Minor: Leiderschap in de 21e eeuw

Een goede teamleider, manager of directeur ben je niet zomaar. Je moet je kunnen inleven in medewerkers en rekening houden met hun belangen en die van de organisatie. In de minor Leiderschap in de 21e eeuw ervaar jij hoe leiderschap in de praktijk werkt en ontwikkel je jouw eigen leiderschapsvaardigheden. Je leert om snel te schakelen, de gevolgen van besluiten vooraf goed te overwegen en om oog te hebben voor de opvatting van een ander.

Je gaat je verdiepen in de 5 leiderschapsrollen: de organisator die de samenwerking vormgeeft, de strateeg die het lange termijnplan bepaalt, de betekenisgever die medewerkers betrekt bij de organisatie, het rolmodel waar medewerkers zich aan spiegelen, en de coach die aandacht heeft voor de individuele medewerker. Die kennis neem je mee als je daarna met je medestudenten onderzoek gaat doen bij een organisatie. Zijn alle rollen in het bedrijf op een evenwichtige manier ingevuld? Je interviewt medewerkers over hun dagelijkse werk en doet daarnaast literatuuronderzoek. Aan de hand van die gegevens stel je een profiel op van de organisatie. Je doet aanbevelingen en werkt deze uit tot concrete middelen. Zo lever je bijvoorbeeld een opzet op voor een vaardigheidstraining op of een verbeterplan voor strategieontwikkeling. Ben je deeltijdstudent, dan doe je het onderzoek naar leiderschap in jouw eigen organisatie.

Opbouw van de minor Leiderschap in de 21e eeuw

De docenten geven theorielessen en begeleiden jou tijdens je praktijkonderzoek. Er zijn gastlessen van diverse experts op het gebied van leiderschap.

Met de minor Leiderschap in de 21e eeuw draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:

 • SDG 8: Aandacht voor goede arbeidsomstandigheden, relevante werkzaamheden en persoonlijke ontwikkeling.
 • SDG 9: Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur.
 • SDG 17: Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken.

Met deze minor leer jij het volgende:

 • Je kent de leiderschapsrollen en weet wat leiderschapsgedrag doet in organisaties.
 • Je begrijpt dat jouw eigen houding de kwaliteit van je leiderschap bepaalt.
 • Je weet hoe je onderzoek kunt doen naar leiderschap.
 • Je kunt een training of verbetertraject ontwikkelen.
 • Je weet hoe je adviezen geeft die landen bij de opdrachtgever.

Je week ziet er als volgt uit:

Voltijd

 • Maandagmiddag en woensdagmorgen les op HZ.
 • De rest van de week werk je in teams aan de opdrachten.

Deeltijd

 • Maandagmiddag les op HZ.
 • De rest van de week doe je in je eigen organisatie onderzoek.

Voor deze minor is het volgende boek verplicht:

 • Meyer & Meijers (2018) Leadership Agility, Boom Uitgevers

Voor deze minor geldt de volgende toets:

 • Portfolio (100%). Jij beschrijft in een portfolio wat je hebt geleerd over leiderschapsrollen en hoe je ze kunt toepassen en je beschrijft het praktijkonderzoek dat je hebt uitgevoerd.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Sportkunde.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Semester 2

De minor loopt van 5 februari 2024 tot en met 5 juli 2024.

Aanmelden kan van 15 september 2023 tot en met 1 december 2023.

Semester 1

De minor loopt van september 2024 tot en met januari/februari 2025.

Aanmelden kan vanaf maart 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Maureen den Hamer

Docent minor Leiderschap in de 21e eeuw

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Maureen den Hamer, docent minor Leiderschap in de 21 eeuw

Mail Maureen

Schrijf je in voor deze minor

HZ-student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Dat doe je door je aan te melden voor de minor én voor de toetsen. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Let op: deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden.

Ons minorenaanbod

Risk Management, Reporting, Auditing & Taxes

Jij leert hoe je rekening houdt met managementrisico’s, een jaarrekening samenstelt en een fiscale aangifte verzorgt.

Minor International Practice

International Practice

Jij maakt kennis met een andere cultuur en doet internationale ervaring tijdens een onderzoeksstage bij een organisatie in het buitenland.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Minor Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld Overzichtpagina afbeelding

Filosofie en Ethiek in het Beroepenveld

Je maakt kennis met de inzichten van filosofen, schrijvers en kunstenaars en onderzoekt wat filosofie betekent voor jou en je beroep.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?