Als favoriet opslaan

Pedagogiek

Als hbo-pedagoog heb je interesse in alles wat te maken heeft met de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren (0-23 jaar). Ben jij een toekomstig jeugdspecialist die graag advies geeft en wil werken met kinderen en hun opvoeders? Kies dan voor de opleiding Pedagogiek aan de HZ!

Als hbo-pedagoog ben je actief betrokken bij de opvoeding, ontwikkeling en (mogelijke) problemen in de ontwikkeling van minderjarigen: van heel jonge kinderen tot jongvolwassenen. De uitdagingen waarmee je te maken krijgt zijn heel verschillend en kunnen ontstaan door uiteenlopende oorzaken. Een kind dreigt bijvoorbeeld uit te vallen op school of voelt zich erg onzeker omdat hij of zij wordt gepest.  Als hbo-pedagoog probeer je oplossingen te zoeken door een zo optimaal mogelijk opvoedkundig klimaat te creëren voor het kind en zijn netwerk. Je gaat hierbij uit van het positieve in kinderen en hun opvoeders. Je werkt hiervoor samen met veel verschillende mensen: van ouders tot verschillende, sociale deskundigen. Tijdens de opleiding leer je alles over de ontwikkelingspsychologie en identiteitsvorming om kinderen en jongeren zo goed mogelijk te begeleiden. Daarnaast leer hoe je als professional werkt met ouders en gezinnen. Je taken kunnen ook gericht zijn op het voorkomen van problemen. Je geeft bijvoorbeeld een preventieve voorlichting aan jongeren of ouders of werkt mee aan het opzetten van beleid en projecten om een kansrijke omgeving te creëren. 

Je bent iemand met een goed inlevingsgevoel, een luisterend oor, geeft graag advies en je hebt oog voor kansen en mogelijkheden in mensen. Ga jij straks aan de slag als hbo-pedagoog? Met de opleiding Pedagogiek aan de HZ word je opgeleid tot een sociale en betrokken jeugdspecialist. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Het eerste jaar begin je met het leggen van een stevige basiskennis op het gebied van ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Hierin staat de normaliteit in het opgroeien van kinderen centraal. Je maakt in het eerste jaar gelijk kennis met het werkveld, door verschillende praktijkopdrachten bij organisaties en gezinnen uit te voeren. Daarnaast doe je kennis op over de ' normale psychologie' en pedagogiek. 

In het tweede jaar loop je twee dagen per week stage met verantwoordelijkheid voor het werken met kinderen, jongeren en gezinnen. De rest van de week volg je lessen op de HZ. Als je interesse hebt in jeugdzorg, kun je vanaf het tweede jaar kiezen voor de aantekening 'Jeugzorgwerker in het Kwaliteitsregister Jeugd', een extra aantekening op je diploma. 

Cursussen die je tijdens je opleiding kunt verwachten zijn onder andere pedagogiek,
psychologie, coaching, groepsdynamica, jeugdrecht en systeemgericht werken.


Het derde en vierde jaar van de opleiding staat in het teken van afwijkende ontwikkeling en opvoeding, zoals psychopathologie, orthopedagogiek en psychotrauma. Ook kies je in het derde jaar een minor (specialisatie), bijvoorbeeld de Minor Opvoedcoach, Zorg aan kinderen, Jeugdzorgwerker of een minor met een (buitenlandse) stage.

Het vierde jaar loop je stage en studeer je af. 

In het derde jaar van de opleiding volg je een minor. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. De HZ biedt onder andere de minoren Opvoedcoach, Zorg aan Kinderen of Jeugdzorgwerker aan. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

Stages zijn belangrijk bij de opleiding Pedagogiek. Om je op te leiden tot een goede pedagoog, werkt de HZ nauw samen met het werkveld. Je doet continu ervaring op in de praktijk. Het laatste jaar staat in het teken van je afstudeeronderzoek en je stage. 

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Pedagogiek ervaren? Lees het in hun eigen verhaal.

Anke Alumnus Pedagogiek "Tijdens mijn stage heb ik gewerkt met kinderen met een lichtelijk verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek." Lees het hele verhaal van Anke

Internationaal

Tijdens de lessen worden veel ‘best practices’ gebruikt uit de praktijk in Zeeland, de Randstad en het buitenland. Tijdens de opleiding volg je een cursus Engels. Naast het lezen van Engelstalige literatuur, heb je het nodig tijdens je voorbereiding op lessen en het doen van onderzoek. Daarnaast moet je kunnen communiceren met internationale beroepsgenoten. In het derde jaar volg ga je mee op een studiereis naar het buitenland, waarbij je drie tot vier dagen met beroepsgenoten een lesprogramma in het buitenland volgt. Met een netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen.

Toelatingseisen

Voor de opleiding Pedagogiek gelden de volgende toelatingseisen.

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Pedagogiek.

Studeren in deeltijd

Vanaf september 2021 kun je de opleiding Pedagogiek ook in deeltijd volgen. Als je kiest voor deeltijd, dan heb je een relevante werkplek nodig zodat je werk en studie goed kan combineren. Je volgt een dag in de week onderwijs op de HZ. Daarnaast bepaal je zelf hoe, waar en wanneer je studeert. Binnenkort volgt meer informatie over het deeltijdprogramma van Pedagogiek. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. In het eerste jaar zijn de kosten ongeveer €300,- . In het tweede, derde en vierde jaar zijn deze kosten ongeveer €300 per jaar. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Pedagogiek? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op via tel. 0118 - 489 119 of via pedagogiek@hz.nl

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Arts’ voeren.  Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Met je diploma op zak ben je de brug tussen jeugdzorg, onderwijs en welzijn. Je werkt in gezins- of instellingsverband. Je kunt op veel verschillende plekken aan het werk: van kinderopvang, jeugdzorg en gehandicaptenzorg tot scholen, jongerenadviescentra, centra voor jeugd en gezin en de Raad voor Kinderbescherming. Je kunt ook bij gemeentes aan de slag.

Je kunt onder andere aan het werk als hulpverlener in de jeugdzorg, als gezinsbegeleider, opvoedcoach of pedagogisch ondersteuner. 

Doorstuderen na de opleiding Pedagogiek? Je hebt de keuze uit diverse master-opleidingen. De HZ biedt de mogelijkheid de hbo-master Special Educational Needs (SEN) te volgen. Dit is een master van de Hogeschool Utrecht die in Vlissingen wordt aangeboden via het Seminarium voor Orthopedagogiek.

Naast de HZ kun je terecht bij diverse universiteiten voor de masters Orthopedagogiek, Pedagogische Wetenschappen of Psychologie.

 

Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×