Willem Böttger

Lector Biobased Bouwen

Willem Böttger is als lector Biobased Bouwen, verbonden aan het Centre of Expertise Biobased Economy, een samenwerkingsverband van HZ en Avans. Hij combineert deze functie met het zijn van directeur innovatie bij bio-composietbedrijf NPSP.

Willem studeerde Experimentele Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na als junior gewerkt te hebben bij het Instituut voor Reinigingstechnieken TNO, werkte hij als onderzoeker bij TNO Bouw op het gebied passieve zonne-energie en op het gebied van fout detectie van HVAC installaties met neurale netwerken. Bij de afdeling Building Integrated PV bij Ecofys, heeft Willem gewerkt als projectleider van grote EU projecten op het gebied van duurzame energie in de gebouwde omgeving. Het werk bij Ecofys heeft o.a. geleidt tot twee patenten voor producten in de bouw. 

Vervolgens heeft hij bij New Energy Works en bij Amsterdam Reduceert CO2 met woningbouwcorporaties projecten aangejaagd op gebied duurzame energie in de gebouwde omgeving. Hij heeft vervolgens het detacheringsbedrijf Real Energy People opgericht. Binnen zijn huidige bedrijf NPSP maakt hij duurzame, vezelversterkte kunststoffen voor bouw, design, mobiliteit en industrie. De ambitie is om een inspiratiebron te zijn voor ingenieurs en vormgevers bij het ontwikkelen van mooie, alledaagse producten van biocomposieten en hiervoor hightech technologie beschikbaar te maken.

Projecten

Lerend Netwerk Biobouwers

Leren Netwerk Biobouwers ontwikkelt een onderwijsmethode voor de bouwsector waarin bio-circulaire materialen, ecologisch systeemdenken en 21e-eeuwse vaardigheden centraal staan. Het onderwijsmateriaal wordt getest en de ervaringen worden gebruikt voor een actieplan, gericht op de ontwikkeling van een innovatief leerprogramma.

Biobased Bouwen