Associate degree

Sport

Sport [NIEUW]

Jij brengt graag mensen in beweging. Jong én oud. Je wil plezier in je werk en kunt goed lesgeven of aansturen. In de Associate degree (Ad) opleiding Sport leer je hoe je nieuw sport- en beweegaanbod ontwikkelt én uitvoert. Je leert hoe je kansen benut, aanbod vernieuwt en organisaties en mensen samenbrengt.

Sport- en beweegprofessional
Sport is goed voor iedereen. Het maakt mensen gezonder en het vergroot hun zelfvertrouwen. En sport brengt ook mensen samen. Met deze opleiding leer je hoe je mensen enthousiasmeert om (meer) te sporten en bewegen. Een goede samenwerking is hierbij essentieel.

Deze opleiding word jij opgeleid tot ondernemende sportprofessional. De kern van de opleiding bestaat uit:

 • Kansen benutten
  De maatschappij verandert doorlopend. Technologische ontwikkelingen gaan hard. Als sportondernemer leer je ontwikkelingen te herkennen en kansen te benutten. Help bijvoorbeeld mensen bij het bereiken van hun individuele gezondheidsdoelstellingen door middel van het opstellen van een vitaliteitsplan. Of organiseer kennismakings-en sportactiviteiten en voorkom overgewicht bij jongeren of eenzaamheid onder ouderen.
 • Samenwerken en netwerken
  Je leert hoe je netwerken opzet. En hoe je samenwerkt met andere organisaties, binnen- én buiten de sportsector. Dit is erg belangrijk als jij een verbinder wilt zijn in deze sector. Hierdoor kun je goed aanbod ontwikkelen en de doelgroep beter bereiken. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking tussen een sportschool en een hotel om samen een passend beweegaanbod voor toeristen te ontwikkelen.
 • Vernieuwen en ontwikkelen
  Tijdens de opleiding word je ondernemender. Je bedenkt verdienmodellen voor vernieuwende producten of diensten voor jouw eigen onderneming of organisatie. Vertaal trends op het gebied van sport, bewegen en gezondheid naar bewegingsactiviteiten waar de juiste doelgroep op afkomt.

Vergroot jouw waarde en kansen
Bedrijven zoeken steeds meer vernieuwende, ondernemende organisatoren en uitvoerders van sportactiviteiten. In deze opleiding leer je hoe je kansen en knelpunten herkent en benut. En hoe je samenwerkt en nieuw aanbod ontwikkelt. Dit vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt en/of meerwaarde bij jouw huidige werkgever.
Word jij de ondernemende sportexpert?

Lees meer

Kenmerken

 • Associate degree
 • Deeltijd
 • 2 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen
 • September

Open Dag 4 februari

Kom meer te weten over de opleiding Sport op zaterdag 4 februari van 09.30 uur - 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Opbouw

Programma

Het programma bestaat uit 4 semesters. En ieder semester bestaat uit leeruitkomsten. Een leeruitkomst is het eindniveau van een bepaald onderwerp dat je moet beheersen. Om je diploma te halen, toon je aan dat je alle leeruitkomsten beheerst.
De volgorde van de leeruitkomsten kun je, met uitzondering van de leeruitkomsten uit semester 1 en 4, zelf bepalen. Hieronder is een logische volgorde beschreven.

Jaar 1

Het 1e jaar bestaat uit 2 semesters.

 • In het 1e semester richten we ons op het signaleren, analyseren en rapporteren van knelpunten en kansen in de sport- en beweegmarkt. Ook verbeter je je vaardigheden in het organiseren van sport- en beweegactiviteiten.

 • In het 2e semester gaan we aan de slag met het coördineren van de ontwikkeling en uitvoering van het sport- en beweegaanbod. Verder ga je je verdiepen in kansen voor samenwerking en leren hoe je op een goede manier samenwerkt met andere partijen. Daarnaast leer je hoe je de effecten van sport- en beweegactiviteiten kunt monitoren en gebruiken om de kwaliteit te verbeteren.
Jaar 2

Het 2e jaar bestaat ook uit 2 semesters, voortbordurend op de inhoud van het 1e jaar:

 • In het 3e semester ga je een sport- en beweegdienst in de markt zetten. Alle elementen in dit proces ontwikkel je, van het valideren van de product-marktcombinatie tot het communiceren/ promoten van het nieuwe aanbod.

