Het Interreg Vlaanderen-Nederland-project Wier&Wind komt nu echt op stoom. Het bedrijf Murre Technologies heeft deze week dertig meter aan netten met zeewier ingezaaid en uitgezet in de Oosterschelde.

Bij het bedrijf in Krabbendijke waren de sporofyten en gametofyten al gemengd met algenlijm waarna de netten door dit mengsel heen waren gehaald. De zaaiingen moeten nu groeien in het water van de Oosterschelde. Begin volgend jaar worden de netten verplaatst naar een offshore testlocatie bij Scheveningen.

Wereldwijde vraag

Met Wier&Wind willen de bedrijven Murre Technologies, The Seaweed Company en GEOxyz de productie van zeewier aanzienlijk verhogen, omdat de wereldwijde vraag naar het product stijgt. De sectororganisatie North Sea Farmers, het lectoraat Aquaculture in Delta Areas van de HZ University of Applied Sciences en Universiteit Gent ondersteunen de ondernemers.

Binnen het project worden zeewiersystemen ontwikkeld en geïnstalleerd tussen offshore windmolenparken. Ook worden substraten getest voor de aanhechting van zeewier en gekeken of het lukt om de oogst te automatiseren. Wier&Wind draagt hierdoor bij aan het medegebruik van offshore windparkgebieden.