Cursusaanbod Social Work

Als professional ben jij altijd bezig met je vak. Je bent nooit uitgeleerd en er is altijd wel iets waarin je je graag verder verdiept. Wil jij je kennis en ervaring een nieuwe impuls geven? Kies dan voor een cursus van Social Work.

Lees meer

Aanbod

Hieronder vind je het volledige cursusaanbod Social Work. Alle cursussen richten zich op jou en je ontwikkeling als hulpverlener in het werkveld. 

Drama

Je voert dagelijks gesprekken met je cliënten, maar non-verbale werkvormen zijn jou minder bekend. De cursus Drama van de HZ geeft je een kijkje in de keuken van dit bijzondere hulpverleningsinstrument. 

Tijdens de cursus leer je hoe je drama kunt inzetten in de praktijk van je dagelijkse werk. Drama geeft de cliënt de mogelijkheid om zelf problemen op te lossen. Door spel haal je iemand uit de gevarenzone. De cliënt ervaart daarmee een veilige omgeving. Daardoor durft hij of zij meer van zichzelf te laten zien. Het geeft een cliënt de mogelijkheid om zijn eigen problemen op te lossen. Je leert met andere ogen te kijken naar situaties waar je regelmatig mee te maken hebt. Improvisatie speelt een grote rol. De cursus van de opleiding Social Work is bedoeld voor hulpverleners in het werkveld.
 
Praktische informatie
Startdatum
In overleg bij voldoende aanmeldingen.

Studiekosten
De kosten voor deze Social Work cursus bedragen € 225,-. Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.


Intervisie en supervisie

Wanneer je als organisatie aan de slag wilt met intervisie en supervisie, kan de opleiding Social Work daarin ondersteunen en begeleiden. De cursus Intervisie en supervisie kan bijdragen aan de zingeving in het werk en leidt naar de beroepshouding waar het allemaal om draait: bezieling en toewijding. De HZ kan je organisatie helpen met het verankeren van intervisie en supervisie. Na een intake wordt er een traject op maat uitgezet. Hulpverleners in het werkveld van Social Work kunnen deelnemen aan deze training.

Praktische informatie
Startdatum
In overleg bij voldoende aanmeldingen.

Studiekosten
Kosten op aanvraag.

Inspiratie voor hulpverleners in het welzijnswerk

Je bent goed in je werk. Toch zijn er ook momenten waarop je graag wat meer inspiratie hebt. Dan is het goed om de cursus Inspiratie voor hulpverleners in het welzijnswerk aan de HZ te volgen. Drie dagen stap je uit je dagelijkse werkpraktijk en verblijf je in het klooster van de Dominicanen in Huissen. De cursus is ontwikkeld voor hulpverleners in het welzijnswerk.

Tijdens de cursus van de opleiding Social Work doe je nieuwe inspiratie op. Je neemt tijd voor zaken waar je normaal geen tijd voor neemt. Wat beweegt jou? Hoe leef en werk je? Je ontmoet de Dominicanen en maakt kennis met hun levenswijze. Daarnaast wissel je ervaringen uit met andere hulpverleners. Na deze cursus weet je weer wat je eigen bronnen zijn en hoe je deze kunt integreren in je dagelijks leven. 

Praktische informatie
Startdatum
In overleg bij voldoende aanmeldingen.

Studiekosten
De kosten voor deze Social Work cursus bedragen € 850,-. De overnachtingen, maaltijden en koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.
 
Aanmelden
Wil je je aanmelden? Neem dan contact op met het academiebureau van de Academie voor Zorg & Welzijn. Stuur een e-mail naar zorgenwelzijn@hz.nl of bel naar 0118 - 489 721.

Contact
Wil je meer informatie over de cursus, neem dan contact op met docent Luuc Smit via e-mail l.smit@hz.nl of bel naar 0118 - 489 174.

