Hbo leergang

Het nieuwe leiderschap

Het nieuwe leiderschap

Hoe word je een leider in plaats van ‘de baas’? Hoe krijg je je team mee, ook al roepen de besluiten en voorgenomen plannen initieel weerstand op? Krijg dieper inzicht in jouw leiderschapsrol met de opleiding “Het nieuwe leiderschap”.

De wereld van nu kent een hoge mate van verandering en onzekerheid. Complexe vraagstukken bepalen voor een groot deel de maatschappelijke agenda. Deze ontwikkelingen vragen niet alleen veel van je team, maar ook van jou als leidinggevende. Tijdens de opleiding Het nieuwe leiderschap coachen we je tot een ondernemende, innovatieve en waarde-gedreven leidinggevende, die in staat is in te spelen op deze veranderende wereld. Daarbij gebruiken we de vraagstukken die je in je dagelijkse werkpraktijk tegenkomt. Door de opleiding bouw je gaandeweg vanzelfsprekend regie op en verbeter je de prestaties van je team.

Jouw leiderschapsrol staat centraal

In acht verschillende modules krijg je dieper inzicht in jouw leiderschapsrol. Bijna elke module wordt geïntroduceerd door een masterclass van inspirerende leiders uit verschillende sectoren die jou een inkijkje geven in hun weg naar succesvol leiderschap. Wat heeft hen gestimuleerd? Wat waren de obstakels en hoe hebben ze die overwonnen? Welke lessen kunnen zij daaruit trekken? De focus tijdens de modules ligt op:

 • Hoe je diverse leiderschapsactiviteiten zo inzet dat je de koers bepaalt van je team, organisaties inricht, relaties onderhoudt en mensen centraal zet.
 • Hoe je in diverse leiderschapsrollen kunt inspireren, pionieren en ontwikkelen.
 • De leiderschapspersoonlijkheid. Bewust zijn van je omgeving en hoe te communiceren.
 • Het team met bijvoorbeeld het gezamenlijk komen tot teambesluiten, dialoog aangaan en gezamenlijk de visie en doelen nastreven.
Lees meer

Kenmerken

 • Hbo leergang
 • Cursus
 • 8 Maanden
 • Nederlands
 • Vlissingen
Programma

Opbouw opleiding

De opleiding bestaat uit verschillende themamodules en masterclasses van toonaangevende leiders uit het werkveld. Hierbij staat leren vanuit kennis en ervaring centraal. Dit betekent dat de inbreng vanuit jouw dagelijkse werkpraktijk erg belangrijk is. Jouw ingebrachte vraagstukken worden namelijk getoetst aan de hand van de theorie en ervaringen van medecursisten. Tussen de verschillende modules werk je aan opdrachten.

Modules

Modules

Het programma is opgebouwd uit verschillende modules. Je krijgt les van toonaangevende docenten uit zowel Nederland als België. Bekijk hieronder het overzicht van de modules.

Module 1: Introductie en kennismaking met leiderschap

Docenten: Luuc Smit en Leo van Vliet.

Module 2: Wat is leiderschap en leidinggeven

Docenten: Luuc Smit en Leo van Vliet. Masterclass van Toon Gerbrands.

Module 3: Coaching en begeleiding

Docenten: Luuc Smit en Leo van Vliet. Masterclass van Maarten Ducrot.

Module 4: Leiderschap en Visie

Docenten: Luuc Smit en Leo van Vliet. Masterclass van Carla Peijs.

Module 5: Wat is eigenlijk Feedback?

Docent: Luuc Smit. Masterclass van Anda van Stegeren.

Module 6: Wat is het profiel van een leidinggevende?

Docenten: Luuc Smit en Leo van Vliet. Masterclass van Rob van der Meulen.

Module 7: Wat betekent luisteren in een organisatie?

Docenten: Luuc Smit en Leo van Vliet. Masterclass van Manu Keirse.

Module 8: De ronde van Nederland en de ervaringen

Docenten: Luuc Smit en Leo van Vliet

Afsluiting en presentaties

Docenten: Luuc Smit, Leo van Vliet en Andy Minderhoud.

Masterclasses

Masterclasses

Wat is succesvol leiderschap? Tijdens diverse masterclasses laten toonaangevende leiders uit diverse sectoren je kennismaken met hun ervaringen en drijfveren.