 • In het laatste semester ga je afstuderen. Je leert een goed advies over sport-en bewegen te geven. Je richt een eigen organisatie of tak binnen je organisatie op met een waardevolle dienst die je daarbij in de markt zet. Passend bij je in eigen ambities en kwaliteiten kies je een aanbod dat je voor je organisatie in de markt wilt zetten. Je neemt verantwoordelijkheid voor het aanbod, de inrichting van de organisatie of het organisatieonderdeel en de samenwerking met stakeholders.
Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je hebt een mbo-opleiding niveau 4 in de richting van sport afgerond. Of je hebt aantoonbare werkervaring in de sport- en beweegsector en bent geslaagd voor het Toelatingsonderzoek 21+.

Werkplek

Je werkt minimaal 12 uur per week bij een bedrijf in een relevante sector. Dit mag ook een stageplek zijn.

Flexibel studeren

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs

De Ad Sport is een flexibele deeltijdopleiding. Je bepaalt zelf hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dit doe je in overleg met je werkplek in de sport- en beweegsector. Hier werk je minimaal 12 uur per week. Dit mag ook een stageplek zijn.

Op je werkplek zoek je naar nieuwe leermogelijkheden. Denk aan het uitvoeren van nieuwe taken en het opzetten van projecten. En wat je tijdens de opleiding leert, pas je direct toe in de praktijk. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leerstijl

Wij bieden je verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, digitaal, face-to-face, klassikaal en met groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Je studeert samen met studenten met andere beroepen. Hierdoor leer je een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

Begeleiding

Jouw studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou de studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Jullie bespreken samen hoe je de studie slim combineert met je werk en privéleven. En ook hoe je de leeruitkomsten en jouw werk kunt samenvoegen. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen.

Aanmelden

Aanmelden voor deze opleiding doe je via Studielink.

Lesdag

De lesbijeenkomsten zijn (nog onder voorbehoud) op maandagen tussen 14.30 en 22.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Leslocatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De Ad Sport in deeltijd start op 1 september 2023, bij voldoende belangstelling.

Studieduur

De norm voor een volledige Associate degree-opleiding is 2 jaar. Je dient in totaal 120 EC te halen.

Studiekosten

Naast het instellingscollegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

Houd rekening met gemiddeld 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel uur dit precies voor jou is, hangt onder meer af van je werkervaring, je huidige kennis en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Ervaringen

Het belang van Ad Sport

Docent Christel en healthcenter-ondernemer Pim leggen uit waarom deze opleiding zo relevant is.

Na de opleiding

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de Associate degree Sport, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Beroepen

Studie afgerond? Dan kun je zowel terecht in het bedrijfsleven, bij welzijnsorganisaties of bij (semi-)overheidsinstellingen. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepen.

 • sportcoördinator
 • buurtsportcoach
 • eventmanager
 • recreatiemanager
 • zelfstandig ondernemer

Doorstuderen

Als je je Ad-diploma hebt behaald, dan kun je verder studeren en je bachelordiploma behalen. Afhankelijk van welke bachelor je wilt volgen, volg je een schakelprogramma.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Adviesgesprek studeren in deeltijd
Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek en bespreek de mogelijkheden.
Gesprek aanvragen
Chat met onze deeltijd adviseur
Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Chat met onze deeltijd adviseur!
Ga naar de chat
Bel of WhatsApp met een studiekeuzeadviseur!
Heb je een vraag over je studiekeuze of over studeren aan de HZ? Onze HZ studiekeuzeadviseur neemt graag contact met je op.
Ja, dat wil ik!
Open Dag
De Open Dag is een goede manier om te kijken welke opleiding bij jou past, de sfeer te proeven in het HZ-gebouw en alle informatie te krijgen die zorgt voor een goede studiekeuze.
Meld je aan
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan