Bachelor

Verpleegkunde & Verloskunde

Verpleegkunde & Verloskunde

Wil jij als verloskundige en verpleegkundige aan de slag? Kies dan voor de unieke combinatie opleiding Verpleeg- en Verloskunde en behaal in vijf jaar tijd twee bachelordiploma’s.

Gecombineerde opleiding
De opleiding Verpleegkunde & Verloskunde is een gecombineerde opleiding. Je volgt de opleiding Verpleegkunde aan de HZ en de opleiding Verloskunde aan de AP Hogeschool in Antwerpen. Je behaalt hiermee in vijf jaar tijd twee diploma’s. Hiermee kun je als breed opgeleide zorgprofessional op alle terreinen van de verpleeg- en verloskunde aan de slag.

Verpleegkundig leiderschap
Je leert tijdens de opleiding werken met veel verschillende mensen. Van jong tot oud en van ziek tot gezond. Ieder met een eigen verhaal en achtergrond. Ook ben je nauw betrokken bij het bedenken van nieuwe manieren van werken en nieuwe zorgactiviteiten. Naast je sociale vaardigheden, ben je communicatief sterk en werk je graag met mensen. Je bent stressbestendig, besluitvaardig en staat stevig in je schoenen. Wil jij straks aan de slag als verpleegkundige in een ziekenhuis, de ouderenzorg, de thuiszorg of de psychiatrie? Of als verloskundige in het ziekenhuis, een verloskundigenpraktijk of je eigen praktijk? Met de opleiding Verpleegkunde- en Verloskunde word je opgeleid tot een kritische, betrokken en onderzoekende zorgprofessional.

Lees meer

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 5 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen
Programma

Inhoud van de opleiding Verpleegkunde & Verloskunde

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Jaar 1

Past het beroep van verpleegkundige bij jou? Dat ga je dit jaar ontdekken. De focus ligt dit jaar op het leggen van een goede basis, zowel op het gebied van theoretische kennis als je verpleegkundige vaardigheden. Zo ga je aan de slag met bijvoorbeeld anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie. Ook werk je aan je verpleegtechnische vaardigheden aan het bed en je sociale vaardigheden , zodat je weet hoe je een gesprek aangaat met een cliënt of patiënt. En je loopt stage bij bijvoorbeeld een verpleeghuis, in de thuiszorg, de psychiatrische zorg of een ziekenhuis. Je focust dit jaar op thema’s als:

 • Oriëntatie op het beroep
 • Verpleegkundig proces in laagcomplexe zorgsituaties
 • Verpleegkundige vaardigheden en gesprekstechnieken

Let op: propedeuse behalen is vereist
Het behalen van je propedeuse is een vereiste om door te mogen naar het tweede jaar van Verloskunde. Een student heeft ieder studiejaar recht op twee kansen per toets. De combistudenten krijgen voor maximaal twee toetsen een extra kans, oftewel een derde kans om hun propedeuse te behalen. Mocht je je propedeuse niet hebben behaald, dan kun je door met de reguliere opleiding Verpleegkunde.

Jaar 2

Je gaat verder met de ontwikkeling van je theoretische kennis en vaardigheden op verpleegkundig vlak en je rond dit jaar het tweede leerjaar van Verpleegkunde af. Naast de opleiding Verpleegkunde volg je in het eerste semester Verloskunde aan de AP Hogeschool in Antwerpen. In het eerste semester wordt er van jou verwacht dat je 1 dag in de week de vaardigheidslessen van Verloskunde volgt aan de AP Hogeschool in Antwerpen. De andere lesdagen van AP zijn op de HZ. Het weekrooster is zo ingedeeld dat je zowel de lessen van Verpleegkunde als van Verloskunde volgt. Ook loop je dit jaar twee stages gedurende tien weken: 5 weken kraamstage en 5 weken ziekenhuisstage. Je focust dit jaar op thema’s als:

 • Zwangerschap & bevalling
 • Onderzoekvaardigheden
 • Gezond bedrag bevorderen
 • Zelfmanagement versterken d.m.v. indiceren en coördineren van de zorg
 • Interprofessioneel samenwerken

Let op: het behalen van je tweede leerjaar Verpleegkunde is een vereiste om door te mogen naar het derde studiejaar van het combitraject. De combistudenten krijgen tevens voor maximaal twee toetsen een extra kans (derde kans) om hun tweede leerjaar van Verpleegkunde te behalen.

Jaar 3

Vanaf dit leerjaar ga je fulltime Verloskunde studeren aan AP Hogeschool in Antwerpen. De nadruk ligt op een aantal gespecialiseerde processen, wanneer niet alles normaal verloopt binnen de verloskundige domeinen. Denk hierbij aan fertiliteitsproblemen en veelvoorkomende complicaties tijdens de zwangerschap. Je loopt dit jaar 13 weken stage.

