Pedagogisch Professional Kind en Educatie Associate degree

Heb jij oog voor talenten van kinderen? En wil jij een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kinderen en hun talenten tot bloei laten komen? Dan is deze Associate degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie iets voor jou!

Kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar oud zijn volop in ontwikkeling. Ouders, opvoeders, de school, de kinderopvang en alle andere partijen in het netwerk van een kind dragen hier aan bij. Jij bent straks degene die ervoor zorgt dat kinderen hun talenten ontwikkelen. Vanuit een gerichte observatie kun je behoeftes bij kinderen signaleren. En weet je hoe je een behandelingsplan voor normale of licht problematische ontwikkelvraagstukken kunt uitvoeren. Denk aan zindelijkheid, taalverwerving en omgaan met cultuurverschillen bij 0 tot 8 jarigen of aan opstandig gedrag, huiswerkbegeleiding, overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs en gamen bij 8 tot 14 jarigen. Bij meer problematische vraagstukken weet je precies welke professional je kunt in schakelen en zie je er op toe dat alle partijen betrokken blijven bij de ontwikkeling van het kind. 

Lees meer
Download brochure

Opbouw

Programma

Het programma van deze Associate degree duurt twee jaar. Je dient in totaal 120 studiepunten te halen. 

Het eerste studiejaar
In het eerste studiejaar verdiep je je in pedagogische theorieën en leer je deze te vertalen naar verschillen tussen kinderen en groepen kinderen. 

Ontwikkelingen stimuleren, interactie tussen kinderen begeleiden, het spelend leren en oog hebben voor talentontwikkeling bij jezelf en bij kinderen komen aan bod. Naast theoretische kennis staat eveneens de praktijkervaring centraal. Deze praktijkervaring doe je gericht op binnen je eigen werksetting of via een stageplaats. 

Thema’s als het kind en zijn ontwikkeling, het kind en zijn spel, het kind en zijn (in)formele netwerk en het kind en zijn talenten staan het eerste jaar centraal. 

Het tweede studiejaar
In het tweede studiejaar ligt de nadruk op de sociale omgeving van de kinderen, het gezin en de wijk. De theorie en praktijk zijn gericht op opvoedkunde, gezondheid en bewegen, gespreksvaardigheden, omgaan met ouders, wet- en regelgeving en beroepsethiek. Aan het einde van de studie voer je een praktijkgericht onderzoek uit. 

In het tweede studiejaar staan deze thema’s centraal: de pedagogisch professional binnen de multidisciplinaire keten, de pedagogisch professional en zijn domeinoverstijgende deskundigheid, de pedagogisch professional en zijn juridische kaders en de pedagogisch professional en zijn vakbekwaamheid.

Verschil tussen een Associate degree en Bachelor

Praktische informatie

Studiekosten
Begeleiding

In de opleiding werk je zowel aan je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Je krijgt hierbij persoonlijke begeleiding, waarbij 'talentgericht werken' centraal staat. Tijdens je studie krijg je feedback van medestudenten, docenten en je coach op jouw opgeleverde werk. 

In het uitvoeren van opdrachten en onderzoek heb je keuzevrijheid, zodat je jezelf intellectueel en creatief verder kan ontwikkelen. Zo voer je je opdrachten uit die passen bij de organisatie waarvoor je werkt, je interesses en je leerwensen. 

Studeren in deeltijd

Deze Associate degree-opleiding wordt aangeboden in deeltijd. Je hebt een vaste lesdag in week op de HZ van 9.00 uur tot 17.45 uur. Daarnaast heb je twee dagen in de week een werkplek waar je praktijkervaring op doet.

Toelatingseisen

Je wordt toegelaten met een mbo-opleiding niveau 4, een havo of vwo vooropleiding. Ook heb je een werkplek van 16 uur per week nodig. 

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt.

Werkplek

Tijdens de opleiding pas je wat je geleerd hebt, direct toe in de praktijk. Daarom heb je tijdens het volgen van deze opleiding een relevante werkplek (betaald of onbetaald) van minimaal 16 uur per week nodig. Belangrijk is dat je een werkplek hebt in de context van het onderwijs, kinderopvang, welzijn of jeugdzorg en dat je werkt met een doelgroep van kinderen van 0 tot 14 jaar oud.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de Associate degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie in deeltijd? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink

Webinar

Bekijk een online webinar van Pedagogisch Professional Kind en Educatie. Docente Inge en studente Stephanie vertellen je meer over de inhoud van het programma. 

Na de opleiding

Gefeliciteerd! Na het behalen van je diploma kun je de titel Associate degree (Ad) achter je naam zetten. 

Wanneer je na deze Ad-opleiding wil doorstuderen, dan is het mogelijk om door te stromen naar de bachelors Leraar Basisonderwijs en Pedagogiek

Leraar Basisonderwijs
Als je wilt doorstromen naar het derde jaar van de Bachelor-opleiding Leraar Basisonderwijs, dan volg je tijdens de Bachelor een aanvullend schakelprogramma van 30 studiepunten. Dit schakelprogramma is in ontwikkeling. De opleiding is voornemens om dit aan te bieden tijdens de minor in het derde jaar van de Bachelor. In dit geval loop je geen studievertraging op. 

Pedagogiek
Wil je verder met de Bachelor-opleiding Pedagogiek? Dan kun je direct doorstromen in het derde jaar van de opleiding. Er zijn geen aanvullende toelatingseisen, dan je Associate degree-diploma. 

De Ad Pedagogisch professional Kind en Educatie leidt je op voor rollen als ondersteuner, begeleider, vormgever en initiator binnen het onderwijs, de kinderopvang, welzijnsorganisaties of de jeugdzorg. Na je afstuderen ben je een volwaardige jeugdprofessional die de weg weet in een multidisciplinair team!  

Dit betekent dat je na het behalen van je Associate degree-diploma, aan de slag kunt gaan als gespecialiseerde pedagogisch medewerker, pedagogisch coach, onderwijsondersteuner, leraarondersteuner of peuterspeelzaalleidster. 

Als favoriet opslaan

Gerelateerd

Als favoriet opslaan