Arjen Hartog

Extern Onderzoeker Onderwijsexcellentie Voortgezet Onderwijs

Arjen Hartog is eerstegraads docent en afgestudeerd in de milieukunde. Als docent-onderzoeker is hij werkzaam op CSW Van de Perre in Middelburg. Hier geeft hij het vak Biologie aan bovenbouw leerlingen van HAVO en VWO. Tevens is hij voor de CSW betrokken bij de onderzoeksgroep Van de Perre.
De onderzoeksgroep Van de Perre heeft onder andere drie jaar onderzoek gedaan naar het gebruik van de iPad door leerlingen. In het eerste deel van het onderzoek werd de focus gelegd op de tevredenheid naar het gebruik van iPad. In het vervolgonderzoek is voornamelijk ingezoomd op de afleiding die het gebruik van de iPad met zich meebrengt.

In de lessen biologie probeert Arjen door onder andere differentiatie het beste uit zijn leerlingen te halen. Specifiek in de voorbereiding naar het examen tracht hij dit te doen door iedere leerling die opdrachten aan te bieden die zij nodig hebben. Naast de regulieren lessen biologie begeleid hij ook een aantal leerlingen bij het maken van hun profielwerkstuk in (voor)examenjaar.

Verdere ervaring heeft Arjen in het doen van onderzoek naar zelfsturende opdrachten, differentiatie, motivatie en doorstroom van leerlingen. Zo werd er in zijn onderzoek ter afsluiting van de opleiding docent-onderzoeker aan de UCR: “Differentiatie bevordert motivatie” (2014) gekeken wat het effect is als zowel excellente leerlingen, als ‘standaard’ leerlingen, gedifferentieerde opdrachten te maken krijgen.

Arjen is niet werkzaam voor de HZ University of Applied Sciences, echter wel verbonden aan het HZ-lectoraat Onderwijsexcellentie Voortgezet Onderwijs als onderzoeker.

Projecten

Onderwijsexcellentie in het voortgezet onderwijs

Onderzoek naar motiverend onderwijs, leren op maat en de school als lerende organisatie.​

Onderwijsexcellentie Voortgezet Onderwijs

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×