Tanja Moerdijk

Docent-onderzoeker Marine Biobased Specialties

E: tanja.moerdijk@hz.nl

Tanja Moerdijk is een analytisch chemicus, die is gespecialiseerd in het toepassen van chemische kennis in het verwaarden van zeewier als grondstof in een bio-circulaire economie met food, eiwitvervangers en bioplastics als keywords.

Samen met studenten verdiept Tanja zich onder meer in het chemische smaak- en textuurprofiel van zeewier om zo bij te dragen aan een duurzame productie en verwerking van zeewier tot eindproduct voor de consument. Tevens coördineert zij de ontwikkeling van een geïntegreerde onderzoeksleerlijn in het chemie-curriculum waardoor inbedding van praktijkgericht onderzoek in de opleiding wordt geborgd.

Zeewier heeft potentie

Haar visie is dat zeewier potentie heeft voor de toekomst wereldwijd, in Nederland, maar vooral ook in Zeeland. "Praktijkgericht onderzoek kan een wezenlijke bijdrage leveren. De HZ-onderzoeksgroepen kunnen de provincie helpen om zich te positioneren en profileren als zeewierregio." Samenwerking met de beroepspraktijk, maar ook tussen disciplines, denk aan chemie, aquacultuur, datascience, engineering, toerime en sconomie is volgens Tanja van cruciaal belang.

Projecten

Chemische kennis toepassen in de praktijk met kombucha als resultaat

Brouwerij Vermeersen in Hulst wil zich naast het brouwen van bier richten op de productie van kombucha. Kombucha is gefermenteerde (zwarte of groene) thee. Van oudsher dichten mensen er helende krachten aan toe. Marine Biobased Specialties helpt mee met het proces.

Marine Biobased Specialties

Fresh Layer: Onderzoek naar eetbaar plastic

Je leest dit omdat je een eetbare waterbubbel hebt gegeten (of is het gedronken?) in het paviljoen van HZ University of Applied Sciences op Concert at SEa. Het is één van de vele toepassingen van eetbaar plastic, gemaakt van zeewier.
De HZ-onderzoeksgroep Marine Biobased Specialties (MBBS) doet in het project Fresh Layer onderzoek naar de ontwikkeling van duurzaam verpakkingsmateriaal dat eetbaar is. Plastic is slecht voor het milieu. Het is nauwelijks te recyclen en als het in zee terechtkomt ontstaat er een plasticsoep die schadelijk is voor flora en fauna.

Marine Biobased Specialties

Circular Seaweed feed

Marine Biobased Specialties