Zo’n honderd leerlingen, verdeeld over dertien teams, hebben vrijdag hun scholen vertegenwoordigd in de Zeeuwse regiofinale van de FIRST® LEGO® League.

De wedstrijd vond plaats bij Scalda in Terneuzen. De mbo-instelling organiseert de wedstrijd in samenwerking met HZ University of Applied Sciences en Huis van de Techniek.

Doel is – naast plezier - dat zoveel mogelijk kinderen ervaring opdoen met programmeren, het doen van onderzoek, innovatie en teamwork. De instellingen hopen dat de kinderen het meenemen in hun verdere schoolloopbaan. “Deze leerlingen zijn de techneuten van de toekomst. De Zeeuwse vervolgopleidingen en bedrijven ontvangen hen over een paar jaar met open armen”, zeggen de organisatoren.

Wereldwijd

FIRST® LEGO® League is een wereldwijde robotwedstrijd. Leerlingen tussen de negen en vijftien jaar onderzoeken de maatschappelijke rol van techniek en technologie aan de hand van verschillende opdrachten. Er is een robot-programmeerwedstrijd, maar teams kunnen ook in de prijzen vallen voor hun samenwerking, sportiviteit en de manier waarop ze problemen oplossen. Thema van dit jaar is Cargo Connect. De teams moesten een oplossing bedenken voor een logistiek probleem. Het is vergelijkbaar met een wetenschappelijk onderzoek. Ze presenteren hun oplossing en bouwen, testen en programmeren met behulp van LEGO® Spike prime een zelfstandige robot. De winnaars van de regiofinale gaan door naar de Benelux-finale op 21 mei in Rotterdam.