Toon Gerbrands

Toon Gerbrands is een Nederlands sportcoach, manager en schrijver. Hij stond in 2014 aan de start van zijn carrière als algemeen directeur van voetbalclub PSV en maakte naam als clubcoach in de volleybalwereld waar hij meerdere landskampioenschappen en de Europacup won. Met het Nederlands mannenvolleybalteam werd hij in 1997 Europees Kampioen. In zijn tijd als algemeen directeur van voetbalclub AZ behaalde de Alkmaarse club aansprekende resultaten. Van het landskampioenschap in het seizoen 2008 - 2009 tot de bekerwinst in 2013. Tegenwoordig is hij algemeen directeur bij voetbalclub PSV, waar hij in zijn eerste vier seizoenen direct drie keer de landstitel heeft gewonnen. Gerbrands heeft een uitgesproken visie op leiderschap.

Karla Peijs

Karla Peijs staat op plek 9 in de top 25 machtigste vrouwen van 2011. Zij was Commissaris van de Koningin in Zeeland en commissaris van Aegon. Ze heeft de functie van Minister van Verkeer en Waterstaat vervuld en veel politieke functies bekleed in binnen- en buitenland. Naast haar rol als Commissaris van de Koningin heeft ze verschillende nevenfuncties op politiek-bestuurlijk vlak vervuld.

Maarten Ducrot

Maarten Ducrot is psycholoog en voormalig Nederlands wielrenner. Als verslaggever van wielerwedstrijden en mede-commentator bij NOS-sportprogramma’s, is hij niet meer weg te denken uit de sportwereld. In 1991 beëindigde hij zijn wielerloopbaan en is hij gaan werken in zijn nieuwe rol als organisatieadviseur. Momenteel runt hij een adviesbedrijf en weet hij met zijn jarenlange ervaring in leiderschap op de werkvloer als geen ander te inspireren.

Prof. dr. em. Manu Keirse

Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog en licentiaat in de medico-sociale wetenschappen. Gedurende zijn loopbaan heeft hij gewerkt op het kabinet van het ministerie van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu. Daarnaast is hij werkzaam geweest als directeur van de Patiëntenbegeleiding van de Universitaire Ziekenhuizen KU Leuven en als directeur-bestuurder van het Regionaal Ziekenhuis te Leuven. Hij gaf les aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Benelux Universiteit te Eindhoven. Prof. dr. em. Manu Keirse is verbonden aan de HZ University of Applied Sciences voor de opleiding Rouw en verlies.

Rob van der Meule

Rob van der Meule is zanger, dirigent, vocal coach en zangpedagoog. Zijn belangrijkste drijfveer is om een bijdrage te leveren aan de ontplooiing van mensen, zodat zij beter tot hun recht komen. Tijdens de masterclass deelt hij inzichten in de parallellen die er te trekken zijn tussen het leiden van een koor en het leiden van een bedrijf. Zijn motto: ‘always go with the singer’, is leidraad in zijn werk. Bij het leiden van een koor of een team gaat het om het waarderen van de uiteenlopende kwaliteiten die mensen hebben. Als een leider de verschillende competenties bij elkaar brengt, kan er pas chemie ontstaan tussen mensen.

Dr. A.H. van Stegeren

Dr. A.H. van Stegeren is fysiotherapeut, manueel therapeut en psycholoog. Met ruim 20 jaar ervaring als fysiotherapeut in een eigen praktijk, een studie klinische psychologie en een promotie op de effecten van stresshormonen op het geheugen, deelt Dr. A.H. van Stegeren tijdens een masterclass bijzondere inzichten.

Docenten

Vaste docenten aan de opleiding

Tijdens de opleiding gaan docenten je inspireren met hun kennis en kundigheid en vormen het aanspreekpunt tijdens de opleiding.

Luuc Smit

Luuc Smit is als hoofddocent van de opleiding de verbindende factor bij alle modules en het aanspreekpunt van de opleiding. Hij heeft ruim 15 jaar ervaring als docent aan de HZ University of Applied Sciences. Daarnaast is Luuc hulpverlener bij het Zeeuws collectief voor Haptonomie en heeft ruimschoots leidinggevende ervaring in verschillende functies binnen de jeugdzorg. Zo heeft hij onder andere ervaring als manager jeugdreclassering, jeugdbescherming, hoofd gedragsdeskundige en als directeur bij Slachtofferhulp Nederland. Hij inspireert mensen om te doen waar ze goed in zijn, zodat ze de dingen beter doen, met minder stress en vanuit hun eigen passie. Hij maakt daarnaast radio- en tv-programma’s op de regionale en landelijke omroep met betrekking tot zingeving en verbinding.