Praten met kinderen

Als hulpverlener voer je veel gesprekken met kinderen. Doordat hier steeds minder tijd voor is, moet je in korte tijd snel contact maken en vertrouwen wekken. Vaak moet je al in één gesprek essentiële informatie van een kind boven tafel krijgen. Dat is een flinke uitdaging. De HZ-cursus Praten met kinderen biedt je hier handvatten voor. 

Je krijgt tools uitgereikt op het gebied van gespreks- en speltechnieken voor de communicatie met kinderen. Na afloop van de cursus kun je beter meebewegen met kinderen en weet je hoe je op een prettige manier de juiste informatie krijgt van een kind. De cursus van de opleiding Social Work is opgezet voor hulpverleners die veel met kinderen werken.
 
Praktische informatie
Startdatum
In overleg bij voldoende aanmeldingen.

Studiekosten
De kosten voor deze Social Work cursus bedragen € 225,- . Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Psychopathologie

Psychiatrische ziektebeelden zijn vaak ernstig. Niet alleen voor de cliënt, ook voor de omgeving. Wil jij meer weten over de verschillende ziektebeelden? Dan is de cursus Psychopathologie aan de HZ de juiste voor jou. 

Je leert alles over de oorzaken, verklaringen, prognoses en behandeling van psychische ziekten. Doordat jouw kennis op dit gebied vergroot wordt, ga je er anders naar kijken. Evidence based werken staat centraal tijdens de cursus. Dit houdt in dat je jouw werkwijzen en behandelmethoden baseert op wetenschappelijke onderzoeken. Na deze Social Work cursus kun je omgaan met verschillende soorten cliënten die een psychisch ziektebeeld hebben. Je kunt daarvoor de juiste behandelmethode inzetten. De cursus is bedoeld voor hulpverleners in het werkveld.

Praktische informatie
Startdatum
In overleg bij voldoende aanmeldingen.

Studiekosten
De kosten voor deze Social Work cursus bedragen €225,-. Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Praktijkbegeleiding

In je huidige functie begeleid je hbo-studenten tijdens hun Social Work stage. Vooral tijdens het contact met cliënten moeten zij inzicht krijgen in hun eigen handelen en moeten ze worden bijgestuurd. Maar hoe doe je dat? Hoe laat je iemand naar zichzelf kijken, hoe zet je de student in beweging? 

Studenten kunnen je praktische hulp en professionele begeleiding goed gebruiken. Als praktijk- of stagebegeleider streef je ernaar altijd beter te worden in de begeleiding van onze toekomstige hulpverleners. In deze cursus leer je hoe je wederzijdse verwachtingspatronen op elkaar afstemt, hoe je respectvolle feedback geeft en hoe je studenten stimuleert om vanuit de praktijk te leren. Je ervaart hoe jouw eigen geschiedenis doorwerkt in je beroepshouding en in je interactie met studenten. Na afloop kun je beter reflecteren op je rol als begeleider en beschik je over de instrumenten om deze rol nog beter in te vullen. 

De training is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het beroepenveld en in het bezit zijn van een hbo-diploma SPH of MWD.  Je bent (beginnend) praktijk- of stagebegeleider. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Praktische informatie
Startdatum
Bij deelname van minimaal twaalf personen kan de cursus starten. De training kan ook in-company verzorgd  worden.

Studiekosten
De kosten voor deze Social Work cursus bedragen € 225,- Koffie, thee, lunch en trainingsmateriaal is bij de prijs inbegrepen. Kosten kunnen vergoed worden door de werkgever, vraag je leidinggevende naar de opties. 

Psychotrauma en verliesverwerking

Het leven is onvoorspelbaar en onbeheersbaar. Wanneer er een schokkende ervaring gebeurt, zorgt dit bij alle betrokkenen vaak voor een gevoel van machteloosheid. Praten met een deskundige kan helpen in het proces van traumaverwerking. Wil je leren hoe je een cliënt opvangt na een schokkende gebeurtenis als zelfdoding, mishandeling, seksueel geweld of een ernstig ongeluk? Volg dan de cursus Psychotrauma en verliesverwerking aan de HZ.

