Zeeland slaat handen ineen: vijftien HZ-studenten ronden minor Acute Zorg succesvol af

Het landelijke tekort aan verpleegkundigen in de acute zorg gaat ook niet aan Zeeland voorbij. Personeel voor de spoedeisende hulp, acute opname afdelingen, intensive care, high intensive care GGZ en de ambulancedienst is schaars. Reden hiervoor is onder andere het intensieve opleidingstraject. Om op deze ontwikkeling in te spelen, startten de HZ, Adrz, Emergis, Regionale Ambulance Voorziening Zeeland en Erasmus MC Academie in 2021 als pilot de Minor Acute Zorg. Op deze manier proberen de organisaties verpleegkundigen te interesseren voor de acute zorg.

Trainingen
Het traject is verzorgd door de Erasmus MC Academie en is gekoppeld aan oriënterende stages verdeeld over diverse acute zorglocaties in Zeeland. De studenten maakten zowel kennis met préhospitale acute zorg, acute GGZ-zorg als acute ziekenhuiszorg. Ze trainden scenario’s met trainers van onder andere Adrz. Ook volgden ze (gast)colleges van praktijkdeskundigen en docenten. De deelnemende onderwijs- en zorgorganisaties willen met de minor een aantrekkelijk programma aanbieden voor verpleegkunde studenten in Zeeland.

Pilot een succes
Twintig HZ-studenten Verpleegkunde zijn de pilot gestart. Vijftien studenten krijgen dinsdag 7 september 2021 het deelcertificaat Basis Intensieve Acute Zorg (BIAZ) uitgereikt en nog eens vier studenten maken een herkansing om het deelcertificaat te behalen. Daarmee blijkt de pilot een succes en komt er een vervolg. Na het behalen van het diploma hbo Verpleegkunde kunnen de studenten met dit deelcertificaat vrijstelling krijgen voor een gedeelte van de specialistische vervolgopleiding Basis Acute Zorg verpleegkundige.

We feliciteren de geslaagde studenten!