Van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari wordt in Nederland de week van de circulaire economie georganiseerd met diverse activiteiten en evenementen, ook in Zeeland.

Activiteiten

Tijdens de Week van de Circulaire Economie worden verschillende activiteiten georganiseerd door HZ Green Office, de Provincie Zeeland, ZB Bibliotheek van Zeeland, diverse bedrijven en kennisinstellingen.

08 feb.

Week van de Circulaire Economie | JOS - de mens als nuttige soort

Op woensdag 8 februari organiseert Duurzaam Scalda in samenwerking met het HZ Green Office de vertoning van de film JOS - de mens als nuttige soort. Permacultuur en voedselbossen is een vorm van circulaire economie pur sang: de kringloopgedachte wordt hierbij volledig ingezet; verspilling bestaat niet. Door regeneratie van ecosystemen wordt zelfs een positieve footprint gerealiseerd.

10 feb.

Week van de Circulaire Economie | Kledingruil

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën. Tweedehands kleding is een veel duurzamere keuze. En tegenwoordig helemaal hip door niet alleen kleding te hergebruiken maar ook te restylen. Op vrijdag 10 februari organiseert HZ Green Office samen met de ZB Bibliotheek van Zeeland, UCR Eleanor Green Office en Duurzaam Scalda een kledingruil op Het Plein, op de eerste verdieping van de ZB Bibliotheek van Zeeland.

Een compleet overzicht van activiteiten rondom de Week van de Circulaire Economie vind je hier.

Projecten

Binnen de HZ werken we op het gebied van onderwijs en onderzoek continu aan thema's binnen Circulaire Economie.

Centre of Expertise Biobased bouwen

Werken aan de toepassing van biocirculaire materialen. Dit zijn materialen van natuurlijke ben dus hernieuwbare oorsprong, die dienen ter vervanging van niet hernieuwbare fossiele materialen.
Lees meer >

Centre of Expertise Biobased economy

Werken aan thema’s food en biobased. Denk hierbij aan het ontwikkelen van eetbare verpakkingen (een eetbaar laagje bioplastic rondom appels) en de ontwikkeling van kennis rondom het thema smaak, bijvoorbeeld om met mariene eiwitten nieuw duurzame nieuwe voedselproducten te ontwikkelen.

Lees meer >

Groen afval en oesterzammen kweken op koffiedik

HZ Green Office en studenten van de minor BFF-Cicular Economy onderzoeken of het mogelijk is om eigen groen afval on-site als compost te verwerken in het voedselbos van de HZ in Vlissingen, en kweken op kleine schaal oesterzwammen.

Lectoraat Future Shores

Binnen dit lectoraat wordt gekeken naar nieuwe type waterkeringen met oog voor duurzaamheid, klimaatbestendigheid en natuurlijkheid.
Lees meer >

Projectweek Bouwkunde

De week van de circulaire economie valt samen met een projectweek voor studenten van de opleiding Bouwkunde. Zij werken aan een herontwerp van de horeca van Het Groene Woud, of het ontwerpen van tiny houses inclusief een gebiedsontwerp of gezamenlijk gebouw voor de gemeenschap. Alle opdrachten vanuit het gedachtengoed van circulair ontwerpen en bouwen.