Je maakt tijdens de cursus van de opleiding Social Work kennis met de theorie en praktijk van de opvang van deze cliënten. Je leert alles over de normale verwerking en de risicofactoren voor een verwerking die niet goed verloopt. Verder komen methodieken en kenmerken van verliesverwerking en verstoorde rouw aan de orde. Je kunt hulpverleningsgesprekken oefenen met ervaringsdeskundigen en is er aandacht voor je eigen ervaringen. De cursus is bedoeld voor hulpverleners in het werkveld.

Praktische informatie
Startdatum
In overleg bij voldoende aanmeldingen.

Studiekosten
De kosten voor deze driedaagse Social Work cursus bedragen € 750,-  Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Signs of Safety

Signs of Safety is een oplossingsgerichte benadering voor gezinnen waar de veiligheid van een kind een probleem vormt. Het doel van de werkwijze is dat het kind (weer) veilig kan opgroeien in het gezin. Na de cursus aan de HZ ben jij bekend met de Signs of Safety en kun je oplossingsgericht werken vertalen naar je eigen beroepscontext.

Deze Social Work cursus bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt aandacht besteed aan de basisprincipes van Signs of Safety. Een belangrijk onderdeel is het oplossingsgericht werken voor dienst- en hulpverleners die in contact komen met cliënten met een netwerk dat kan bijdragen aan de oplossing. Je leert hoe je oplossingsgerichte vragen stelt, hoe een familienetwerkberaad werkt en wat de rol van de betrokkenen is.
Tijdens het tweede deel van de cursus leer je hoe je de principes uit Signs of Safety toepast in de dagelijkse praktijk van organisaties. Oplossingsgericht werken vraagt namelijk een enorme omslag in denken van zowel leidinggevenden als medewerkers. Jij krijgt daar inzicht in en leert hoe je met werkwijzes omgaat. De training is ontwikkeld voor hulpverleners in het werkveld.

Praktische informatie
Startdatum
In overleg bij voldoende aanmeldingen.

Studiekosten
De kosten voor deze Social Work cursus bedragen € 550,-  Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Seksualiteit en seksueel misbruik

Seksueel misbruik is een serieus maatschappelijk probleem. Uit onderzoek blijkt dat het voor hulpverleners niet altijd even makkelijk is om te praten over seksualiteit en seksueel misbruik. De opleiding Social Work biedt een cursus Seksualiteit en seksueel misbruik aan om jou en de cliënt hierin te ondersteunen.

In de cursus aan de HZ leer je hoe je als hulpverlener professioneel omgaat met seksualiteit en intimiteit met betrekking tot cliënten. Want ook voor hulpverleners is het niet altijd even makkelijk om vragen over dit onderwerp te beantwoorden. We bespreken in deze cursus hoe je en de cliënt om kunnen gaan met de grens tussen het normale en het abnormale. Er komen verschillende onderwerpen aan bod zoals: hoe praat je over seksualiteit? Wat is een normale seksuele ontwikkeling? Wat is seksueel misbruik?
De training is bedoeld voor professionals binnen het vakgebied Social Work die in het bezit zijn van een hbo-diploma of werken op hbo-niveau. 

Praktische informatie
Startdatum
In overleg bij voldoende aanmeldingen.

Studiekosten
De kosten voor deze Social Work cursus bedragen € 725,-. Koffie, thee, lunch en studiemateriaal zijn bij de prijs inbegrepen.

Praktische informatie

Aanmelden

Wil je je aanmelden? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar socialwork@hz.nl of bel naar 0118 - 489 721.

Contact

Wil je meer informatie over de cursus, neem dan contact op met docent Luuc Smit via e-mail l.smit@hz.nl of bel naar 0118 - 489 174.

Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan