op loopt, dan kun je in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Kijk op de website van duo voor meer informatie over de financiële tegemoetkoming.
-
Ik kom in de financiële problemen. Wat kan ik doen?
Heb je nu financiële problemen en ontvang je studiefinanciering, dan raden we je aan te kijken naar de mogelijkheden die DUO aanbiedt in deze coronacrisis. Je vindt informatie op deze pagina van DUO.
Kom je niet in aanmerking voor DUO, dan kun je andere mogelijkheden bespreken met je studentendecaan.