Zeeuws symposium ‘Lerend netwerk dementie’ op 25 januari

Op vrijdag 25 januari vindt het symposium ‘Lerend netwerk dementie’ plaats, waar het thema 'Langer thuis, hoe ondersteun je dat?' centraal staat. Naast lezingen van gastsprekers Frans Hoogeveen en Freek Gilissen worden er diverse Zeeuwse projecten rondom dementie gepresenteerd. De belangstelling is groot, zo’n 150 professionals maken kennis met de initiatieven om de zorg en het welzijn van mensen met dementie te verbeteren.

Experts delen ervaringen
Het doel van het symposium is om het leren van elkaar over dementie te stimuleren. Kennisuitwisseling tussen organisaties en (zorg)professionals staat centraal en daar hoort het in beeld te brengen van projecten en initiatieven in Zeeland bij. Deelnemers zijn onder meer zorgprofessionals, medewerkers van gemeenten en studenten en docenten uit het domein Zorg & Welzijn.

 Twee vooraanstaande experts verzorgen deze middag een lezing:

  • Frans Hoogeveen is ouderenpsycholoog met als specialisatie psychogeriatrie en hoofdredacteur van Denkbeeld. Hij spreekt over 'Kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun omgeving thuis.'
  • Freek Gillissen is verpleegkundig specialist en werkzaam in Alzheimercentrum VUmc. Hij spreekt over 'Hoe kunnen we mantelzorgers van mensen met dementie ondersteunen?'

     

Zes Zeeuwse initiatieven verzorgen een workshop om hun aanbod meer bekendheid te geven. Het betreft:

  • Dementievriend: Gemeente Kapelle dementie vriendelijk Kapelle wil een gemeente worden waarin de maatschappij rekening houdt met mensen met dementie en andere kwetsbare mensen. Ideeën die inwoners, organisaties en winkeliers inbrengen staan centraal.
  • Virtual Reality bril van ZorgPlezier ZorgPlezier biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning aan ouderen en de mensen die voor hen zorgen. Met een VR-bril laten ze ouderen activiteiten ervaren die anders niet mogelijk zouden zijn.
  • Zwementie van Allevo Bij dit project zwemmen mantelzorgers met ouderen die beginnende geheugenproblemen hebben of in een gevorderd stadium van dementie zijn. Onder begeleiding van sportstudenten of fysiotherapeuten krijgen zij oefeningen aangeboden die de fysieke en mentale conditie stimuleren.
  • Odensehuis Zierikzee Het Odensehuis Schouwen-Duiveland is een vrijwilligersorganisatie en een ontmoetingshuis voor iedereen die te maken heeft met geheugenklachten of (beginnende) dementie. Mensen kunnen binnen lopen voor informatie, gezelligheid, een kop koffie of om deel te nemen aan activiteiten.
  • Tuinhuis en maatjesproject Tussen Vlissingen en Koudekerke ligt het tuinhuis van WVO Zorg, een plek waar mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie en hun mantelzorger welkom zijn. Hier kunnen zij genieten van een bakje koffie, een praatje of een leuke activiteit. Twee dagen in de week is er dagbesteding. WVO Zorg is verder een samenwerking aangegaan met Stichting Manteling, in het ‘maatjesproject’ worden verpleeghuisbewoners met dementie gekoppeld aan een vrijwilliger. Zij ondernemen samen activiteiten die passen bij de belevingswereld en interesses van de bewoner. 
  • Onvergetelijk van het Zeeuws Museum Een gezellig en ontspannend uitje voor mensen met (beginnende) dementie en hun dierbaren, dat biedt het Zeeuws Museum. In een kleine groep worden collectiestukken bekeken. Genieten staat centraal, door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, worden de kunstwerken tot leven gebracht.  

Programma
13:30 uur - 17:00 uur 
Locatie: HZ, Het Groene Woud 1, Middelburg  

13:30 - 14.00 uur                 Ontvangst met koffie/thee               
14:00 - 14.15 uur                 Welkom en opening           
14.15 - 15.10 uur                 Keynote sprekers Frans Hoogeveen en Freek Gillissen
15.10 - 16.00 uur                 Workshops zes Zeeuwse initiatieven
16.00 - 16.15 uur                 Afsluiting
16.15 - 17.00 uur                 Borrel en netwerken