Jaar 4

Je krijgt volledig les in Antwerpen. We leren je omgaan met sterk afwijkende situaties voor, tijdens en na de zwangerschap. Je wordt getraind in je rol als manager, ondernemer en innovator. Samen met andere studenten run je drie maanden lang zelfstandig een afdeling verloskunde in het ziekenhuis. Je sluit het jaar af met een stage en een doet een onderzoek. Na het afronden van dit jaar behaal je het getuigschrift Verloskunde.

Jaar 5

In dit leerjaar kom je terug naar de HZ om het laatste leerjaar van Verpleegkunde af te ronden. Je loopt het hele jaar stage, waarbij je één dag per week terug naar de HZ komt. De eerste helft van het jaar kom je terug voor de cursus handelen. Het tweede deel van het jaar kom je terug voor de cursus advies waarin alle aspecten van het verpleegkundig handelen aan bod komen. Denk aan coördinatie van zorg en samenwerking. Tijdens deze cursus geef je een advies aan je stageplaats voor de implementatie van een innovatie in de zorg. Voor beide cursussen geldt dat je je opdrachten vanuit je stage doet. Na het afronden van dit leerjaar behaal je jouw tweede getuigschrift Verpleegkunde.

Stages

We vinden het belangrijk dat je zoveel mogelijk ervaring opdoet in verschillende takken van de zorg. Daarom loop je tijdens alle vijf de jaren van de opleiding stage.

  • Jaar 1 en 5
   Het stagebureau van de HZ regelt je stageplaats in jaar 1 en 5. Je geeft je voorkeur aan voor een plek, zoals het ziekenhuis, een verpleeghuis, de sociale gezondheidszorg (GGD) of de thuiszorg. We houden, als dit mogelijk is, rekening met je voorkeur.
  • Jaar 2
   Je loopt dit jaar twee stages: vijf weken ziekenhuisstage en vijf weken kraamstage. Als student help je mee met het zoeken naar een geschikte kraamstage.
  • Jaar 3 en 4
   Je loopt verschillende verloskundige stages in jaar 3 en 4. Deze kunnen worden gefaciliteerd door AP Hogeschool of je kan zelf stages regelen. In jaar drie heb je de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen.

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Verpleegkunde & Verloskunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Ervaringen

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Verpleegkunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Let op: tijdens het derde en vierde jaar van de opleiding studeer je volledig in Antwerpen. Alle zaken zoals studiefinanciering, verzekeringen en op kamers gaan dien je zelf te regelen.

Toelatingseisen

De opleiding is een combinatie van twee studies en vergt daarom veel inzet en doorzettingsvermogen. Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding Verpleegkunde-Verloskunde.

Vrijstellingen

Het is niet mogelijk om met een vierjarig mbo-diploma Verpleegkunde vrijstellingen te krijgen voor de opleiding Verpleeg- en Verloskunde.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste, derde en vierde jaar zijn deze kosten ongeveer €500, in jaar twee gemiddeld €1300.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met via tel. 0118 - 489 763 of via verpleegkunde@hz.nl.

Download onze brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Verpleegkunde & Verloskunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titels ‘Bachelor of Nursing’ en ‘Bachelor in de Vroedkunde’ achter je naam zetten.

Beroepen

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Als verpleegkundige en verloskundige kun je overal in de zorg terecht. Denk aan:

 • Eerstelijns verloskundige: (eigen) verloskundigepraktijk
 • Tweedelijns of klinische verloskundige: verloskundigen werkzaam in het ziekenhuis
 • Echoscopist
 • Obstetrieverpleegkundige
 • Verpleegkundige in het ziekenhuis
 • Sociale verpleegkundige (GGD)
 • Jeugdverpleegkundige (JGZ)
 • Wijkverpleging
 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
 • Verpleeghuis

Doorstuderen

Wil je na de opleiding Verpleeg- en Verloskunde doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de masters Verpleeg- en Vroedkunde, Verplegingswetenschappen of Psysician Assistent Verloskunde. Het kan zijn dat je voorafgaand aan een master eerst een pre-master moet volgen. Daarnaast kun je je na de opleiding verder specialiseren als verpleegkundige, bijvoorbeeld op het gebied van cardiologie of geriatrie. Of specialiseer je tot IC-verpleegkundige of behaal een kinderaantekening.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding Verpleegkunde & Verloskunde!
Chat nu
Studiekeuzetest
Ontdekken welke opleiding bij je past?
Doe de test
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Social

@hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan