Riobase, het mede door HZ-onderzoekers ontworpen systeem voor risicogestuurd beheer van het Zeeuwse rioleringsstelsel, is genomineerd voor de WOW-prijs. Dit is een prijs voor samenwerkingsprojecten in weg-, vaarweg- en waterbeheer. Van de ruim 30 genomineerde projecten is Riobase één van de acht kanshebbers en in de race voor de juryprijs van 10.000 euro. Ook is er een publieksprijs van 5000 euro. Stemmen kan via deze site.

Een goed werkend riool is van levensbelang, maar hoe zorg je er als kleine gemeente voor dat het beheer niet onnodig veel moeite en geld kost? De onderzoeksgroepen Data Science en Assetmanagement van de HZ, het samenwerkingsverband SAZ+ (bestaande uit Waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf en de dertien Zeeuwse gemeenten) hebben samen een raamwerk, een toolbox met instrumenten en technieken gemaakt waardoor kleinere gemeenten ook op basis van risico’s en data hun rioolstelsels kunnen beheren. Hierbij wordt er van uitgegaan dat je altijd op het riool kunt rekenen en alleen onderhoud wordt gepleegd als het echt nodig is. Dit scheelt onnodig werk en kosten.

Kennis en expertise

De meeste rioolbeheerders (gemeenten en waterschap) werken tot nu toe op basis van kennis en expertise in hun vakgebied. Elk jaar is er een ander deel van de stelsels in de dertien Zeeuwse gemeenten aan de beurt voor onderhoud. Een risicogestuurde manier van werken is lastig voor kleine gemeenten, waar vaak één of twee mensen verantwoordelijk zijn voor het rioolbeheer. Zij kunnen zich niet focussen op rioolbeheer omdat zij ook verantwoordelijk zijn voor andere taken van de gemeente.

WOW-prijs

Het platform WOW staat voor ‘Weg ontmoet Weg, Water ontmoet Water’. Het is het landelijke netwerk van weg-, vaarweg- en waterbeheerders en reikt iedere twee jaar de WOW-prijs uit. De prijs is een eervol podium voor projecten die, door buitengewone samenwerking, vernieuwing en verbetering brengen. De winnaars krijgen een geldbedrag om het project een stap verder te brengen. Ook is er een publieksprijs. Je kunt op Riobase stemmen via deze link. De prijzen worden uitgereikt op 2 november, tijdens de landelijke WOW-dag.