Groen weiland 1600x400 header

Willem Böttger

Lector Biobased Bouwen

Willem Böttger is als lector Biobased Bouwen verbonden aan het Centre of Expertise Biobased Economy, een samenwerkingsverband van de HZ en Avans. Hij is tevens directeur innovatie bij biocomposietbedrijf NPSP. Willem studeerde Experimentele Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na als junior te hebben gewerkt bij TNO, werkte hij als onderzoeker bij TNO Bouw op het gebied passieve zonne-energie en van foutdetectie van HVAC-installaties met neurale netwerken. Bij de afdeling Building Integrated PV bij Ecofys, heeft hij gewerkt als projectleider van grote EU-projecten op het gebied van duurzame energie in de gebouwde omgeving. Het werk bij Ecofys heeft o.a. geleid tot twee patenten voor producten in de bouw. Vervolgens heeft hij bij New Energy Works en bij Amsterdam Reduceert CO2 met woningbouwcorporaties projecten aangejaagd op gebied van duurzame energie in de gebouwde omgeving. Vervolgens richtte hij het detacheringsbedrijf Real Energy People op. Binnen zijn huidige bedrijf NPSP maakt hij duurzame, vezelversterkte kunststoffen voor bouw, design, mobiliteit en industrie. De ambitie is om een inspiratiebron te zijn voor ingenieurs en vormgevers bij het ontwikkelen van mooie, alledaagse producten van biocomposieten en hiervoor hightech-technologie beschikbaar te maken.

Header biobased paviljoen 2
Biobased oplossingen

Circular Biobased Construction Industry

Het Interreg 2 Zeeën-project Circular Biobased Construction Industry (CBCI) onderzoekt hoe je grondstoffen in de bouw efficiënter kunt gebruiken om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Niet alleen in de bouwfase, maar tijdens de hele levenscyclus van een gebouw. Voor de transitie naar een circulaire economie wordt een integrale aanpak voor circulair en biobased bouwen ontwikkeld, die de basis vormt voor de bouwsector.

De bouw is een grootverbruiker van materialen en verantwoordelijk voor ongeveer 33 procent van de totale CO2-uitstoot. Momenteel zijn de gebruikte componenten en materialen vaak niet aanpasbaar tijdens de levenscyclus. Ze zijn ook niet gemaakt van hernieuwbare, biobased materialen. Dit komt omdat de meeste bouwprojecten nog op een lineaire manier zijn ontworpen, wat hergebruik van materiaal bemoeilijkt. Een transitie van de huidige, lineaire bouw’naar een biobased, circulaire bouw is noodzakelijk.

Integrale aanpak
Om circulair en biobased bouwen te kunnen realiseren is een integrale aanpak nodig waarin processen, disciplines, bedrijven en wet- en regelgeving veranderd moeten worden. Dit betekent dat bestaande rollen van belanghebbenden in de bouwsector veranderen en nieuwe rollen nodig zijn.

Binnen CBCI wordt een aanpak ontwikkeld die samenhang garandeert tussen technische, juridische en sociale aspecten en businessmodellen om biobased en circulair te kunnen ontwerpen en bouwen. Wat wordt ontwikkeld moet vervolgens op industriële schaal kunnen worden gemaakt.

Bouwprojecten
Twee real-life bouwprojecten vormen de kern van het CBCI-project. Dit zijn de zogenaamde living labs. Het eerste living lab is de uitbreiding van de GGZ-kliniek van de zorgorganisatie Emergis in Zeeland. De tweede is een nieuwbouw project van de KU Leuven voor de universiteitscampus in Gent in België. Sinds de start van het project zijn er cruciale keuzes gemaakt bij de aanbesteding van de living labs. Voor projectpartner Emergis is een Design & Build-aanbesteding gekozen voor de totale renovatie en nieuwbouw, terwijl projectpartner KU Leuven alleen Design & Build heeft gekozen voor de structuur en het skelet, terwijl er voor de plug-in modules is gekozen voor lease voor de HVAC-systemen plus de sanitaire en technische installaties.

HZ University of Applied Sciences werkt in het project samen met negen andere kennisinstellingen en organisaties en ruim twintig partners uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.