Leo van Vliet

Leo van Vliet inspireert als ondernemer in zijn creativiteit in denken, handelen en doen. Hij onderneemt graag en blinkt uit in het creëren van overzicht. Hij is duidelijk, recht door zee en omarmt contrasten. Als familie- en dierenmens is hij actief als zeehondenwachter en staat hij altijd klaar voor een zeezoogdier in nood. Uitdagingen geven hem energie en rust, en dat sluit goed aan bij de rust in zijn karakter.

Andy Minderhoud

Andy Minderhoud is docent Social Work aan de HZ University of Applied Sciences. Hij geeft les aan studenten binnen alle opleidingsjaren en is tevens coach van derde- en vierdejaarsstudenten. Naast zijn specialisatie in verschillende kennisvakken, is hij kwaliteitscoördinator van de opleiding Social Work en kwaliteitscoördinator voor het gehele domein Health, Education & Wellbeing. Hij is ruim elf jaar werkzaam als afstudeerbegeleider en eindverantwoordelijk voor de onderzoekslijn binnen Social Work. Tevens is hij betrokken als docent-onderzoeker binnen het lectoraat Healthy Region en nam hij deel in de klankbordgroep die betrokken was bij de ontwikkeling van het nieuwe HZ onderzoekskader.

Praktische informatie

De opleiding Het nieuwe leidinggeven wordt als opleiding aangeboden. Dit betekent dat het gaat om een 8 maanden durende opleiding, waarbij je twee dagen per maand modules volgt op een unieke en locatie gelegen aan het Noordzeestrand van Renesse. Er wordt naast de tweedaagse modules ook gebruik gemaakt van een digitale leeromgeving voor naslagwerk en inspiratie.

Toelatingseisen

Na een intakegesprek met Luuc Smit kun je worden toegelaten tot de opleiding Het nieuwe leiderschap. Daarnaast is het van belang dat je ruime tijd werkzaam bent in een coördinerende of leidinggevende positie in de profit of non-profit sector.

Startdatum

De opleiding start in januari 2022 bij voldoende belangstelling.

Studiebelasting

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende leidinggevenden waarbij er duidelijk rekening is gehouden met de studiebelasting buiten de opleidingsdagen om. De studiebelasting per week bedraagt ongeveer 3 uur. Daarnaast staat er twee dagen per maand een opleidingsdag gepland.

Studiekosten

De studiekosten voor de opleiding Het nieuwe leiderschap zijn €5.875,-. Naast het studiegeld zijn er ook kosten verbonden aan het intakegesprek van €125,-. Ook is er een mogelijkheid om tegen een aangepast tarief bij de leslocatie te overnachten.

Leslocatie

Je bent van harte welkom bij Het Business Meeting en Inspiration Center van De Zeeuwse Stromen in Renesse. Het vergader- en congrescentrum bevindt zich op een unieke en beeldschone plek tegen de duinen en het Noordzeestrand van Renesse. Een zakelijk inspiratiecentrum vol avontuurlijke verbeeldingskracht. De uitnodigende omgeving levert volop inspiratie om alle zintuigen te prikkelen.

Indien nodig kan er volledig coronaproof gewerkt worden. Er is geen sprake van online onderwijs. Mocht de situatie zich voordoen dat het verzorgen van live lessen niet mogelijk is, dan worden de lessen verplaatst naar een later moment.

Aanmelden en contact

Wil je meer informatie of vragen stellen over deze opleiding? Neem contact op met hoofdopleider Luuc Smit via l.smit@hz.nl of bel naar 06-30382318. Aanmelden kan via dit inschrijfformulier.

Na de opleiding

Na de opleiding

Opleiding

De opleiding Het nieuwe leiderschap geeft de mogelijkheid om vaardigheden als leidinggevende naar een hoger niveau te tillen. Op welke manier krijg je je team mee, ook al roepen de besluiten weerstand op? In deze opleiding krijg je meer inzicht in jouw leidersrol. Daarnaast verbeter je de prestaties van je team. Na de opleiding:

 • Heb je meer inzicht in je persoonlijke gedragspatronen.
 • Ontwikkel je jouw visie op je rol in de organisatie.
 • Maak je gemakkelijker keuzes over werk en privéleven.
 • Laat je belemmerende overtuigingen los.
 • Ken je manieren om lichamelijk en geestelijk in balans te komen.
 • Handel je effectiever in diverse (werk)situaties.
 • Ervaar je controle in situaties waar je dat mogelijk eerst niet had.

Certificaat

Na het afronden van de opleiding ontvang je een certificaat.

Aanmelden

Meld je nu aan voor deze opleiding

Aanmelden kan via dit inschrijfformulier.

Als favoriet opslaan