Voorlichtingsbijeenkomst seksueel geweld/misbruik op 28 juni

Voor studenten, je bent van harte uitgenodigd.
Voor medewerkers, als je studenten kent voor wie dit interessant is, wil je ze dan uitnodigen?


De HZ organiseert samen met het Centrum Seksueel Geweld in Zeeland op maandag 28 juni een voorlichtingsbijeenkomst voor HZ-studenten. Tijdens de bijeenkomst geeft een medewerker van het centrum voorlichting over hoe je met seksueel geweld kan omgaan en waar je terecht kan voor hulp. De bijeenkomst wordt geleid door hogeschool docent Luuc Smit, trauma specialist seksueel geweld en seksueel misbruik. Zowel Luuc Smit als casemanagers van het centrum zijn na afloop aanwezig om vragen aan te stellen

Voor wie?
De bijeenkomst is bedoeld voor:

  • Als je zelf te maken hebt of hebt gehad met seksueel misbruik of geweld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ongewenste intimiteiten, aanranding of verkrachting.
  • Als je iemand in je nabijheid kent die je wilt ondersteunen/begeleiden bij ervaringen met seksueel misbruik of geweld.
  • Als je vanuit je (toekomstige) professionele rol interesse hebt in dit thema.

    Datum bijeenkomst
    De bijeenkomst op de HZ vindt plaats op maandag 28 juni om 16.00 uur in lokaal PE224, Edisonweg 4 in Vlissingen. Vanwege de coronamaatregelen kunnen maximaal 45 studenten de bijeenkomst live bijwonen. Mocht de interesse groot zijn dan organiseren we snel een tweede bijeenkomst.

    Aanmelden
    Je kunt je aanmelden per e-mail: socialwork@hz.nl. Ook voor eventuele vragen kun je hier terecht. De bijeenkomst is in het Nederlands. Interesse in een Engelstalige bijeenkomst? Geef dit dan door via dit e-mail adres.

    Coronamaatregelen

    Houd tijdens de bijeenkomst s.v.p. rekening met de coronamaatregelen en houd 1,5 meter afstand van elkaar.


    ***

    Achtergrondinformatie

    Serieus probleem dat aandacht verdient
    Ruim een op de tien vrouwelijke studenten in Nederland heeft tijdens haar studie seks gehad zonder dat zij daarmee instemde. Dit meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van recent representatief onderzoek door I&O Research. Bij mannen gaat het om 1 procent. Volgens Amnesty International moeten hoger onderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het welzijn van studenten. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat zo’n 60 procent van de ondervraagden niet weet waar zij op hun onderwijsinstelling hulp kunnen krijgen na verkrachting. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een 'hardnekkig' en 'wijdverspreid' probleem waar te veel studenten het slachtoffer van worden. LSVb-voorzitter Lyle Muns noemt het pijnlijk om te zien hoe grootschalig het seksueel misbruik is. "Dit is onacceptabel en vergt meer aandacht en actie van zowel onderwijsinstellingen als de studentengemeenschap."

    Meer informatie
    Kijk voor meer algemene informatie op de website van het Centrum voor Seksueel Geweld Zeeland.