Cursus

Hybride Zorgopleider

Hybride Zorgopleider

Kriebelt het om jouw vakkennis over te brengen aan nieuw talent? Wil jij van betekenis zijn voor het onderwijs en leerlingen helpen in hun ontwikkeling? En sta jij open voor een afwisselende werkweek waarin je zowel in de praktijk als het onderwijs werkzaam bent? Kies dan voor de cursus Hybride Zorgopleider aan de HZ, die in samenwerking met ZAOS Deltaplan Zeeuwse zorgaanbieders, Scalda en het VO onderwijs wordt verzorgd en mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage vanuit Regionale Aanpak Personeelstekort.

De cursus Hybride Zorgopleider biedt jou de kans om het onderwijs en de praktijk dichter bij elkaar te brengen, wat zowel de onderwijswereld als zorgorganisaties ten goede komt. In dit unieke traject word je opgeleid tot zorgopleider binnen het onderwijs. Hybride zorgopleiders zijn zowel werkzaam in de praktijk als het onderwijs. Hoe waardevol is het om jouw vaardigheden, actuele kennis en ervaring vanuit de praktijk te delen met nieuw talent, om zo een aankomende generatie te enthousiasmeren voor jouw vak?

Dankzij de goede uitwisseling van actuele praktijkkennis, ervaringen en vaardigheden brengt deze opleiding het onderwijs en de praktijk nog dichter bij elkaar en bereidt jou optimaal voor op je rol als toekomstig zorgopleider. Dit leer je tijdens het opleidingstraject:

 • Je leert anderen coachen én kunt deze competenties toepassen binnen jouw eigen beroepspraktijk.
 • Je maakt op een laagdrempelige manier kennis met het onderwijs en ondervindt welke rol in het onderwijs het beste bij jou past.
 • Je leert (technische) kennis, vaardigheden en attitudes overdragen.
 • Je maakt je werkweek afwisselender en aantrekkelijker doordat je een deel van de tijd ook lesgeeft of andere onderwijsactiviteiten uitvoert.
 • Je bent in staat om scholingsactiviteiten, trainingen en cursussen te verzorgen.
 • Je leert hoe je lesmateriaal kunt ontwikkelen.

Naast de vele voordelen voor zorgmedewerkers is dit opleidingstraject ook waardevol voor zorgorganisaties en onderwijsinstellingen:

 • Zorgorganisaties kunnen inspelen op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, de ontwikkeling van medewerkers en het opleidingsklimaat binnen de organisatie.
 • Zorgorganisaties krijgen toegang tot een netwerk van toekomstige vakmensen en het beroepsonderwijs.
 • Studenten worden nóg beter voorbereid op de praktijk doordat onderwijs samen met de praktijk wordt ontwikkeld. Dit brengt het onderwijs en de praktijk nog dichter bij elkaar.
 • Binnen het onderwijs kan de Hybride Zorgopleider, als expert, van toegevoegde waarde zijn binnen een onderwijsteam om specialistische vakkennis over te brengen, lesmateriaal te ontwikkelen of instructies te verzorgen.

Het opleidingstraject Hybride Zorgopleider wordt als cursus aangeboden. Het totale traject duurt acht maanden en bestaat uit 18 scholingsbijeenkomsten en 80 stage-uren. De cursus is opgebouwd uit twee fases: een basisdeel (A) en een verdiepend deel (B). Na het volgen van fase A en B heb je de totale cursus doorlopen en ontvang je het certificaat ‘Hybride Zorgopleider’.

Lees meer

Kenmerken

 • Cursus
 • Cursus
 • 8 Maanden
 • Nederlands
Programma

Opbouw cursus

De cursus Hybride Zorgopleider is vormgegeven in samenwerking met het onderwijs en werkveld.

De cursus Hybride Zorgopleider is opgebouwd uit een laagdrempelig, flexibel en op maat gemaakt professionaliseringsprogramma volgens de principes van ‘Samen opleiden in de school’, aansluitend bij de wensen en wettelijke eisen van het onderwijs. Daarnaast biedt het een meerwaarde voor zorgorganisaties, bijvoorbeeld ten behoeve van interne training, coaching en begeleiding. Je wordt opgeleid tot hybride zorgopleider en loopt stage om onderwijservaring op te doen. Zo leer je het onderwijs beter kennen en op een verantwoorde manier kennis en vaardigheden over te dragen.

Globaal ziet het programma van de cursus Hybride Zorgopleider er zo uit:

Fase A: Basisdeel

Tijdens fase A leer je basiskennis en vaardigheden op onderwijskundig gebied, én doe je ervaring op om didactisch verantwoord workshops, trainingen en gastlessen te verzorgen. Ook leer je om excursies of onderwijsactiviteiten te regelen en stagiair(e)s te begeleiden. Na afronding van fase A ontvang je een ‘Bewijs van Deelname Basistraject Hybride Zorgopleider’.

Module 1: de startende onderwijsgevende

 • Hoe geef je (effectief) les?

Module 2: het werken met leerlingen/studenten

 • Communicatiestijlen: wie ben ik zelf als opleider?
 • Hoe creëer je een veilige leeromgeving?

Module 3: de krachtige leeromgeving

 • Hoe kun je verschillende soorten kennis en vaardigheden aanleren?
 • Op welke manieren kun je feedback geven?

Module 4: de begeleider/coach

 • Welke kenmerken van leerlingen/studenten herken je en hoe ga je ermee om?
Fase B: Verdieping

In fase B krijg je inzicht in onderwijskundige, didactische en pedagogische elementen die van invloed zijn op het onderwijsproces. Je leert om zorg specifieke kennis, vaardigheden en attitudes over te dragen, scholingsactiviteiten te organiseren, trainingen en cursussen te verzorgen en lesmateriaal te ontwikkelen. Na het afronden van fase A en B heb je de totale cursus doorlopen en ontvang je het ‘Certificaat Hybride Zorgopleider’.

