Als favoriet opslaan

Verpleegkunde & Verloskunde

Je werkt graag met mensen, van jong tot oud. Je ziet jezelf zowel als verpleegkundige en verloskundige aan de slag gaan. Kies dan voor de gecombineerde opleiding Verpleegkunde & Verloskunde aan de HZ!

De opleiding Verpleegkunde & Verloskunde is een gecombineerde opleiding. Je volgt de opleiding Verpleegkunde aan de HZ en de opleiding Verloskunde aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Je behaalt hiermee in vijf jaar tijd twee diploma’s. Hiermee kun je als breed opgeleide zorgprofessional op alle terreinen van de verpleeg- en verloskunde aan de slag. 

Als verpleegkundige heb je verschillende taken. Naast de directe zorg voor een patiënt, zorg je ervoor dat alle zorg rondom de patiënt goed wordt georganiseerd. Je gaat in gesprek met de patiënt, familie en je werkt multidisciplinair. Samen met andere zorgverleners (zoals artsen, fysiotherapeuten of andere zorginstellingen) zorg je voor een optimale zorgverlening. Als verloskundige begeleid je de zwangere vrouw en haar partner tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Worden er complicaties verwacht, dan maakt de verloskundige een inschatting van de aard en ernst van de complicaties. Zij verwijst de zwangere vrouw zo nodig door naar de huisarts, gynaecoloog, of naar een andere specialist.

Naast je sociale vaardigheden, ben je communicatief sterk en werk je graag met mensen. Je bent besluitvaardig en kunt weloverwogen een oordeel vormen. Wil jij straks aan de slag als verpleegkundige of als verloskundige? Met de opleiding Verpleegkunde & Verloskunde aan de HZ word je opgeleid tot een breed opgeleide zorgprofessional. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

In het eerste jaar volg je de opleiding Verpleegkunde aan de HZ. Om te kunnen starten aan het tweede jaar van het gecombineerde opleiding Verpleegkunde & Verloskunde moet je je propedeuse in het eerste jaar halen. Dit betekent dat je al je vakken in het eerste jaar hebt afgesloten met een voldoende. Let op: een elders behaalde propedeuse biedt geen toegang tot het tweede jaar van het traject. Haal je de propedeuse niet, dan kun je verder met de reguliere opleiding Verpleegkunde. 

Naast het verlenen van zorg, verdiep je je in het eerste jaar ook in de begeleiding van patiënten. Wat kun je als verpleegkundige doen om het herstel of de gezondheid van mensen te verbeteren? En hoe kun je de zorg nog beter maken? Je wordt getraind in communiceren, samenwerken, reflecteren en organiseren. Je gaat aan het werk met theorie en je gaat tijdens je eerste jaar op stage.

In het tweede jaar ga je verder met de theorie en krijg je zowel les van de HZ als van Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Daarnaast heb je een halve dag les op Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen, waarbij je je verdiept in thema’s rondom Verloskunde. Om door te kunnen gaan naar het derde jaar van deze opleiding moet je al je vakken in het tweede jaar hebben gehaald. 

In jaar drie en vier studeer je fulltime in Antwerpen, waarbij je les krijgt in thema’s van Verloskunde. In het vijfde en laatste jaar studeer je af aan de HZ. Dit jaar verdiep je je verder in beroepsrollen en studeer je af bij een zorginstelling naar keuze. 

Je loopt in alle jaren van de opleiding stage in de gezondheidszorg, voor zowel jonge als oudere mensen. Je eerste stage is gericht op verpleegkunde, waarbij je het beroep in de praktijk leert kennen. Ook in het tweede jaar loop je stage. Dit kan op het gebied van verpleegkunde of verloskunde zijn.  Het derde en vierde jaar studeer je in Antwerpen en loop je stage in België. Je leert alles over de begeleiding van zwangere vrouwen voor, tijdens en na de bevalling.  Aan het einde van het vijfde jaar studeer je af op basis van een onderzoek en een stage. 

In het vijfde jaar werk je aan een afstudeeropdracht, waarmee je aantoont het beroep te beheersen.  Het afstudeeronderzoek voer je uit bij de zorginstelling waar je stage loopt. 

Internationaal

Het gecombineerde traject is uniek vanwege de samenwerking tussen de HZ in Vlissingen en de Artesis Plantijn in Antwerpen. Tijdens je studie in Antwerpen kun je er voor kiezen om een stage in het buitenland te volgen. Ook krijg je regelmatig les van internationale gastsprekers. 

Toelatingseisen

Om te kunnen starten aan de opleiding Verpleegkunde & Verloskunde moet je je propedeuse Verpleegkunde in je eerste jaar hebben gehaald. De opleiding is een combinatie van twee studies en vergt daarom veel inzet en doorzettingsvermogen. 

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Verpleegkunde-Verloskunde. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste, derde en vierde jaar zijn deze kosten ongeveer €500, in jaar twee gemiddeld €1300. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde & Verloskunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Academiebureau Zorg & Welzijn, via tel. 0118 - 489 763 of via verpleegkunde@hz.nl

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titels ‘Bachelor of Nursing’ en ‘Bachelor in de Vroedkunde’ voeren.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Als afgestudeerd verpleegkundige en verloskundige ben je breed inzetbaar. Met je twee diploma’s ben je een allround professional die overal in de zorg aan de slag kan. 

Als verpleegkundige kun je gaan werken in de wijkzorg of thuiszorg, waarbij je zorg verleent aan zorgvragers thuis. Ook kun je aan de slag in het ziekenhuis, waarbij je de keuze hebt uit verschillende specialismen. Zo kun je aan het werk op een chirurgische afdeling of kraamafdeling, maar ook bij cardiologie of neonatologie. Samen met een team van artsen en andere zorgverleners zorg je voor een optimale zorg.  Daarnaast kun je terecht in de psychiatrie, ouderenzorg en de sociale gezondheidszorg. Je kunt als verloskundige aan de slag in een verloskundigen praktijk of een eigen praktijk opzetten. 

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. Zo kun je de master Verpleegkundig Specialist of de master Verpleegkunde-Vroedkunde in Antwerpen volgen. Deze 2-jarige master is een samenwerking tussen de HZ, Universiteit van Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool en Karel de Grote-hogeschool. Door deze samenwerking sluit de opleiding perfect aan op de master Verpleegkunde-Vroedkunde.

Kijk ook eens op de website van Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen in Antwerpen om een indruk te krijgen van deze hogeschool. 

Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×