Header Data Science

Loek van der Linde

Docent-onderzoeker

Via een omweg van Kunstmatige Intelligentie en Taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht, is Loek van der Linde in 2018 afgestudeerd als Software Engineer aan de opleiding HBO-ICT op de HZ, waarna hij aan de slag ging als docent bij dezelfde opleiding.
In 2022 rondde hij de master Software Engineering aan de Open Universiteit af. In de opleiding HBO-ICT is Loek in alle studiejaren betrokken: van het zetten van de eerste stapjes in programmeren tot het begeleiden van afstuderen. In het lectoraat Data Science wordt Loek ingezet vanwege zijn kennis van software engineering en deep learning. Daar werkt hij aan projecten waarbij vraag is naar data engineering van grote hoeveelheden data, waarna die data gebruikt wordt om complexe modellen te ontwikkelen.
Enkele van die projecten zijn AIRTuB, waarbij met een drone naar windturbines op zee gevlogen wordt. Eenmaal aangekomen, inspecteert de drone met camera’s en sensoren de turbinebladen op kleine schade en erosie.
Een ander voorbeeld is het fieldlab Autonoom Varen, waarin een taxibootje volledig autonoom door de haven van Vlissingen vaart. Een groot aantal sensoren en camera’s verzamelt data, op basis waarvan de boot zelf beslist welke actie te ondernemen zodat de passagiers altijd veilig op bestemming aankomen.