Module 1: de startende onderwijsgevende

 • Hoe zorg je ervoor dat de kennis en vaardigheden goed verwerkt worden?
 • Hoe kun je checken of de leerdoelen worden behaald en iedereen het begrijpt?
 • Op te leveren product: een observatieopdracht en een lesopzet opgebouwd rondom lesdoelen en kennisniveaus.

Module 2: het werken met leerlingen/studenten

 • Groepsdynamica: hoe gaan leerlingen met elkaar om en als groep met jou?
 • Hoe ga je om met de diversiteit in een groep?
 • Hoe kun je samenwerkend leren toepassen in het onderwijs?
 • Op te leveren product: een observatieopdracht en de opzet van een kennismakingsprogramma om een nieuwe groep op te starten.

Module 3: de krachtige leeromgeving

 • Welke instructietechnieken kun je inzetten?
 • Met welke diverse verwerkingsopdrachten kun je werken?
 • Hoe kun je op een verantwoorde manier evalueren en toetsen?
 • Hoe maak je effectief gebruik van de leeromgeving?
 • Op te leveren product: een observatieopdracht en een lessenserie, inclusief toetsing, beoordeling en een toetsmatrix.

Module 4: de begeleider/coach

 • Welke aanpak kun je toepassen bij leerbelemmeringen?
 • Hoe kun je omgaan met verschillen tussen leerlingen/studenten?
 • Op te leveren product: een observatieopdracht en een verslag van een begeleidingsgesprek met een zorgleerling vanuit de rol als toehoorder.
Ervaringen

Waarom deze opleiding?

Wil jij weten wat opleiders, zorgwerkgevers en studenten van de opleiding Hybride Zorgopleider vinden en waarom deze opleiding van belang is? Lees dan de verschillende ervaringen.

Flexibel studeren

Studiebelasting

Studieduur

De gehele cursus duurt acht maanden en bestaat uit 18 scholingsbijeenkomsten en 80 stage-uren. De cursus wordt in twee verschillende fases aangeboden. Elke fase duurt vier maanden bestaande uit 9 scholingsbijeenkomsten en 40 stage-uren.

Flexibel studeren

Flexibel studeren aan het opleidingstraject Hybride Zorgopleider houdt in dat de doorlopende leerlijn geheel op maat wordt aangeboden. Studenten en zorgorganisaties maken de keuze welk type opleidingstraject (basis of het complete traject) het meest geschikt is voor jou.

Studiebelasting

Fase 1: Hybride Zorgopleider A
Gedurende het basisdeel volg je circa negen scholingsdagen van 16.00 uur tot 20.00 uur. Daarnaast loop je minimaal 40 uur stage op het VO-, mbo of hbo. De scholingsdagen worden op een zeer interactieve manier vormgegeven waarbij met name de ervaring vanuit de stages centraal staat.

Fase 2: Hybride Zorgopleider B
Gedurende het verdiepende deel volg je circa 9 scholingsdagen van 16.00 uur tot 20.00 uur. Daarnaast loop je minimaal 40 uur stage op het VO, mbo of hbo.

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op woensdag van 16.00 uur tot 20.00 uur. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door, met, en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Toelatingseisen

Voor een oriëntatie op VO/mbo dien je te beschikken over minimaal een zorg-gerelateerde opleiding op mbo-4 niveau (voorkeur hbo) en een hbo werk- en denkniveau. Bij interesse in een oriëntatie op het onderwijs in het hbo, dien je te beschikken over universitair werk- en denkniveau.

Voorafgaand aan de opleiding vinden er intakegesprekken plaats.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de cursus Hybride Zorgopleider? Vul dan dit formulier in.

Na aanmelding wordt er een persoonlijk intakegesprek ingepland. Dan wordt er gekeken welke achtergrond je hebt en eventuele wensen worden besproken. Na aanleiding van dit gesprek wordt er bepaald in hoeverre het opleidingstraject bij jouw achtergrond en wensen aansluit.

Adviesgesprek

Overweeg jij om (weer) te gaan studeren, maar weet je niet zeker of het wel bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan bij Kim Boes via kboes@scalda.nl. Tijdens dit gesprek geven we je meer informatie over de inhoud, studievorm en de combinatie tussen studeren, werken en je privéleven.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De cursus Hybride Zorgopleider start in september 2022.

Studiekosten

Fase 1: Hybride Zorgopleider A
De financiële investering van het basisdeel bedraagt € 1.625,- inclusief lesmateriaal en catering per deelnemer.

Fase 2: Hybride Zorgopleider B
De financiële investering van het verdiepende deel bedraagt € 1.625,- inclusief lesmateriaal en catering per deelnemer.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Hybride Zorgopleider

Het onderwijs heeft een groot tekort aan zorgdocenten en dat neemt de komende jaren toe. Na het behalen van het certificaat Hybride Zorgopleider kun je naast jouw baan in de praktijk als hybride zorgopleider aan de slag. In het VO en mbo onderwijs mag je maximaal 240 uur onbevoegd lesgeven. In diverse onderwijsrollen als zorgopleider, expert, gastdocent, stagebegeleider, afstudeerbegeleider en/of als lid van de examencommissie.

Dankzij de combinatie van jouw praktijkervaring en de kennis die je opdoet, ben jij met jouw expertise, van toegevoegde waarde voor het onderwijs van de toekomst!

Certificaat

Na afronding van fase A ontvang je een ‘Bewijs van Deelname Basistraject Hybride Zorgopleider’. Na het afronden van fase A en B heb je de totale cursus doorlopen en ontvang je het ‘Certificaat Hybride Zorgopleider’.

Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan